|
|
Tahminin biri dağda biri bağda
* Merkez Bankası 2007 yıl sonu enflasyonunu yüzde 70 olasılıkla yüzde 3 ile yüzde 6.5 arasında tahmin ediyor. Enflasyon tahmininde yüzde 100'den fazla bir fark belirsizliği ve faizi artırıcı etki yapıyor. * Enflasyonun yüzde 3 ile 6.5 arasında yüzde 100'den fazla sapma göstermesinin nedeni siyasi riskler mi, seçim ekonomisinde hükümetin dozu kaçırması mı? Merkez Bankası bunu açıklamalı.
Hafta sonunda açıklanan yılın üçüncü üç aylık dönemine ilişkin Enflasyon Raporu ve IMF Niyet Mektubu ekonominin yeni döneminde davranış tarzını az çok ortaya koyuyor. Yeni bir dış şok veya iç şok da gelse artık Merkez Bankası daha çabuk davranacak, önlemleri daha süratli alacak. Bu önlemlerin içeriğinin daha çok faiz artışı yönünde olacağı da anlaşılıyor. Faiz düşüşü ise olumlu gelişmeler olsa bile gündemde pek yok. Çünkü 2006 enflasyon hedefi ıskalandıktan sonra Merkez Bankası 2007 yılına yoğunlaştığını açıkladı. Gelecek yılki hedefi kurtarmak için de, parasal politikada biraz daha sıkılaşma yani faiz artışı gündeme gelebilecek.
2007 sonunda ne olacak? Enflasyon Raporu'nda iki senaryoya göre yüzde 70 ihtimalle 2007 sonunda enflasyon ya yüzde 3-6.5 ya da 3.5-7 bandında kalacak. Enflasyonun hangi bantta olacağı ise parasal sıkıştırmaya bağlı. Merkez Bankası'nın kesine yakın ifadesi kredibilitesini geri kazanmaya yönelik bir çaba olabilir. Ancak bant çok geniş. Yani enflasyon 2007 sonunda yüzde 3 mü olacak, yüzde 6.5 mi? Hatta yüzde 7 mi? Hangisi? Taban ile tavan tahmin arasında bir kattan fazla fark var. Hangi koşullarda yüzde 3, hangi koşullarda yüzde 6.5 veya 7 olacak? Bu koşullar belirtilmeliydi.
Merkez'in tutumu Bundan kaçınmak da sanırım Merkez Bankası'nın siyasi riskleri açıklamaktan çekinmesiyle ilgili. Nitekim Enflasyon Raporu'nda yine bu risklere vurgu yok. Sadece Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz sorulan bir soruya karşılık, 2007 yılındaki genel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi ile AB müzakerelerindeki iniş çıkışların veri setleri içinde yer aldığını belirtti. İşte son raporda yer aldığı gibi, enflasyonun 2007 sonunda yüzde 3 olması acaba bu risklerin azalmasına, hükümetin seçim ekonomisi dozunu kaçırmamasına mı bağlı? Yoksa seçimde harcama dozu kaçırılır, cumhurbaşkanlığı seçiminde gerginlik sürer ve AB ile işler rayında gitmezse 2007 sonunda enflasyon yüzde 3 yerine yüzde 7'mi olacak? Bunu bilmiyoruz. Merkez Bankası'nın hükümet ve siyasi risklerle ilgili şeffaf olmaması, cesaretli çıkışlar yapmaması kredibilite sorunu yaratma yanında belirsizliği ve riski de artırıyor. O da faiz oranlarına yansıyor. Merkez Bankası'na bağımsızlık bu durumlar için de verilmedi mi?
Sonuç "Yaşamımız yaşadıklarımızla değil, beklentilerimizle şekillenir" Bernard Shaw
|