|
|
Zaman çizgisinde fobilerinizi yenin!
Psikolog Adalet Güler'e göre fobilerden kurtulmanın yolu, temele inmek: Kişiyi zaman çizgisinde yürüterek takıntılarını edindiği döneme götürüyoruz. Sorunun kaynağını bulup geçmişteki mayınları temizliyoruz...
Aşırı yemek yeme isteği, madde bağımlılığı, sigara tiryakiliği, uyku düzensizliği, alkol bağımlılığı, kumar alışkanlığı, uçak, yükseklik, sınav korkuları ile her türlü fobi, pazartesi sendromu, cinsel sorunlar, kalabalık önünde konuşamama, alerji, tik, egzama, sedef, terleme, kekemelik ve panik atak gibi hayatınızı kabusa çeviren herşey zaman çizgisinde siliniyor. Kişileri rahatsız eden durum ve duyguların doğuştan gelmediğini, sonradan edinildiğini savunan Psikolog Adalet Güler, fobi ve takıntıların nedenlerini, tedavi yöntemlerini anlattı:
Önyargılarla doluyuz Hiç tanımadığınız sarışın bir kadın gördüğünüzde ilk saniyede onun hakkında bir düşünceniz oluşur. Daha önceden gördüğünüz duyduğunuz yani arşivinize attığınız bir bilgiyi çıkarıp kullanarak, o ilk defa gördüğünüz kişi hakkında karar verirsiniz. Sizin arşivinizde sarışın bir kadın nasıl kayıtlı ve nasıl bir yargıya sahipse onu yansıtırsınız. Bu bir önyargıdır.
Geçmişten geliyor Eğer arşivler tozlu ise kayıt da tozlu oluyor. Bir alışkanlığı edinmeniz için yaşamanız gerekmiyor. Bir başkasından duymak ya da görmek de yeterli oluyor. Eğer sizin için kalabalık karşısında kürsüye çıkıp konuşmak heyecan veren bir durum olarak kayıtlı ise siz kürsüye çıktığınızda mutlaka kızarır ve panik olursunuz. Eğer birşeye kızdığınızda dolabı açıp yemek yeme gibi bir alışkanlığınız varsa bunu da geçmişte öğrenmişsiniz demektir. Belki anneniz aynı davranışı yapıyordu veya babanız hatta babaanneniz... Beyinde fotomontaj Tüm alışkanlıklar bu şekilde saniyenin binde 12'si kadar kısa bir sürede yaşayarak, görerek veya duyarak öğreniliyor. Hafızaya alınıp ihtiyaç olduğunda çıkarılıp kullanılıyor. Mesela stres anında sigara içmek, sinirlendiğinizde yemek atıştırmak veya uykunuzun kaçması. Biz, bu tip sorunu olan ve bunlardan kurtulmak isteyen kişileri zaman çizgisinde (timeline) yürütüyoruz. Kişinin edinmiş olduğu alışkanlıklar, huylar bugün onu rahatsız ediyorsa terapi ile kişiyi zaman çizgisinde yürüterek istenmeyen alışkanlıklarını edindiği döneme götürüyoruz. Sorunun kaynağını bulup geçmişteki mayınları temizliyoruz.
Hipnoz değil Kullanılan teknik hipnoz değil. Bir nevi hayat fotoğrafınıza montaj yapılıyor. Zaman çizgisinde elinizdeki tozlu albümün sayfaları tek tek açılıyor. İstemediğiniz alışkanlığınız, korkunuz, rahatsızlığınız ne ise onu kazandığınız fotoğraf karesi üzerinde düzeltme yapılarak, sorun kökten gideriliyor. Artık albümünüzde istemediğiniz fotoğraflar olmuyor.
Bilinçaltı destekler Yaşanılan sorunlar alkol ya da madde bağımlılığı, sigara tiryakiliği, kumar alışkanlığı, aşırı hırslar, fobiler, aşırı yemek yeme şeklinde ise meditasyon veya akupuntur ile bunları çözemezsiniz. Harcadığınız zaman heba olup sorununuza sadece yüzeysel ve geçici bir çözüm sağlarsınız. Kişinin yaşamış olduğu içsel süreçlere yolculuk yapmak lazım. Problemin özüne inmek gerek. Onu kokaine götüren nedir? Neden sigara içiyor? Neden bu kadar hırslı? Neden yükseklik fobisi var? Bu tür sorunlar için zaman çizgisinde araştırma yapılmalıdır.
İyi birşey yapma güdüsü Kişi; kokaini de alkolü de kendini daha iyi hissetmek veya rahatlamak için alır, kendisine zarar vermek için değil. Yaptığımız olumsuz tercihlerin altında kendimiz için iyi bir şeyler yapma güdüsü vardır. Davranışı yapmakta tetikleyen sebep tespit edilip yok ediliyor. Terapi sonrasında kişi istemediği alışkanlıklardan vazgeçiyor.
|