|
|
|
|
Geri sayım başlayınca paniğe kapılmayın
Hamilelikte son viraja girerken her türlü belirti anne adayını erken doğum paniğine sürükler. Karnın şeklinin değişmesi, kasılmalar gereğinden fazla büyütülür ve panik havası eser. Oysa huzurlu bir hamilelik için sakin ve sürekli doktorla iletişim halinde olmak yeterli...
Fertijin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi'nden Op. Dr. Seval Taşdemir, gebeliğin son üç ayında yaşanan sıkıntıları ve kadınların en sık sorduğu soruları yanıtladı:
* Cinsel ilişkide bulunmam bebeğime zarar verir mi? Gebeliğin son dönemlerinde çiftlerin yüzde 50'si cinsel ilişkide bulunmayı durdurur. Eğer eşiniz enfeksiyon taşımıyorsa, cinsel ilişkide bulunmak bebeğin enfeksiyon kapmasına neden olmaz ve bebeğe zarar vermez. Erken doğum tehdidi ile istirahat önerilen gebelerin cinsel ilişkide bulunmamaları gerekir.
* 28. haftada lekelenme olması normal mi? Hayır normal değildir. Hamileliğin son aylarında bebeğin hareketlerinde azalma ve lekelenme en önemli uyarıcı işaretleridir. Mutlaka doktora haber verin.
* Bebeğimin ara sıra ritmik olarak sıçradığını hissediyorum, normal mi? Bunlar hıçkırıklardır. Diaframın kasılmasına bağlı olarak oluşan hıçkırıklar akciğerlerin gelişimi için önemli olabilir. Başladıktan bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.
* Nişanenin atıldığını nasıl fark ederim? Hamilelik boyunca rahim ağzında biriken salgılardan oluşan nişane rahim ağzı yumuşamaya ve dilate olmaya (gevşemeye) başladığında atılır. Gebeler hafif kasılmalar ve ardından jelatinimsi, kalın bir sıvının vajinadan geldiğini hisseder. Bazı gebelerde ise gebeliğin son bir iki haftasında vajinal akıntıda artış olur, bu rahim ağzındaki salgılardan oluşan nişanenin yavaş yavaş gevşeyerek incelmesine bağlıdır. Nişanenin atılması doğumun başladığını gösterir.
* Aniden bebeğimin aşağıya indiğini hissettim. Şimdi de kasıklarım çok ağırıyor! 36. haftadan sonra birçok gebede görülen bir durumdur. Bebeğin aşağıya yerleşmesi sizin daha rahat nefes alabilmenizi sağlar fakat daha sık idrara gitme ihtiyacı hissedersiniz.
* Gerçek doğum sancılarıyla yalancı doğum sancılarını nasıl ayırırım? Karnın alt kısmında hissedilen ve genellikle ağrısız olan kasılmalara braxton-hicks kontraksiyonları (kasılmaları) adı verilir. Doğum sancıları ise giderek daha az aralıklarla, şiddetlenerek ve düzenli olarak gelen ve bir-iki dakika süren ağrılardır. Bu ağrılar her beş dakikada bir gelmeye başladığında hastaneye başvurmanız gerekir.
* Kaç haftadan sonra doğan bebekler yaşayabilir? Gebeliklerin yüzde 10'u erken doğumla sonlanır. Donanımlı merkezlerde 26 haftalık doğan bebekler yaşatılabiliyor. 28 haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı daha yüksektir.
* Erken doğumu nasıl anlayabilirim? Bir saat içinde dörtten fazla kasılmanız oluyorsa ve bir saatten fazla devam ediyorsa erken doğum eyleminin başlamasından şüphelenilir. Vajinal akıntı miktarında artma ve sırt ağrısı da erken doğumun habercisi olabilir. Bu durumlarda hemen doktorunuza başvurun.
* Bebeğin hareketlerini her saat saymalı mıyım? Hayır, her bebeğin kendine göre bir günlük ritmi vardır, günün belli saatlerinde bebek daha aktif olabilir. Gebeler bebeklerinin daha çok hareket ettiği zamanları bilir. Bu saatlerde bebeğin hareketlerinde her zamankinden bir farklılık varsa doktora haber verilmesi gerekir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|