'FED'in faiz artırımı global ekonominin hızını kesti'
Artan petrol fiyatları ve faizler 2007'de dünya ekonomisini vuracak. Reuters'in araştırmasına göre başta ABD, Japonya ve AB olmak üzere birçok ülkenin GSYİH'sinde düşüşler yaşanacak.
Reuters haber ajansının yaptığı araştırmaya göre dünya ekonomisinin 2005 yılında yüzde 4.3 olan büyüme hızı gelecek yıl yavaşlayacak. 150 ekonomistin katıldığı araştırmada yavaşlamanın nedeni olarak yükselen petrol fiyatları ve artan faizler gösterildi. Başta ABD olmak üzere, Japonya ve Avrupa Birliği (AB) gibi global ekonominin merkezlerinde Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) bakımından gerilemeler olacak. Uzmanlar hesaplarını petrolün varil fiyatını 80 dolar alarak yaptıklarını belirterek, varil fiyatının 100 dolara çıkması halinde gündemin tamamen değişebileceğini söylüyor.
FED
ÇOK İLERİ GİTTİ Diğer yandan bazı ekonomistler ABD Merkez Bankası FED'in 2 yıl gibi kısa bir sürede faizleri yüzde 1'lik seviyesinden 5.25'e çıkarmasını dünya ekonomisinde beklenen yavaşlamanın asıl nedeni olarak görüyor. Buna göre kredi maliyetlerinin artması başta gelişmekte olan ekonomilerin yoğunlukta olduğu Asya ve Güney Amerika'nın yanısıra AB'nin de yatırımlarını yavaşlattı. Tahminlere göre ağustos ayında yapılması beklenen FED toplantısında faizler çeyrek puan daha artırılıp yüzde 5.5 seviyesine çıkarsa global ekonomideki yavaşlama 2007'de daha da artacak. Northern Trust Analistlerinden Paul Kasriel'de global ekonomideki yavaşlamanın suçlusu olarak FED'i göstererek, "FED faiz artırımında fazla ileri gitti. Bunun sonucunda mevcut faiz seviyesi global ekonomiyi hissedilir seviyede yavaşlattı. Yavaşlamanın etkisi ikinci çeyrekten itibaren başlamak üzere 2007'nin tamamında hissedilecek" dedi. Sanayi ülkeleri içerisinde bu yıl ABD yüzde 3.5'le ekonomisi en çok büyüyen ülke oldu. Reuters'in araştırmasına göre 2007'de ABD'nin büyüme hızı 2.8 olarak gerçekleşecek. Faiz artışları, ev satışlarının yavaşlaması ve tüketimin azalması düşüşün başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya bu yıl yüzde 3 büyürken gelecek yıl bu oran yüzde 2.1'e düşecek. AB'nin ekonomik büyümesinin ise bu yıl yüzde 2.2 olacağı tahmin ediliyor. Gelecek yıl bu oranda yüzde 1.7'ye gerileyecek. Bölgenin ekonomik büyümesi ABD'ye yapılan ihracata bağlı.
İHRACAT AZALACAK ABD'de tüketimin azalmasıyla birlikte gelecek yıl AB'nin, ABD'ye olan ihracatında da düşüşler olacak. Bu da büyüme rakamlarına yansıyacak. İngiltere'nin ekonomisi bu yıl yüzde 2.4 büyüdü tahminlere göre ülke ekonomisi seneye yüzde 2.3 oranında büyüyecek. Fransa'da gelecek yıl büyüme oranında yüzde 0.1'lik bir gerileme yaşarken en büyük düşüş Alman ekonomisinde olacak. 995 milyar dolarla dünyanın en çok ihracat yapan ülkesi olan Almanya'da bu yıl yüzde 1.8 olan büyüme oranı seneye yüzde 1 olacak. Yapılan yorumlara göre ülkede yeniden yükseltilen KDV vergileri büyümeyi frenleyen nedenlerin başında geliyor.