| |
|
|
Yeniceli İbrahim Destanı
ÇANAKKALE.
İbrahim Bodur her yıl "Seramik Bayramı'na davet eder." Kısmet olmadı düne kadar katılamadık. Bu yıl yine davet etti. Ankara'dan Çanakkale'ye, Çanakkale'den Çan ilçesine gitmek kolay değil. Ama baktık Demirel için 6 kişilik bir özel uçak kalkıyor. Biz de otomobilimizden indik, Baba'nın uçağına bindik.
Ankara-Çanakkale uçuşu 58 dakika sürdü. Demirel'den çok şey dinledik. Anlattıklarından biri de "Yeniceli İbrahim'in hikayesiydi." Size de Süleyman beyin ağzından aktaralım:
İbrahim, Yenice'nin Nevroz köyünden. Yüreği vatan için çarpan bir genç. Doğduğu topraktan kopamıyor. Bir Türkiye sevdalısı. 49 yıl önce Çan 2 bin nüfuslu kendi halinde bir kasaba. İbrahim fabrika kurmaya başlayınca halk "ne oluyor" diye birbirine bakıyor. Kimse fabrika görmemiş. İnsanlar "galiba" diyorlar: -Bizim İbraam develere dam yapıyor... Devenin boyu yüksek olur, onun için damın kapısını da yüksek tutuyor... Fakat bu kadarda büyük deve damına ne hacet. Yeniceli'nin "deve damı" dediği yerler şimdi modern Çanakkale Seramik Tesisleri. Temelini 1957'de rahmetli Adnan Menderes attı. Türkiye'deki seramik üretiminin yüzde 40'ı bu tesislerde yapılıyor. Üretimin yüzde 60'ı 5 kıtaya ihraç ediliyor. 5 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Tesisler kendi alanında Türkiye'nin en büyüğü. Avrupa'nın ise üçüncü büyüğü. İşte bu başarı destanının kahramanı Yeniceli İbrahim'dir.
Sıfırdan başlayıp bir "sanayi imparatorluğu" yaratan İbrahim Bodur'un başarısının ardındaki "sır" nedir? Bodur'un yakın dostu olan ve yıllardır "Seramik Bayramı"na gelen Demirel sorumuza şu yanıtı verdi: *Başarısının sırrı girişimciliği. *İşine sahipliği. *Cesareti. *Yöneticiliği. *Birlikte çalıştığı kişileri seçmekteki hüneri. *İş ve ekmek verdiği kimseleri bu tesislerin sahibi yapması.
Seramik Bayramı'nda "çalışanlar" resmi geçit yaparken Demirel bize dedi ki: 1-Çalışanların gözlerinin içine bak... Sıcaklığı gör. 2-İbrahim Bodur'un gözlerine bak, aynı sıcaklığı gör. 3-Karşılıklı bu sevginin doğurduğu çocuğun adı işte bu başarıdır.
|