|
|
|
|
Sezaryen kararı için son anı beklemeyin
Doğum sancıları başlayan hamilelerin sezaryene alınmak için son ana kadar bekletilmesi kimi zaman risk yaratabiliyor. Doğum yaklaştığında, doktorunuzla zamanlamayı netleştirin
Fertijin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi'nden Op. Dr. Seval Taşdemir, doğum yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
* Devlet hastanesinde doğum yapacağım. Sezaryen kararı gecikirse bebeğimin hayatı riske girer mi? Bu durumda sezaryen kararının neden verileceği çok önemlidir. Örneğin sezaryen kararının verileceği durum, annenin doğum sancılarının başladığı esnada bebeğin strese girmesi yani tıp dilinde 'fetal distres' dediğimiz olayın gerçekleşmesi ise; yaşanılan bir gecikme bebeğin hayatını etkileyebilir. Sezaryen kararının verilmesine dair birçok endikasyon vardır. Bebek ters gelebilir ya da yan durabilir, bebeğin eşi yani plesenta aşağıda olabilir veya bebeğin günü geçmesine karşın sancılar başlamamıştır... Ayrıca çok şiddetli sancıların gelmesine karşın, rahim ağzının açılmaması, hatta rahim yırtılmasına varan sancıların yaşanması durumunda da sezaryen kararı geciktirilmemelidir. Ani kanamalar da sezaryen kararının hemen verilmesi gereken durumların başında gelmektedir. Ancak sezaryenin gecikmesinden dolayı bebeğin hayatının riske girdiği tek dönem, ilk başta da bahsettiğimiz üzere 'fetal distres' olayının yaşanmasıdır. Bu, acil sezaryen durumudur ve müdahalede gecikilmesi hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokar.
* 'Fetal distres', hangi durumlarda ortaya çıkıyor? 'Fetal distres' birkaç şekilde yaşanabilir. Örneğin, annenin sancılarının başlamasıyla birlikte bebeğin kalp atışları bozulmasının sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeğin eşinin yani plesentanın erken ayrılması da fetal distres durumuna neden olabilir. Normal sezaryen kararının veriliş nedenleri, hastalara göre farklılık gösterdiği için her olay kendi koşulları çerçevesinde değerlendirilir. Tabi ki, kararın geciktirilmesi acil durumlarda kötü sonuçlar doğurabilir.
* Hamileliğimde her şey normal. Ama bebeğimin sağlığı ve kendi sağlığım için devlet hastanelerinde sezaryen olmak için ısrar etmem ne kadar doğru? Devlet hastaneleri zaten çok yoğun bir talebi karşılıyor. Ve isteğe bağlı sezaryenin, bu kadar yoğunluğun arasında gerçekleşmesi; imkanları zorlayan bir durumdur. Son yıllarda özellikle Amerika'da, isteğe bağlı sezaryen, bir doğum şekli olarak kabul gördü. Önceden doktor gerekli görürse böyle bir karar verilirdi. Ancak günümüzde hasta hakları ve trendin bu yönde olması isteğe bağlı sezaryenin artmasına neden oldu. Ama bizim gibi, hastanelerinin yoğun olduğu ve acil sezaryenlerin karşılanmakta sıkıntı çekildiği ülkelerde böyle bir talep her iki taraf için de sıkıntı yaratabilir. Bu beklentinin devlet hastaneleri tarafından giderilmesini beklemek doğru bir yaklaşım değil.
* Doğum için ne zaman hastaneye gitmeliyim? Önceden doğum yapmamış gebelerin sancıları 5-10 dakika aralıklarla düzenli olarak gelmeye başladığında hastaneye başvurmaları önerilir. Önceden doğum yapmış gebelerde doğum daha hızlı gerçekleşir. Sancılar 10 dakika arayla gelmeye başladığında hastaneye gidilmelidir.
* Normal doğum olacağını nasıl anlarım? Genellikle doğum eylemi başlayana dek vajinal doğum yapılıp yapılamayacağı belli olmaz. Günümüzde doğumların yüzde 20'si sezaryen ile gerçekleşmektedir.
* Epizyotomi nedir? Bebeğin başının çıkışını ve doğumu kolaylaştırmak amacı ile vajinal kanalın alt kısmında yapılan kesiye epizyotomi denir. Epizyotomi açılmadığı zaman özellikle doğum hızlı olursa yırtıklar oluşabilir.
* Forseps ve vakum uygulamaları zararlı mıdır? Tecrübeli ellerde zararlı değildir. Her ikisi de bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için uygulanır. Bebeğin kafasında bir süre sonra kaybolan izler bırakır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|