Yabancı markalar Türkiye'yi stok eritme noktası yaptı
Yabancı markaların haziran ayı başında yüzde 50 indirime gitmesi yerlileri ayaklandırdı. BMD Başkanı Kızıltaş "Yabancıların stok eritme noktası olduk. Sezon ortası indirim bizi vuruyor" dedi.
Alışveriş merkezlerinde yabancı markalara öncelik verildiği gerekçesiyle başlayan yerli yabancı kavgasında ikinci perde fiyatlarda indirim konusunda yaşanıyor. Giyim sektöründeki dev yabancı markaların yüzde 50'ye varan oranlarda indirime gitmesi yerlilerin haksız rekabet isyanına neden oluyor. Yurtdışında da mağazası olan yerli firmalar "Avrupa'da kanunla belirlenmiş tarihten önce fiyatları indirmemize izin verilmiyor. Türkiye'de ise isteyen istediği zaman indirime gidiyor" diye konuşuyor. Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murat Kızıltaş da Türkiye'nin global markaların stok eritme noktası haline gelmeye başladığını belirterek şöyle devam ediyor: "Son dönemde Türkiye pazarında birçok yabancı marka giriş yaptı. Bu konuda kesinlikle bir rahatsızlığımız yok. Aksine uluslararası bu markalardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyoruz. Ancak indirm konusundaki denetimsizlik bizi çok zorlar hale geldi. Dünyanın hiçbir yerinde giyim firmaları haziran ayının ikinci haftası indirime gitmez. Avrupa Birliği'nin birçok ülkesinde buna kanunen de izin verilmez. İndirimlerin düzenlenmesinin iki nedeni bulunuyor. Birincisi sezon açıldıktan hemen sonra indirime gidince sezon başında ürün alan müşteriler aldatılmış oluyor. Hiçbir gelişmiş ülkede bizdeki gibi serbest bir ortam bulunmuyor. İsteyen istediği
zamanda indirime gidiyor. Yüzde 50 indirim bu kadar kolay birşey mi ki herkes indirim etiketlerini vitrinlerine asıyor. Tüketicinin aldatılmasına engel olunmalı." Kızıltaş erken indirimin yerli markaların büyümesine de darbe vurduğunu belirterek yerli markaların korunması gereğine dikkat çekiyor: "Başka ülkelerde satılamayan ürünler Türkiye'de yüzde 50'ye varan indirim reklamlarıyla satılıyor. Tüketici bu nedenle diğer markaların da indirime gideceği beklentisine girerek pazarı yavaşlatıyor. Sonuçta yerli markalar büyük zarar görüyor." İtalya, Fransa, İngiltere ve Yunanistan'da mağazaları olan yerli bir şirketin temsilcisi yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlatıyor: "Türkiye'deki yabancı markalarla Avrupa'da da rekabet ediyoruz. Komşumuz Yunanistan'da 1 Ağustos'tan önce indirime girmeniz mümkün değil. Aynı kanunlar Avrupa'nın diğer büyük şehirlerinde de geçerli. Yabancılar başka ülkelerde satamadıkları mallarla Türkiye'de indirime giriyor. Aynısını biz Avrupa'da yapamıyoruz." İndirim konusunda yerli markaların sorunlarını iletmeyi düşündükleri yer ise Sanayi Bakanlığı. Araştırma şirketlerine rapor hazırlama talebini ileten Türk firmalar Sanayi Bakanı Ali Coşkun'a dertlerini anlatmak için gitmeyi planlıyor. BMD Başkanı Kızıltaş "diğer ülke uygulamalarını anlatacak rapor ile bu ziyareti planlıyoruz" diyor.
serbest piyasa diye birşey var, isteyen istediği fiyatı koyar. rekabet edemeyen kapanır gider.
ayse canay
19.06.2006 13:39:15
Allah aşkina,yerli firmaların magazalarında uygulanan fiyatlar ile yurt dışında aynı ayardaki mağazaların fiyatlarını hiç karşılaştıran oldu mu?Turkiyede kaliteli bir bayan takımını 800 YTL ye alabilirken daha yüksek kalitede takımı Avrupanın çok ünlü ve pahali mağazalarında aynı fiyata alınabiliyor. Yabancı markaların ülkemize gelmesi haksız rekabetin ortadan kaldıracağı için beniçok sevindiriyor.Artık herşeyin yerlisini almak yerine keseme uygun yabancı malını tercih ediyorum Sozum plaza insanlarına aşırı takım ureten yerli firmalara ozellikle.Zaten kar marjları çok yüksek, ağlamasınlar boşuna.
hatem tunay
19.06.2006 13:20:40
ben londra'dan yaziyorum arkadasimin dedigi gibi avrupada isteyen istedigi zaman indirim yapamiyor diye bi sey soz konusu degil. burda dort mevsim indirim var ve yil sonu indirimleri %60 %70 leri geciyor bazen. Bizim esnaflar hep kar hep kar olsun diyorlar. Birazda karinizdan feragat edin bakalim.
Saygilar