|
|
|
|
|
|
|
|
|
İsrail'in derdi nedir?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'da yaşananlarla ilgili olarak, ''Soruyorum İsrail'in derdi nedir? Filistin'i tamamen işgal etmek mi? Bunu görmek, bunu bilmek isteriz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Artvin'de Hükümet Konağı önünde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Ortadoğu'da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, şunları kaydetti:
''Soruyorum İsrail'in derdi nedir? Filistin'i tamamen işgal etmek mi? Bunu görmek, bunu bilmek isteriz. Eğer buysa o zaman muhakkak karşılığını da tüm
insanlık göstermektedir ve gösterecektir. İsrail'in evlatları ne kadar kıymetliyse Filistin'in evlatları da o kadar kıymetlidir. Filistin'de yaşanan kaçırma olayı ne kadar olumsuzsa, ona misliyle orantısız güç kullanımı daha çok olumsuz ve yanlıştır. Hiçbir sebep masum sivillerin üzerine bomba yağdırılmasını, insaf sınırları aşarak şehirleri tarumar etmeyi haklı gösteremez.
Bunu yapanlar ne dünya barışına, ne de kendi güvenliklerine hizmet ediyorlar. Aksine geleceği daha da karartacak düşmanlık tohumlarını ekiyorlar.''
G8 ÜLKELERİNİN ROLÜ
Başbakan Erdoğan, iyi niyetli girişimler yaptıklarını anlatarak, bu çerçevede Filistin, İsrail, Suriye yetkilileri ve ABD Başkanı George W. Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüştüklerini anımsattı.
Erdoğan, yaptığı görüşmeler konusunda bütün ilgili ülkeleri bilgilendirdiklerini de vurgulayarak, ''Ama gel gör ki haklılığımız ortaya çıktı. Korktuğumuz başımıza gelmeye başladı. Şimdi kim barıştan yana, kim barışa karşı ortaya çıkıyor. Maalesef böyle durumlarda dünyada barıştan yana olanların sesi fazla çıkmıyor. Şu anda G8 ülkeleri toplantı halindeler. Buradan sesleniyorum. G8 ülkelerine sesleniyorum. Lütfen G8 ülkeleri ortak karar almalı, BM Güvenlik Konseyi ateşkesi ilan etmeli ve bunu başarmalıdır'' diye konuştu.
Erdoğan, Ortadoğu'da yaşananlara bütün ülkelerin ''Eşit mesafe kuralı'' teorisi ile yaklaşmalarının önemine değinerek ''Medeniyetler İttifakı''na dikkat çekti. Erdoğan, durumun aksi takdirde ''Medeniyetlerarası Çatışma''yı körükleyeceğini de kaydetti.
Başbakan Erdoğan, ''Türkiye işte bu dönemde barışın gücüdür, özgürlüğün gücüdür. Onun için barış ve özgürlük bizim medeniyetimizin köklü unsurudur. Güçlü olmaktan ne anlıyoruz? Diğerlerinin anladığı gibi değil'' dedi.
"DURUMU GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'ya barış ve demokrasi gelmesi için Türkiye olarak Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Girişimi içerisinde yer aldıklarını kaydederek, ''Bunun için bizlere davet yapıldı ve bu daveti bunlar olacak diye biz eşbaşkan olarak kabul ettik. Ama gelişmeler onu göstermiyor. Öyleyse bize düşen bu durumu gözden geçirmektir. Biz de şimdi bu durumu gözden geçireceğiz'' dedi.
Erdoğan, Artvin Hükümet Konağı önünde düzenlenen toplu açılış töreninde bir konuşma yaptı. Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, şunları kaydetti:
''Bugün dünyanın birçok yerinde ülkeler ülkelerle, toplumlar toplumlarla, inançlar inançlarla, kültürler kültürlerle çatışma halinde. Bizim medeniyetimiz asırlar boyunca sayısız toplulukların, farklı kültürlerin ve inançların bir arada dostça yaşadığı bir mekan olmuştur. Bugün savaşlarla kirlenen dünyada bu büyük medeniyetin birikimine her zaman olduğundan çok daha fazlasıyla ihtiyaç var.
Yanı başımızda çatışmalar yaşanıyor. Bombalar patlıyor, masum insanlar öldürülüyor, bütün altyapı tahrip ediliyor, sivillere kontrolsüz ve insafsızca güç kullanılıyor. Buna diplomatik dilde 'Orantısız güç kullanma' deniliyor. Güçlü olanlar zayıfları ezmeye devam ediyorlar. Ama ne yazık ki dünyada gücü elinde bulunduranlar hala bunlara ses çıkarmamakta direniyor.
Şüphesiz ki küresel barışı kabullenmeyenler, bu barışa lafla destek verenler bunun bedelini 'küresel terörle karşı karşıya kalmak suretiyle' er ya da geç öderler. Bunu böyle bilmelidirler. Zira terörü bu tahrik ediyor.
Eğer biz Türkiye olarak Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Girişimi içerisinde yer aldıysak bunun tek sebebi şuydu: Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya barış gelsin. Daha ileri demokrasi gelsin. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, özgürlükler daha ileriye gitsin, refah düzeyi yükselsin. Bunun için bizlere davet yapıldı ve bu daveti bunlar olacak diye biz eşbaşkan olarak kabul ettik. Ama gelişmeler onu göstermiyor. Öyleyse bize düşen bu durumu gözden geçirmektir. Biz de şimdi bu durumu gözden geçireceğiz. Zira buna saygı duymayanlar bizden bu olaylar karşılığında bunun mukabilini görürler. Şu anda bu acı tabloların yaşanmasının sebebi bugün gücü elinde bulunduranların bizim medeniyetimizin tarih boyunca ortaya koyduğu barış ve vicdan perspektifinden uzak olmalarıdır.''
Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında bazı vatandaşların ''Kahrolsun İsrail'' şeklinde slogan attıkları duyuldu.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|