Telekulağın 10 günü kaldı...
Türkiye, son 20 yıldır hemen her yıl bir "telekulak" olayı yaşadı. Başbakan'ın evi, Çankaya Köşkü, gazete bürolarının da arasında bulunduğu 963 telefonun, yasal olmayan yoldan dinlendiği 1999'da "Telekulak skandalı" patlayınca öğrenildi. Son olarak, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in, "Telefonlarım dinlendi" diyerek görevinden istifasıyla telekulak olayı bir kez daha gündeme geldi. Genelkurmay emekliye ayrılan Tümg. Taşkesen'in yakın çevresi aracılığıyla gündeme getirdiği iddiasına önceki gün yanıt verdi: "Genelkurmay'ın teknik dinleme imkan ve kabiliyeti yok..."
10 gün sonra olsaydı Peki, Tümg. Taşkesen'in özel hayatını ilgilendiren telefon konuşmalarını kim dinledi? Olay 10 gün sonra meydana gelmiş olsaydı, soruya çok rahat yanıt verilebilecekti. Çünkü, dinlemelerin tek merkezden yapılmasını sağlayacak ve yasal olmayan dinlemeleri anında tespit edecek Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) görevine resmen 10 gün sonra başlayacak. Konuyu açarsak... MİT, Emniyet ve Jandarma istihbarat birimlerinin telekomünikasyon yoluyla yaptıkları dinlemenin tek merkezden gerçekleştirilmesi ilk kez 1987'de Özal Hükümeti döneminde gündeme geldi. Ancak, istihbarat birimleri arasındaki çekişme dolayısıyla bu bir türlü yasalaşamadı. 1999'da Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki "Telekulak Skandalı" patlayınca, konu bir kez daha gündeme taşındı. Buna ilişkin yasal düzenlemelerin hazırlıkları bitirilmiş olmasına rağmen, yasa tasarısı Meclis'e gönderilemedi. Geçen yıl da benzer olaylar patlak verince, yasa Meclis'ten çıkarıldı. Yasaya göre, casusluk faaliyetlerini önlemeye dönük olanlar dışındaki yasal telefon dinlemeleri, oluşturulacak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bünyesinde tek elden yürütülecek. Böylece, MİT, Emniyet ve Jandarma yasal dinleme faaliyetini TİB bünyesinde oluşturulan teknik birimin kontrolü altında yürütecek. Yasa, TİB'in kuruluşu için de 6 aylık süre tanıdı. Ancak, şubata kadar TİB'in altyapı, personel ve kuruluş yönetmeliğine ilişkin eksiklikler tamamlanamadı. Bu nedenle yasada yapılan değişiklikle, TİB'in resmen göreve başlaması 23 Temmuz 2006'ya ertelendi. TİB, bu çerçevede 10 gün sonra resmen çalışmasına başlayacak.
Başkan: Tespit ederiz TİB Başkanı Fethi Şimşek dünkü sohbetimizde, Başkanlığın göreve başlaması için eksiklerinin kalmadığını bildirdi. Telekomünikasyon yoluyla yapılan dinlemelere ilişkin test çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Başkan Fethi Şimşek, 35 kişilik kadro oluşturduklarını da belirtip sorumuz üzerine şunları söyledi: "23 Temmuz'dan sonra telekomünikasyon yoluyla yapılan yasal veya yasal olmayan tüm dinlemeleri, girişleri, otomatik olarak anında bilgisayar ekranlarımızda görebileceğiz..." Başkan Şimşek, aktüel olaylara girmekten kaçınıp, bir noktanın altını çizdi: "Biz, dinlemelerin analizini yapacak istihbarat birimi değiliz. Geçmişi de irdelemeyeceğiz. Yasal olmayan yolla dinleme yapılmasına fırsat vermemeye çalışacağız..." TİB bünyesinde kurulan sistem sadece telekulağı değil, internet korsanlarını da tespit olanağı sağlıyor. Yasaya göre, mahkeme kararına dayanmadan veya mahkemece belirlenmiş süreden fazla dinleme yapanlar, 3 yıl hapis cezasına çarptırılacak. Dileriz, 23 Temmuz'dan sonra, Anayasa'nın 22'nci maddesinin şu hükmü de gerçek anlamını bulur: "Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır..."
|