Seks kokanı mı?
Geçen akşam cep telefonum çaldı, kadim dostum Fikret Ünlü arıyordu...
*** Geçen haziranda "Keme sorunsalı" adlı bir Kanatlı Karınca yazısına şöyle başlamıştım: "İyice açılan saçılan bir yaz günü öğle sonrasında sığındığım bir serinlikte, garsona zaman ve zemine uygun neler yiyeceğimizi danışırken, yılın bazı dönemlerinde, çok kısa bir süre belirip daha sonra kaybolan bir yemeğin adını duyduğumu sandım: - Keme kebabı... Keme kebabı lafını duyar gibi oldum ama ben, Malta erikli sarımsak kebabı yedim." Ben o yazıyı unuttum ama Fikret Ünlü ile aynı sofrayı paylaşan Karaman ilinin Kılbasan Bucağı Belediye Başkanı Ahmet Ertuğrul unutmamış... Keme kebabını afiyetle yerken, bu nedenle beni aramışlar...
*** Şimdi mevsim itibariyle keme kebabı zamanı... En son bunu, Amerikan "Food and Wine" Dergisi'nin dünyanın 50 şehrindeki en iyi 100 lokanta listesinde yer alan Hamdi Restoran'da gördüm, Mabeyn Restoran'da da... Develi'de de muhakkak vardır... Kapı çalındı, baktım Belediye Başkanı Ahmet Ertuğrul, kendi bölgesindeki "keme mantarlarından" göndermiş... Oradaki adıyla "domalan mantarından"... Üstelik onunla da yetinmedim, bunu nasıl pişireceğimi de, telefonda iştah artırıcı bir keyifle anlattı... Bir bölümünü sote, geri kalanını da folyo da közleme yaptık... Çok lezzetliydi...
*** Geçen sene yazdığım keme yazısı ertesinde Deniz Gülsoy da "Zengin Sofralarında Lüks Tatlar" adlı kitabını bana göndermiş, konuyu daha derinlemesine öğrenmeme ön ayak olmuştu... Aslında keme mantarının yetmişe yakın türü var... Bunların en iyileri ise, beyaz trüf mantarı ve siyah kış trüf mantarı... Bu arada siyah kış mantarının kilosunun 2 bin 200 Euro olduğunu hatırlatayım... Bu nedenle "zengin sofralarında" yer alıyor... Bunların ardından yaz trüf mantarı gelmekte... Bizim topraklarda çıkan bu ikinci kategoriye girmekte...
*** Şampiyonlar ligindeki beyaz trüf mantarının seks koktuğunu da gene Deniz Gürsoy'un kitabından öğrenmiş ve nedenini çok merak etmiştim. Kitap onu da açıklıyordu: "Bu mantarları bulmak için kullanılan domuzun nakliyesindeki zorluklar, dişinin mantarın saldığı kokuyu erkek domuzun saldığı seks kokusu sanması, bulunan mantara ortak olduğu iddiasıyla bir kısmını mideye indirmesi ya da isteri krizine girerek ortalığı dağıtması çok sık olmuş ki, bu yöntem gözden düşmüştür. Sonunda domuzlar bu işi sonsuza kadar kaybetmişler, onların yerini şimdi eğitilmiş köpekler almış. Köpek mantar yer mi? Yemez. Onun için doğru seçim olmuş. Köpekler koklaya koklaya, burunları yerde ağacın dibinde saha taraması yapıyor ve buldukları anda patileriyle yeri kazıp mantara ulaşıyor. Sonra eğitildikleri stilde tek tırnak batırarak, mantarda tek delik olacak biçimde çekip alıyorlar. Bu yöntem, gelecek sezon bir daha mantar vermesine olanak verecek biçimde doğal çevresini zedelemeksizin avlanmaktır."
*** Bu anlatımlar, zengin sofralarındaki, geçmişi eski Roma'ya dayanan, büyük bir endüstri teşkil eden mantarlar için söz konusu... Kılbasan Bucağı'nda yağmur yağınca fark edilen bizim domalanlar bunlardan farklı... Daha mütevazı... Seks kokmuyor. Yetiştirilmiş köpekler de kullanılmıyor onları bulmak için... Bir başkanın, eski ve kadim bir dost ile yemek yerken, bu işin bir sene öncesi peşine düşen bir yazıya gönderdiği bir selam benim yediklerim... Belki de bu nedenle, kış trüfünden de daha lezzetli...
|