|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ölen bebek sayısı 5'e yükseldi
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybeden bebeklerin sayısı 5'e yükseldi. Başhekim Doç. Dr. Rafet Yiğitbaşı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavisi sürdürülen ''Yener'' adlı bebeğin, saat 16.30 sıralarında hayatını kaybettiğini söyledi.
Öte yandan, Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Salih Yıldırım, bebek ölümleri üzerine, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde incelemelerde bulundu.
Edinilen bilgiye göre, akşam saatlerinde hastaneye gelerek, yaklaşık 3 saat incelemelerini sürdüren Savcı Yıldırım, daha sonra yoğun bakımda
tedavisi süren bir hasta bebeğin kan örneğini alarak hastaneden ayrıldı.
Savcılığa yapılan şikayetler üzerine soruşturma heyetiyle birlikte hastanenin çocuk polikliniğinde inceleme yaptığı bildirilen Yıldırım'ın, İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen ve hastanede araştırmalarını sürdüren heyetin hazırlayacağı rapor doğrultusunda doktorların ifadesine başvurabileceği öğrenildi.
DÖRT BEBEĞİN DURUMU CİDDİ
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dört bebeğin de durumunun ciddi olduğu bildirildi. Tedavisi süren bir bebekte ''pseudomanus'' olarak adlandırılan bakteri tespit edildiğini de ifade edildi
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde meydana gelen bebek ölümlerine ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen heyet üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, ''Gerekli tedavi ve koruma yöntemi, bir çeşit karantinaya alınmayla sağlanmıştır'' dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanenin Yenidoğan Ünitesi'nin standardının çok iyi olduğunu söyledi. Öztürk, ''İncelemelerimizde oldukça iyi imkanlara sahip bir mekan olduğunu gözledik. Bu tip salgınlarda alınacak önlemler neyse tarafımızdan alınmıştır'' dedi.
Öztürk, enfeksiyona neden olabilecek mikrobun üremesinin olup olmadığının belirlenmesinin birkaç gün zaman alabileceğini ifade ederek, hastanede bakımın yeterli olduğunu kanıtlayan bulgular bulunduğunu söyledi.
"KARANTİNA DA DENİLEBİLİR"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Recep Öztürk, enfeksiyon aldıkları ifade edilen bebeklerin özel bir odaya alındığını belirterek, şunları kaydetti:
''İzolasyon tabir edilen bu odaya karantina da denilebilir. Biz kontrollü olarak ilgili heyetle inceleme ve tetkiklerimizi devam ettiriyoruz. Ortak bir mikrop bulmaya çalışıyoruz. Eğer bu ortak mikrop bulunursa, bunun hastaneden çıktığı anlaşılacaktır. Gerekli tedavi ve koruma yöntemi bir çeşit karantinaya alınmayla sağlanmıştır ve yapılmaktadır.''
Öztürk, ''özel hastanelerden sevk edilen bebeklerin bu hastanelerden enfeksiyon kapmış olup olamayacaklarının'' sorulması üzerine de, ''Kanıtlanmış bir mikrop yoktur. Bunların enfeksiyon aldığını belirten, bu konuda riskli hastalar olduğunu kanıtlayan bir yazı yoktur'' dedi.
BAKTERİ TESPİT EDİLDİ
Dünyanın en ileri ülkelerinde dahi bu tip olayların meydana geldiğini belirten Öztürk, erken teşhis ve mikrobun bir an önce kaynağının bulunmasının önemli olduğuna işaret etti. Öztürk, tedavisi süren bir bebekte ''pseudomanus'' olarak adlandırılan bakteri tespit edildiğini de ifade ederek, ''Aynı bakteri diğerlerinde de varsa, bu, bakterinin bu hastaneden kaynaklandığının işareti olur'' diye konuştu. Prof. Dr. Recep Öztürk, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın Hastane Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Öte yandan Öztürk, mikrobiyolojik incelemelerin 2-3 gün süreceğini kaydetti. Tedavisi sürdürülen bebeklerden birinde mikrop üremesi olduğunu dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:
''Sepsis (kan zehirlenmesi) dediğimiz bir tabloda 5 çocuğumuz daha hasta. Bu çocukların hepsi çok ağır, çok riskli çocuklar. Bu destek verilmezse yaşama imkanı olmayan çocuklar. Enfeksiyona çok açık, bağışıklık sistemleri ciddi şekilde bozuk. Bunlara ileri derecede riskli diyoruz. Dünyanın her bölgesinde bunlar enfeksiyona yatkın çocuklar. Gelişmiş tüm hastanelerde bu sorun var.''
Öztürk, 3'ü ağır, 2'si yine sepsis olmak üzere toplam 5 çocuğun ciddi hastalığı olduğunu yineleyerek, diğerlerinde herhangi bir hastalık olmadığını dile getirdi.
BAKANLIK HASTANEDE İNCELEME BAŞLATTI
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 bebeğin ölüm nedenleriyle ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen 2 müfettiş inceleme başlattı.
Hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2 gün içinde 4 bebeğin ölümüne ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Klinik Şefi Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakır ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Uz. Dr. Taner Yıldırmak'ın, dün akşam başlattıkları çalışmalar devam ediyor.
Bu heyetten ayrı olarak Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen 2 müfettiş de bu sabah hastaneye gelerek konuya ilişkin inceleme başlattı. Bu arada, halen Yoğun Bakım Ünitesi'nde 8 bebeğin tedavilerinin sürdüğü de bildirildi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|