İzmir, Akdeniz'e şiirin armağanıdır
En az beş milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen Cebelitarık Boğazı, Akdeniz'in okyanuslar dünyasına açılan tek kapısı ve Atlas Okyanusu'ndaki su akışının yarattığı buharlaşmanın açığını kapatan bu boğaz olmasa Akdeniz kuruyabilirdi. Konak Belediyesi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği "Uluslararası Şiir Buluşması" nedeniyle İzmir'deyim ve Pasaport'ta sabah çayımı yudumlarken düşünüyorum: Acaba Akdeniz kaç yaşında ve İzmir, bu denizin hangi kapısı önünde durmakta? Sorunun yanıtı David Abulafia'nın Oğlak Yayınları arasında çıkan "Tarih Boyunca Akdeniz Uygarlıkları" kitabında olabilir mi? "Akdeniz nedir?" sorusunun ardına düşen Abulafia, konusunun uzmanı sekiz yazarın görüşleri ışığında Akdeniz'in fetihler ile din çatışmaları ve imparatorluklar arası husumetle doğmuş Batı uygarlığının beşiği olduğunu vurguladıktan sonra Akdeniz kimliğini belirleyen esasları sorguluyor. Bu oluşumda elbette İzmir'in de önemli bir payı ve rolü bulunmakta... İşte kanıtlardan biri... Princeton Üniversitesi'nden Molly Greene, Akdeniz'de "Dirilen İslam"ı anlatırken "17. yüzyılın kaotik ve şiddet dolu koşullarından yararlanmasını bilen iki büyük ticaret merkezi"nden söz ediyor. Biri, çokuluslu bir liman olarak Floransalı Medici ailesinin kurduğu Livorno, öteki nüfusu aynı yüzyılda sekiz kat artarak Felemenkli, İngiliz, Fransız ve İtalyan tacirlerin gözde yerleşim merkezi, Greene'nin deyişi ile "Livorno'nun Müslüman dünyasındaki dengi" İzmir... Bir başka anlatımla Doğu aleminin Batı dünyasına açılan kapısı... Şimdi bu kapının önünde "Uluslararası Şiir Buluşması" nedeniyle şairler durmakta... Dört gün boyunca, Akdeniz kimliğine yaraşır biçimde İspanya, Romanya, Avusturya, Belçika, İrlanda, Fransa, İsveç'ten konuklar ile ülkemizin önde gelen şairleri İzmir'i bir şiir şöleniyle kucaklayacaklar... Dün, "Şairin Poetikası" tartışıldı; bugün ve sonrasında "Türk Şiirinin Modernleşme Süreci", "Şiir ve Savaş", "Öteki Sanat Dallarının Şiir ile Etkileşimi", "Şiir Dili ve Anlam" gibi konular şairlerin gündemini oluşturacak ve salı günü 40 Kuşağı'nın hala en genç şairi Arif Damar, "Dünya Şiir Bildirisi"ni okuyacak.. Bu satırları okuduğunuz sırada ben şiirlerimi İzmirli şiirseverler ile paylaşacağım. Akdeniz şairler ve şiirlerin de uygarlığıdır ve İzmir, Akdeniz'e şiirin armağanıdır. Sanatçı kişiliğini yönetim anlayışına yansıtan Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'ı kutluyor, şair ile şiirin buluşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
SAMİ CANER NEREYE? Sanatın ve elbette sanatçının dostu Sami Caner, kurulduğundan bu yana Borusan Kültür Sanat Merkezi'nin müdürlüğünü yapmaktaydı. Aylardır Beyoğlu'ndaki merkez binaya bir ek bina daha eklemenin heyecanı içinde yaşarken, geçen hafta görevinden ayrıldı. Sanıyorum gerekçesi de "Sanat Galerisi" nin kapatılmasına karşı olması... Caner, İstanbul kültür-sanat yaşamının görünmez neferlerinden biriydi ve Borusan Kültür Sanat Merkezi'nin bugünlere gelmesinde önemli katkıları olmuştu. Ayrılmasının hem Borusan hem İstanbul kültür-sanat yaşamı için kayıp olduğunu düşünüyor ve yeni yaşamında başarılar diliyorum.
* Şair, hikayeci, edebiyat tarihçisi, yayıncı Şükran Kurdakul, 25 mart cumartesi günü Türkiye Yazarlar Sendikası ve Evrensel Basım Yayın'ın düzenlediği etkinlikle anılıyor.
* "Hayata Artı" Gençlik Fonu, "Mardinli Gençlerden Turizme Destek" projesi kapsamında 16-26 yaş arası kırk işsiz gence otelcilik ve turizm alanında destek sağlıyor.
|