Maliye Bakanlığı tarafından geri ödeme listesinden çıkartılan ve büyük tartışmalara neden olan 117 ilaçtan, Türk halkı geçen yıl 61 milyon 213 bin 531 kutu tüketti. Bu ilaçlara ödenen para ise 253 milyon YTL.
Maliye'nin ödeme listesi dışına çıkardığı 117 ilaca yönelik tepkiler sürüyor. İlaç İşverenleri Sendikası, 117 ilacı tek tek inceleyerek 1 Ağustos öncesi fikrini resmen beyan edecek. İEİS Genel Sekreteri Turgut Toksöz, söz konusu 117 ilaçtan geçen yıl 61 milyon 213 bin 531 adet satış yapıldığını ifade ederek toplanan ödenen bedelin ise 253 milyon YTL olduğunu söyledi. Toksöz, "Ülkemizde, ilaç dışındaki sağlık harcamalarının bir bölümünün kayıt altında olmaması, ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamalarına oranının yüksek görünmesine neden oluyor.
Fakat ilaç harcamalarında tasarrufun, ilaca erişimin engellenerek sağlanmasının, toplum sağlığını tehdit etmesinin yanında uzun dönemde maliyetleri daha da yükseltecek bir uygulama olduğu açıktır" dedi.
EŞDEĞERLE GELEN TASARRUF Toksöz sağlık harcamalarında tasarrufun sadece Türkiye'nin değil birçok ülkenin gündeminde olduğuna işaret ederek şu noktalara dikkat çekti: "Ancak bu süreçte, sadece maliyet unsuru gözetilerek toplum sağlığı ile sektörün görüşleri dikkate alınmadan yapılan uygulamaların sorunlar yarattığını görüyoruz. Bugün pekçok ülkede, kamu maliyesinde tasarruf sağlamak amacıyla eşdeğer ilaçlara yönelik destek, bir devlet politikası haline gelmiştir. Eşdeğer ilaç kullanımı sayesinde AB'de her yıl 18 milyar Euro tasarruf sağlanmaktadır. Ülkemizde de, 2004 yılında 416 milyon dolar olan eşdeğer ilaç kullanımıyla sağlanan tasarruf miktarının, 2005 yılında 615 milyon dolara ulaştığı hesaplanmaktadır." Türkiye'de kişi başına ilaç tüketiminin 92 dolar olduğuna da işaret eden ve bu rakamın Fransa'da 501, komşumuz Yunanistan'da 396 dolar olduğunu belirten Toksöz, Türkiye'de fazla ilaç kullanımı olduğu kanısının yanlış olduğuna işaret etti.