|
|
|
Hırvatistan Türkiye'nin önünde
Avrupa Birliği (AB), Ankara'nın Güney Kıbrıs'a limanlarını ve havaalanlarını açmayı reddetmesinden dolayı ilk kez Hırvatistan'la üyelik müzakerelerini daha hızlı ilerletme kararı aldı.
AB Hırvatistan ile gümrük birliğinde fiili müzakerelerin başlamasına yeşil ışık yakarken, Türkiye'yi beklemeye aldı.
AB Dönem Başkanı Avusturya'dan bir sözcü, AB büyükelçilerinin bugün yaptıkları toplantıda rekabet politikasıyla ilgili ayrıntılı müzakereleri iki ülke için de açma konusunda anlaştığını, ancak gümrük birliği faslında sadece Hırvatistan'la
fiili müzakere kararı aldığını söyledi.
Sözcü bu kararın Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin gümrük birliği alanında AB müktesebatına uyumuna ilişkin tarama sonu tespitini yapamamasından kaynaklandığını söyledi.
Türkiye AB ile 35 fasılda müzakere yürütüyor.Her fasıl için ilk aşama olan tarama çalışmalarının ardından Komisyon'un tarama sonu raporuyla Konsey'e fiili müzakereye geçilmesi ile ilgili tavsiyesini iletmesi gerekiyor.
Sözcü, "Komisyon Türkiye'yi gümrük birliği ile ilgili hâlâ gözlemliyor, çünkü bu Kıbrıs konusunu da içeriyor" dedi.
HIRVATİSTAN BİR ADIM ÖNE GEÇMİŞ OLDU
Sözcü Hırvatistan'la fiili müzakere kararı alınırken Türkiye'nin bekletilmesinin üye adayları arasında ayrımcılık olarak algılanmaması gerektiğini çünkü üyeliğe giriş müzakerelerine geçen Ekim ayında birlikte başlayan iki ülkenin hiçbir zaman resmi olarak eşleştirilmediğini söyledi. Bununla birlikte sözcü, "İki ülke ile müzakerelerin kapsamını ilk kez birbirinden ayırdığımız doğru" dedi.
Diplomatlar, Avusturya'nın dönem başkanlığındaki son toplantıda alınan bu kararın, sembolik olarak önemli olduğunu, çünkü AB'nin Türkiye'ye ilk kez Kıbrıs'la ilgili tutumu nedeniyle politik bir fatura çıkardığını belirtiyorlar.
AB Türkiye ve Hırvatistan'la 35 faslın en kolayı olan Bilim ve Araştırma'da fiili müzakereleri bu ayın başında sonuçlandırdı.
Bununla birlikte AB, Ankara'ya, gümrük birliği anlaşması çerçevesinde Güney Kıbrıs'a limanlarını açmaması durumunda, üyelik sürecinin yavaşlayabileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.
AB, Türkiye'nin gümrük birliğini Kıbrıs Rum Yönetimi de dahil yeni üyelere genişleten ek protokolü TBMM'de onaylamasını istiyor.
(Reuters)
|