Hazine Müsteşarı Çanakcı, özelleştirme ve TMSF gelirleri sayesinde son dalgalanmanın finansman programına etkisinin sınırlı kalacağını açıkladı. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Başcı, "Ne bizim ne halkın kriz olacak kaygısı olmadı" dedi.
IMF ile 3. ve 4. Gözden Geçirme Çalışması'nın tamamlanması ve 1.9 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasının ardından Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, Niyet Mektubu'ndaki şifreleri anlatan ortak toplantı düzenledi. Çanakcı, özelleştirme ve TMSF gelirleri sayesinde son dalgalanmanın finansman programına etkisinin sınırlı kalacağını, borç stokundaki düşüşün süreceğini açıkladı. Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin organize ettiği, Hazine Müsteşar Yardımcıları Cavit Dağdaş ve Burhanettin Aktaş'ın da hazır bulunduğu "Niyet Mektubu Teknik Bilgilendirme" zirvesinde şu mesajlar ön plana çıktı:
KRİZ
KORKUSU ASLA YOK
* Dalgakıran Modeli: 2006 yılında 168.4 milyar YTL borç servisi planlandı. Son dalgalanmanın etkisi ile borç servisi bir miktar yukarıda olacak. Ancak, borç dışı kaynaklarımız öngörülenden fazla. Bu nedenle faiz ve kur gelişmelerinin etkisi sınırlı kalacak. Faiz dışı fazla, özelleştirme ve TMSF'den 40.2 milyar YTL gelir planlamıştık. Bu tutar en az 7-8 milyar YTL yukarıda gerçekleşecek. Örneğin, özelleştirmeden 7 milyar YTL bekliyorduk, şu anda kasamıza 8.5 milyar YTL girdi ve yılsonunda bu 11.5 milyar YTL'ye ulaşacak.
* Borç Stoku Güvencede: Kamu net borç stokunun GSMH'ye oranı yüzde 55.8'e geriledi. Stokun yüzde 14.3'ü dövize endeksli. Yani kura hassasiyet azalmış durumda. Tahlillerimiz, bugünden çok daha kötü şoklarda bile borç stokunun düşmeye devam edeceğini gösteriyor. Yüzde 6.5 faiz dışı fazla verdiniz mi borç stokunu 4-4.5 puan düşürüyorsunuz. Özelleştirme ve TMSF gelirlerinin toplamı GSMH'nin yüzde 3'ü düzeyinde. Yüzde 6.5 faiz dışı fazla+yüzde 3 diğer gelirler, yüzde 9.5 ediyor. Dalgalanma 4-5'ini götürsün elimizde borç stokunda güçlü düşüş kalıyor. Son gelişmeler borç stokunun düşüş eğilimini tersine çevirmeyecek ama hızını yavaşlatacak.
* 4.4 Milyar YTL Tasarruf: Sağlık harcamalarından 2.1 milyar tasarruf yapılacak. Ancak, bütçe içindeki harcamaların kısılması sözkonusu değil. Planlananın ötesindeki harcamalara önlem alınıyor. Yatırım, diğer cari ve cari giderlere ilişkin ödeneklere de 1.3 milyar YTL blokaj konuldu. Reform sonrası Kurumlar Vergisi hasılatı azalırsa Ağustos sonunda ayrıca 1.1 milyar YTL harcama önlemi devreye girecek.
* Kriz Korkusu: Erdem Başçı, son dalgalanmanın ardından vatandaşlarda "kriz olacak" kaygısı doğduğuna ilişkin görüşlere katılmadığını söyledi. Başçı, "Bizim kaygımız yok. Vatandaşların da olduğunu sanmıyorum" dedi.
* IMF'nin Geliş Tarihi: Ağustos'ta IMF tatil. Eylül ayında ise Singapur'da yıllık toplantılar var. IMF heyeti muhtemelen Eylül ayının 2. yarısında veya Ekim başında davet edilebilir.
* Fiskobirlik Kredisi: Fiskobirlik, Yeniden Yapılandırma Kurulu'na başvurdu. Fiskobirlik, Yeniden Yapılanma kapsamı dışına çıktığı için Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) kredi kullanması mümkün değil.