Topkapı'da yenileme başlıyor
Asılsız da olsa, "Kaşıkçı Elması sahtesiyle değiştirildi" iddiası Topkapı Müzesi'ne yaradı. Topkapı Müze Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın, önceki gün SABAH'ta yer alan isyanına, dün Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan olumlu yanıt geldi. Bakan Atilla Koç, dün Prof. Ortaylı ile Ankara'da görüşerek, Topkapı Müzesi için alınması gereken önlemler için düğmeye bastı. Koç, dün öğleden sonraki sohbetimizde, alınan kararları açıklamadan önce bir noktanın altını çizdi: "Topkapı Müzesi'nin bakımsız kaldığı sözlerinde İlber Ortaylı Hocam başından sonuna haklı..."
Kaşıkçı'ya komisyon Ardından sözü Prof. Ortaylı'nın da tepkisine neden olan Kaşıkçı Elması ve 43 eserin çalındığına ilişkin iddiaya getirdi. Bakan Koç, "Kaşıkçı Elması konusunda ben de İlber Hocam kadar eminim" dedi ve ekledi: "Ancak yine de bu tür söylentilerin önünü kesmek, üzerine gidilmiyor görüntüsünden çıkarmak ve bu tartışmayı tamamen kapatmak için bir Komisyon oluşturduk. Komisyon Kaşıkçı Elması'nı inceleyecek ve kararını verecek..." Bakan Atilla Koç, komisyonun görevinin sadece Kaşıkçı Elması'nı incelemek olduğunu da vurguladı.
70 trilyon ödenek "Topkapı Müzesi ile ilgili yapılacaklara gelirsek" diye söze girip yapılacakları sıralamaya başladı. Aktardığına göre bakımsızlıktan bazı yerleri yıkılan Topkapı Müzesi'nin yenilenmesi için 70 milyon YTL (70 trilyon) ödenek ayrılmış. Bakan Koç, "70 trilyonun her kuruşu kasada hazır, yeni bir kaynağa da ihtiyaç yok" dedi. Yenileme inşaatının başlama tarihini de şöyle açıkladı: "Bir iki düzenlemeye ihtiyaç var. En geç 15 gün sonra kazma vurulmuş olacak." Düzenlemeden bahsettiği, Topkapı Müzesi'nin rölevelerinin hazırlanması. Yani, yapının bütün boyutlarıyla plan, kesit ve görüşünün yeniden ortaya çıkarılması. Zaten bu konuda Mimarlık Fakültesi uzun süren çalışmalarını tamamlamış. Yenileme inşaatının başlama kazması ise Müze Parkı'ndan vurulacak, içeri doğru uzayacak. Prof. Ortaylı'nın da vurguladığı gibi geçmişteki yenileme çalışmalarında, tarihi aslına uygun yapılmayan yerler sökülüp yeniden inşa edilecek. Örneğin, Harem Dairesi'nde çimento ile sıvanmış duvarlar, Hazine Dairesi'nin betonla güçlendirilmiş bölümleri sökülüp, aslına uygun hale dönüştürülecek. Ayrıca, duvarların bozulan yerleri onarılacak, temelleri güçlendirilip depreme dayanıklı hale getirilecek.
Matbaa müzeye Bakan Koç'un bildirdiğine göre, Milli Eğitim Bakanlığı'na ait iki bina da Topkapı Müzesi'ne katılacak. Bunlardan biri matbaa, diğeri de Matbaacılık Yüksek Okulu... Her iki bina, yenileme çalışmaları sonrasında müzenin yer darlığı dolayısıyla sergilenemeyen eserlerine ev sahipliği yapacak. Geçmişte Topkapı içinde yer almış çevredeki bazı binalar da müzeye dahil edilecek. Koç'un, yenileme inşaatının ne kadar süreceğine ilişkin öngörüsü, "Üç yıldan aşağı olmaz" noktasında. Bakan, "Her şey burada da bitmeyecek" deyip devam etti: "Bizim en büyük sıkıntımız arkeolog kadrosunda. İnanıyorum Maliye Bakanımız 80 yeni arkeolog kadrosunda bize yardımcı olacak..." Bakan Atilla Koç'un Topkapı Müzesi ile ilgili sözleri böyle. Dünyanın, günümüze kadar gelmiş en eski ve en geniş sarayı Topkapı, 3 yıl sonra yeniden hayat bulacak. Konunun bu noktaya gelmesinde, Prof. Ortaylı'nın emeği ve Bakan Koç'un duyarlılığından ne kadar söz edilse azdır. Dileriz, tarihi yarımada da restorasyona uğrar; İstanbul eteği sökülmüş, makyajı dağılmış kadın görüntüsünden kurtulur.
|