| |
|
|
Kanatlı deniz atı
Büyük servet sahiplerine neden "Karun kadar zengin" derler? "Karun" kim? Karun, Lidya'nın son kralı. Milattan Önce 560-540 yılları arasında krallık yaptı. Lidya, ilkçağın en zengin devletiydi. Karun da "dünyanın en zengin kralı."
Lidya "Anadolu'nun Batı'sında." Güney'i "Karia", Kuzey'i "Mysia", Doğu'su "Frigya", Batı'sı "Ionia ile Aiolia." Bölgede altın yatakları var. Para ilk kez Lidya krallığınca kullanıldı.
Gün oldu, krallık dağıldı. Kral Karun "hazinesi ile birlikte" toprağın altında kaldı. "Hazinenin" gömülü olduğu topraklar, Uşak'ın 25 kilometre uzaklığındaki Güre köyü... Ve çevredeki diğer köyler.
Toptepe köyü yakınlarında, 1965'te "ilk soygun" oldu. 5 köylü, tünel kazıp, mezara indi. Prensesin mücevherlerini çaldılar. Aynı yörede (İkiztepe köyünde) 1966'da ikinci soygun oldu. Soyguncular "150 parça takıyı" toprağın altından alıp, kaçtılar. Üçüncü soygun 1968'de Boztepe'de gerçekleşti. Soygun, soygunu takip etti. Sonra soyguncular yakalandılar. Soyulan eserler çoktan Amerika'ya kaçırılmıştı. Bulunabilenler geri getirildiler. Uşak müzesinde "yerlerine" kondular.
2004'te müzeye gitmiş, hayran kalmıştık. "45 bin eser" vardı. Eserler "müzeye sığmıyordu." Bahçeye taşıyordu. Ve 20 Kasım 2004'te "gördüklerimizi" yazmıştık.
Uşak'ta, Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ile tanışmıştık. "24 yıldır" Uşak'taydı. Ve ona bir şey sormuştuk: -Karun'un hazinesine el uzatanların akıbetleri ne oldu? "Uzun hikaye" diye söze başlamıştı. Sonra da "hiçbirinin iflah olmadığını, başlarına türlü felaketler geldiğini anlatmıştı."
Şimdi müzedeki "Kanatlı Deniz Atı" broşu kayıp. Müze Müdürü Akbıyıkoğlu da "hapiste." Artık "son sözü" bağımsız yargı verecek.
Kanatlı Deniz Atı bulunur mu, bulunmaz mı bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var: Karun hazinelerine kim el uzattıysa iflah olmuyor.
|