|
|
|
Hazine'den yeni dönemde esnek borçlanma stratejisi
Merkez'in kısa vadeli faizleri yükseltme kararı, enflasyondaki artış eğilimi karşısında Hazine yönetimi, borçlanma stratejisini güncelleme kararı aldı.
Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri yükseltme kararı, kur ve enflasyondaki artış eğilimi karşısında Hazine yönetimi, borçlanma stratejisini güncelleme kararı aldı. Hazine, yeni yaklaşımını "esnek iç borç yönetimi" olarak tanımladı. Piyasa ile inatlaşmadan, piyasadan gelen teklifi de gözeten borçlanma programı uygulanacak. Piyasa yapıcısı bankalardan gelen "değişken faizli tahvillerin" vadesini düşürün, kupon faizi ödeme dönemini kısaltın isteği Hazine'de değerlendirmeye alındı. 5 yıllık tahvillerin 2-3 yıl vadeye çekilmesi, 6 aylık kupon ödemelerinin
3 aya indirilmesi, kuponların ayrılması gibi seçenekler üzerinde çalışılıyor. Hazine, doğrudan halka kağıt satmayı ise düşünmüyor. Hazine kurmayları, yılın kalan yarısında finansman tablosunun rahat olduğu görüşünde. Nakit bazlı 30 milyar YTL faiz dışı fazlanın 20 milyar YTL'sinin gerçekleştiğine dikkati çeken Hazine çevreleri, şu değerlendirmeyi yaptı: "Faiz dışı fazlada taviz yok. Beklenenin ötesinde iyi. Özelleştirmeden 7 milyar YTL gelir planlamıştık, şu anda 8.5 milyar YTL kasada. Bu tutarın 11.5 milyar YTL'ye çıkma olasılığı var. TMSF'den 2.7 milyar YTL gelir bekleniyordu, orada bir sorun yok. IMF ve Dünya Bankası kredi dilimleri zaten geliyor. Eurobond ihracı yılın ilk döneminde gerçekleşti. Gelişmelere göre yılın son çeyreğinde yine ihraç edilebilir. Ayrıca, belli ölçüde nakit rezerv de tutuluyor. Bu yıl finansmanda bir problemle karşılaşmayacağız. Yeni faiz ve vade düzeyinin bütçeye etkisi sınırlı. Ancak gelecek yıldan itibaren borç stokunun düşüş eğilimi ve bütçe açığı yönüyle duruma bir kez daha bakılır. Net borç stokunun GSMH'ye oranı yüzde 55 seviyesinde. Reel faizlerin 3 puan artması ise borç stokunu 1 puan etkiliyor. Dövizli borçların oranı yüzde 14-15 aralığında. Kur riskinin etkisi çok sınırlı. Faiz dışı fazlada 1 puan iyileşme ise borç yükünü 1 puan azaltıyor. Güçlü faiz dışı fazla başlı başına bir politika tedbiri."
|