Yüklü konut kredisi ve bono portföyleri nedeniyle zora düşmek istemeyen bankalar, mevduat faizi yarışına girmeme kararı aldı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyelerinin önceki günkü toplantısında mevduat faizlerini artırmama kararı çıktığı öğrenildi. Önceki gün Akmerkez'deki ofiste, piyasalardaki gelişmelere ilişkin değerelendirme yapmak üzere bir araya gelen banka yöneticilerinin en önemli gündem maddesi mevduat faizleri oldu. Edinilen bilgilere göre bankacılar şu anda en ucuz borçlanma kaynağı olan mevduatta yüzde 17'nin üstüne çıkmamakta prensip kararı da aldı. Merkez Bankası'nın hem döviz hem de depo ihaleleri nedeniyle gecelik piyasadan borçlanmadakta
zorlanan bankaların ihtiyacını mevduattan karşılıyor. Bankalar 1.5 ay öncesine kadar yüzde 13 faizle konut kredileri verdi ve yüzde 14-18 arası bono portföyüne sahip. Konut kredilerinin bir kısmını Londra'da bulunan swap piyasasından borçlanan bankalar bir kısımın ise topladığı mevduatla fonluyor.
KONUTUN DİYETİ Yine Hazine bonosu faizlerinin yüzde 13'lere kadar indiği dönemlerde bono alan bankalar bu bonoları ya da gecelik piyasadan borçlanarak ya da mevduat toplayarak fonluyor. Ancak Merkez Bankası'nın döviz ve depo ihaleleri ile piyasadaki fazla YTL'yi çekmeye başlaması nedeniyle YTL likiditesinin azalması nedeniyle bankaların gecelik piyasadan borçlanmaları zorlaşmaya başladı. Üstelik yüzde 17.25'e çıkan Merkez Bankası gecelik faizleri bu borçlanmayı aynı zamanda pahalı hale getirdi. Bu nedenle zorunlu karşılıklar nedeniyle maliyeti biraz daha artsa da bankaların şu anda kullanabilecekleri en ucuz kaynak olarak mevduat ürünleri kaldı. Banka yüzde 17.25 ile gecelik borçlanacağına yüzde 16 ile üç aylık borçlanabiliyor. Ancak buna rağmen bono portföyleri yoğun olan ve özellikle konut kredisi vermekte agresif davranan bazı bankalar Bankalar Birliği'nde alınan bu karara rağmen faizleri yüzde 18'in üstüne çıkarmaktan geri durmadılar.