Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Patates püreli köfte MALZEMELER * 250 gram kıyma * 3 dilim ekmek * 1 adet yumurta * 1 adet soğan * 1 diş sarımsak * 1 çorba kaşığı salça * 1 su bardağı su * Tuz * Karabiber * 6-7 dilim kaşar peyniri * 3 adet patates * 1 adet havuç * 2 çorba kaşığı un * 2 çorba kaşığı margarin * 1 su bardağı süt Kıymayı derin bir kaba alın. Ekmeklerin içini çıkarıp, ıslatarak ufalayın ve kıymaya katın. Yumurta, kıyılmış maydanoz, doğranmış soğan, döğülmüş sarımsak, tuz ve karabiberi de ekleyip karıştırın. İyice yoğurduktan sonra elinizle büyük parçalar koparıp yuvarlayın. Böylece iri köfteler elde edin. Diğer yanda püreyi hazırlayın. Patates haşlaşıp ezin. Havuçları rendeleyin ve kaynar suda yumuşayıncaya kadar bekletip süzün. Havuçları da patatese katın. Hazırladığınız harcı köftelerin ortasına koyun. Başka bir tavada margarini eritin. Unu yağda kavurun. Sütü katın. Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Patatesli karışımın üzerine de hazırladığınız bu beşamel sosu yayın. En üste kaşar peyniri dilimi koyun. Salçayı sulandırıp tepsiye dökün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Hünkar beğendi MALZEMELER * 2 adet patlıcan * 1 su bardağı süt * 50 gram tereyağı * 6.5 çorba kaşığı un * 6.5 çorba kaşığı sıvı yağ * 500 gram kuşbaşı koyun eti * 2 çorba kaşığı domates salçası * 4 diş sarımsak * 1 adet soğan (küçük kesilmiş) * Tuz ve şeker * 1 defne yaprağı * 2 su bardağı su Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyup çatalla ezin. Tencerede tereyağını eritip unu koyun. Kısık ateşte kavurun. Sütü azar azar ve karıştırarak ekleyin. Karışım koyulaştığında tuzunu ayarlayıp, patlıcanları ekleyin. Bir süre karıştırın sonra sıcak kalacak şekilde bekletin. Başka bir tencerede sıvıyağı kızdırıp kuşbaşı iriliğinde kesilmiş etleri ekleyin. Birkaç dakika kavurun sonra tencerenin kapağını kapatın. Orta hararetli ateşte kavrulmaya bırakın. Suyunu tamamen çektikten sonra domates salçasını ilave edin. 2 dakika karıştırdıktan sonra soğan, sarmısak, defne yaprağı ve suyu ekleyin. Tuzunu ayarlayın. 1.5 saat kısık ateşte pişirin. Kaynarken oluşan köpüğü bir kaşıkla alın. Hazırladığınız beğendiyi servis tabağına alın. Üzerine kızık ateşte pişirdiğiniz eti yerleştirin.
Mercimekli döner * 300 gram yağsız kıyma * 1 adet soğan * 1 su bardağı yeşil mercimek * Bir çay kaşığı karabiber * Tuz * Birkaç dilim domates * Yarım çorba kaşığı margarin MALZEMELER Bir su bardağı yeşil mercimeği kaynar suya koyup, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bu arada soğanı ince ince doğrayın. Bir kapta kıymayı, doğradığınız soğanı, 1 çay kaşığı karabiberi ve tuzu ayarlayıp iyice yoğurun. Orta boy bir fırın tepsisini, yarım çorba kaşığı margarinle yağlayın. Hazırladığınız mercimekli hamuru, tepsinin üzerine düzgünce yayın. Karışımın en üstüne kabukları soyulmuş ve halka halka kesilmiş domates dilimlerini koyun. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra bıçakla düzgün dilimler keserek servis yapın.
|