|
|
Memleket 50 yıldır hep aynı sınıfta
İnek Şaban, Kel Mahmut, Güdük Necmi... Hababam Sınıfı hayatımıza 50 yıl önce, eserin yazarı Rıfat Ilgaz'ın takma bir isimle yazdığı hikâyeyle girdi.
Türkiye sınıf olsaydı adı Hababam olurdu
İnek Şaban, Kel Mahmut, Güdük Necmi... Hababam'ın yarım kadrosu böyle. Onlar hayatımıza 25 Temmuz 1956'da Dolmuş dergisinde Stepne imzasıyla yazılan bir hikâyeyle girdiler. Aradan 50 yıl geçti hâlâ aramızdalar.
İlhan Selçuk, Cumhuriyet gazetesinde 24 Mayıs 1965'teki yazısında Hababam için, "Hepimizin sınıfıdır o," demişti. Yani, ilk tefrika olarak yayınlanmasından dokuz yıl sonra. Aradan 50 yıl geçti, 25 Temmuz 1956'da Dolmuş dergisinde yayınlanmaya başlanan Habam Sınıfı hâlâ konuşuluyor.Yazarı Rıfat Ilgaz, onu beyazperdeye aktaran Ertem Eğilmez, ilk İnek Şaban karakterini canlandıran Suzan Uztan, o karakterin kamera önünde hafızalarımıza kazılmasına vesile olan Kemal Sunal, filmin müziklerini yapan Melih Kibar, sınıfın Hafize Ana'sı Adile Naşit... Hepsi de bu dünyadan göçtüler, hepsinin de adları Hababam Sınıfı ile birlikte anıldı. Peki bu eserin hâlâ konuşuluyor olmasının nedeni bu olabilir mi?
BİZİM SINIF Cumhuriyet gazetesindeki aynı yazıda İlhan Selçuk, "Hababam Sınıfı, herhangi bir okulun yatılı sınıfıdır," der. Hayatının bir kısmını okul koridorlarında geçirenlerin, "Hababam Sınıfı gibiydik" demişliği vardır, dahası bu deyim curcunalı, bol şamatalı ortamlar için kullanılır oldu. Hababam Sınıfı gibi meclis, Hababam Sınıfı'nı aratmayan okul vs... Dahası herhangi bir okulda Güdük Necmi'ye, Badi Ekrem'e, Kel Mahmut'a benzetilenlerin istatistiğini tutsanız epeyce mesai harcarsınız. Peki Hababam Sınıfı'nı hâlâ konuşuyor olmamızın nedeni bu olabilir mi? Rıfat Ilgaz bir yazısında 'kitapta eğitim sistemindeki üç şeyden; ezbercilikten, kopyadan ve saygılı olma adına yapılan yalakalıktan' bahsedip eğitim sistemine dikkat çekmek için bu kitabı yazdığını söyler. Aradan 50 yıl geçti eğitim sisteminde değişen bir şey yok, dahası okul koridorlarında, cinayetten, uyuşturucudan bahsedilir oldu. Belki de hâlâ Hababam Sınıfı'nı konuşuyor olmamızın nedeni o sınıfı, o sınıfın öğrencilerini özlüyor olmamızdır.
NUH KÖKLÜ
|