|
|
|
|
|
Plassnik'e kaderin cilvesi
3 Ekim'de Türkiye'nin önündeki en önemli engel olan Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik, bu kez İngiltere'nin yanı sıra Türkiye için uğraş verenlerin başındaydı.
3 Ekim 2005'te AB Dönem Başkanlığını İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw yürütüyordu ve Türkiye ile müzakerelere başlatılması kararı verilmesi için çalışıyordu, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ise "Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık" verilmesi için diretiyordu. Straw, 3 Ekim'de Türkiye ile müzakerelere başlanması kararı verilmesi için, gece geç saatlere kadar, Plassnik'i ikna etmeye çalışmıştı. Müzakere Çerçeve Belgesi'ne "imtiyazlı ortaklık" ifadesinin girmesi için uzun süre direnen Plassnik, 25 üyeli AB'de yalnız kalarak Müzakere Çerçeve
Belgesi'ni onaylamak zorunda kalmıştı. Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle AB'de saatleri 23.58'de durduran Straw, sonunda Plassnik'i ikna edebilmişti. Bu kez roller değişti. 3 Ekim'de Türkiye aleyhine çalışan Plassnik, dün AB dönem başkanı sıfatıyla, Türkiye lehine Rumlar'ın inadını kırmak için çalıştı. Straw'a karşı geceyarısına kadar direnen Plassnik, Rum Dışişleri Bakanı Yakovu'ya TSİ 14.00'e kadar süre tanıdı ve Yakovu'yu saat 13.30'da ikna etmeyi başardı.
RUMLAR YALNIZ KALDI Plasnik, dün sabah kritik toplantıdan önce yaptığı açıklamada, Perşembe gününden bu yana Rumlar'a 4 alternatif önerdiğini, 5'inci öneriyi ise dün sabah yaptıklarını açıkladı. Plassnik, Rumlar'a 5'inci öneriye cevap için, TSİ 14'e kadar süre tanıdıklarını da açıkladı ve kritik toplantı öncesinde Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ile bir kez daha biraraya geldi. Plassnik ve Yakovu'nun görüşmesinin uzaması nedeniyle, AB Genel İşler Konseyi toplantısı 45 dakika rötarlı başladı. Ancak toplantıdan, Rumlar'ın ikna edildiği ve AB üyesi 25 ülkenin Türkiye'nin müzakere pozisyon belgesi üzerinde anlaştığı açıklandı.
"KOLAY OLMADI" Yapılan ortak basın toplantısında Plassnik, "Türkiye konusunda çözüme ulaşmak kolay olmadı" derken, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn, "Türkiye ile ilgili müzakerelerin fiilen başlaması sürecin iyi gittiğini gösteriyor" dedi. Türkiye ile detaylı üyelik müzakerelerinin başlatılması kararıyla ortak tutum belgesi, Türk yetkililerin bilgisine sunulurken, Ankara'da da Lüksemburg uçağı yolcuları harekete geçti.
|