|
|
|
|
Çocuk ve oyun
Bitmeyen enerjisiyle sizi şaşırtan çocuğunuzu sakinleştirmenin en önemli yollarından biri dans. Şarkı söyleyin ve birlikte dans edin.
24-30 ay arası Dans, dans, dans... Koşmaktan zıplamaktan yorulmayan çocuğunuzun enerjisini boşaltmak için bundan daha güzel bir yol olabilir mi? Kucağınıza ilk aldığınız anı daha dünmüş gibi hatırlasanız da minik afacan artık iki yaşını bitirdi. Evin içinde koşup zıplayan, evcilik oynayan, oyuncak çay takımlarıyla size çay ikram eden bu küçük insan sizi şaşırtıyor, değil mi? Zaman ne çabuk da geçti... Şimdi önünüzde yepyeni bir dönem var. Onunla doğduğu ilk günden itibaren oyun yoluyla kurduğunuz iletişim ve öğrence süreci meyvelerini yavaş yavaş veriyor olmalı... Sizi dikkatle dinleyip yaptıklarınızı tekrar eden çocuğunuzun yeteneklerini geliştirmek yine bu oyunlara bağlı.
Boyama kitabı alın Oyuncakları üst üste dizme, legolarla şekiller yapma, makas ya da kalem kullanma becerilerini geliştirmesi için ona bol bol olanak sunun. Basit bir boyama kitabı ve renkli kalemler alın. Ona bu işin nasıl yapılacağını gösterirken, hareketlerinizi de anlatın. "Şimdi sarı boyayla güneşi boyayalım," dediğinizde ona birden çok bilgi sunmuş olursunuz. Aynı şeyi onun da yapmasını isteyin. Başardığında da övgülerde bulunun. Özellikle makas ile yaptığı kesme biçme işlerinde onu yalnız bırakmayın. Ayrıca yap-boz ya da geometrik şekillerin uygun deliklerden içeri geçirildiği oyunlar gelişimlerine büyük katkıda bulunur. Ancak çocuğunuzu cesaretlendirmek için öncelikle oyuncağı anlatarak ne yapması gerektiğini söyleyin, hatta gösterin. Aynı şeyi onun da yapmasını isteyin. Başardığında, kocaman bir alkış hediye edin. Bu dönemde en sevdiği oyuncakların başında kaydıraklar gelebilir. Siz onu gözetlemekten yorulsanız da o minik bacaklarıyla kaydırağın basamaklarını tırmanıp kendini aşağı bırakmaktan büyük haz alır, üstelik kerelerce. Bahçeli bir eviniz varsa, oyun alanınızı biraz genişletebilirsiniz. Bol bol top oynayabilirsiniz. Böylece hem motor becerileri gelişecek hem de güneş ışığından yararlanacaktır. Bu dönemde onun ufak tefek ev işlerinde size yardımcı olmasına izin verebilirsiniz. Bu yolla, sorumluluk duygusunun temellerini de atabilirsiniz.
SOHBET EDİN Çocuğunuzun kelime dağarcığının zenginleşmesi için onunla sohbet etmeyi hiç ihmal etmeyin. Olayları ya da nesneleri anlatırken özellikleri hakkında bilgi verin. Şimdiye kadar hep olumlu yönlerinden bahsettik. Ancak ikiiki buçuk yaş dönemi uzmanlar tarafından ergenliğe benzetilir. Çünkü bu yaştaki çocuk bağımsızlığını ilan edip her şeyi kendisi yapmak ister. Bilimadamlarının 'terrible two' (korkunç iki) dönemi olarak adlandırdığı bu çağda çocuğunuzun kendini yeterince iyi ifade edemediği için isteklerini dile getirirken çığlıklar atması işten bile değildir. Hatta kimi zaman yaşadığı öfke patlamaları sizi şaşırtabilir. Bu gibi durumlarda göstereceğiniz tavır onun ileriki yaşamında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini öğrenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle böyle bir durumda sakin davranmalısınız. Çocuğunuzun duygusal dünyasını şekillendirirken sizi taklit edeceğini unutmayın. Bilimadamları anne babaların, uygun birer rol modeli olmasının çocuk açısından taşıdığı önemi her fırsatta vurguluyor. Önümüzdeki hafta 30 ayını geride bırakan bir çocuğu geliştiren oyunları ve üç yaşını tamamladığında neleri yapabileceğini göreceğiz. Çocuğunuzla bol oyunlu günler dileriz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|