|
|
|
|
|
|
|
Baykal: Barış gücü devreye girmeli
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ortadoğu'da kaos ve savaş ortamının şekillendiğini belirterek, Sosyalist Enternasyonal toplantısında Türkiye olarak Irak savaşında koalisyon güçleri arasında yer almamış tarafsız ülkelere dayalı bir barış gücünün devreye girmesini önereceklerini söyledi.
Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmak üzere Yunanistan'ın Sisam Adası'na gelen Baykal, AA muhabirine Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası kurumlardan daha etkin ve kararlı tavır beklediklerini
ifade eden Baykal, G8 toplantısında bu yönde karar çıkmasını umduklarını dile getirdi.
Bölgedeki silahlı çatışmanın İsrail ve Filistin arasında olmaktan çıktığını ve bölgesel kamplaşmanın yaşanmaya başladığını kaydeden Baykal, ABD ve Avrupa'nın, İsrail'in giderek sertleşen tutumunu anlayışla karşılama yoluna gittiğini, Ortadoğu'daki ülkelerin ise Filistin ile dayanışma içine girdiğini kaydetti. Lübnan'a sıçrayan gelişmelerin gelecek dönemde Suriye ve İran'ı da içine almasından endişe duyduklarını dile getiren Baykal, şöyle konuştu:
''Bu çatışma, Ortadoğu'da yeni bir siyasi şekillenme arayan büyük güçleri umutlandırmaktadır. Büyük bir tehlikeyse olayın Müslümanların;Sünni-Şii ayrışmasıyla birbirleriyle çatışmaya gitmesi halinde yaşanacaktır. Suudi Arabistan, Mısır bir Sünni blok şekillendirirken, Suriye ve İran'a karşı tavır ortaya çıkmaya başladı. Bölünme, çatışma,kaos ve savaş ortamının Ortadoğu'da şekillenmekte olduğu görülüyor. Tüm bunların temelinde 2003 yılında ABD'nin Irak'a yaptığı askeri müdahale yatıyor. Pandora'nın kutusu açılmıştır. Çok tehlikeli bir gelişme ortaya çıkmıştır.''
Bu olayların Türkiye'ye sıçraması konusunda duyarlı ve dikkatli bir noktada bulunulduğunu dile getiren Baykal, bir an önce bu çatışmanın denetim altına alınmasını istediklerini bildirdi. Bu konuda uluslararası güçlerin devreye girmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:
''Irak ve Ortadoğu'da sadece sözle, açıklamayla değil, fiili olarak bir barış gücü niteliğinde devreye girilmelidir. Bu güç bölgeyi teskin etmeli, duyguları yatıştırmalı, sorunun çözümü konusunda aktif rol oynamalıdır. Türkiye olarak bölgede barışın, istikrarın sağlanması için siyasi irade sergilenmesi ve Irak savaşında koalisyon güçleri içinde yer almamış tarafsız ülkelere dayalı bir barış gücünün bölgede devreye girmesi önerisini yapacağız.''
TÜRKİYE'NİN POLİTİKASI
Baykal, Türkiye'nin bu süreçte özgün ve önceden belirlenmiş bir politika uygulayamadığını, anlık tepkiler veren ve olayların peşinde sürüklenen bir yapı sergilediğini savundu. ''Tutarsız politikanın'' ABD'nin 2003 yılında Irak'a yaptığı askeri müdahale sonrası başladığını ileri süren Baykal, son olarak ABD ile vizyon anlaşması imzalandığını hatırlatarak, ''Bugün ABD, Ortadoğu'da tartışma konusudur. ABD'nin bölgeyle ilişkilerde yaşadığı güçlüklerde siyasi ortakları arasında Türkiye de girdi. Sürükleniyoruz'' dedi.
Deniz Baykal, Ortadoğu'da terör konusunda takınılan tavrın dünyada giderek kuşkuyla karşılandığını, Yasin El Kadı konusunda Başbakan Erdoğan'ın içine düştüğü tutumun kabul edilebilir olmadığını belirtti.
Bu konuda BM Güvenlik Konseyi kararları bulunduğunu, bu şahsın Türkiye'ye girişinin yasak olduğunu, mal varlığının dondurulduğunu, ancak Başbakan Erdoğan'ın bu kişiye şahsi olarak kefil olduğunu belirttiğini söyledi. Baykal, şunları kaydetti:
''Bu büyük çelişkidir. Bu konu yargıda ele alınmaktadır. Danıştay Türkiye'ye girme yasağının kaldırılması ve mal varlığının dondurulmasının yürütme durdurma talebini reddetti. Esası yönünden karar bir iki gün içinde alınacak. Bu karar da ret istikametinde çıkarsa, bu başbakana karşı büyük bir hukuk tepkisi olacaktır. Başbakan, Danıştay saldırısı konusunda çok büyük çelişki içine düştü. Bu saldırının aslında hükümete karşı yapıldığını, komplo olduğunu, bunun içinde CHP Genel Başkanı olarak Deniz Baykal'ın da olduğunu söylemiştir. İddianame ortaya çıktı. Bunun bir fanatik grubun türban dolayısıyla yaptığı katliam girişimi olduğunu ortaya koydu. Başbakan olayın bu niteliğini görmek istememiştir. Saptırmak istemiştir. Bu başbakanın terör sorununu kavrayamadığının göstergesidir. Bu yaklaşımda bir hükümetin Türkiye'yi yeni girmekte olduğumuz dalgalı güç dönemde başarıyla yönetmesi çok güç olacak.''
AYALA'NIN DÜŞÜNCESİ
Baykal, Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luiz Ayala'nın Kürtlerle ilgili sorunların çözümünde ETA ve IRA benzeri bir yolla çözüme kavuşturulması gerektiği yönünde yaptığı açıklamalarla ilgili soru üzerine ''Sosyalist Enternasyonal'in böyle bir tezi yok, görüşü yok. Herkes bireysel düşüncelerini söyler. Bu konuda bir gündem maddesi yok, böyle bir sorunumuz yok'' dedi.
Baykal, Kuşadası'ndan Sisam'a gelirken teknede gazetecilerle yaptığı sohbette, futbolcu Zidane'nin, Müslüman bir futbolcu olarak Türkiye'de oynamasının doğru olacağını, bu yönde çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|