Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kurlardaki artışla ilgili olarak, ''Keşke kurlardaki artışı planlı bir şekilde yapabilseydik'' dedi.
Devlet Bakanı Tüzmen, Umman Ekonomi Bakanı Ahmet Bin Abdalnabi Macki ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndaki görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tüzmen, kurlardaki hareketlilik ve dış ticarete yansımasıyla ilgili sorular üzerine, ''Şimdi piyasanın kur seviyesini kendi kendisine düzeltmesi biraz acıtıyor'' dedi.
Bakan Tüzmen, kurla ilgili daha önce çok konuştuğunu, artık bu konuları çok bilenlere bıraktığını, ancak onların da şimdi hiç konuşmadıklarını söyledi. Şu an için aşırı değerli Türk Lirasının normal değerine doğru seyrettiğini kaydeden Tüzmen, kur seviyesinin bin 600'ler civarında dengelenebileceğini belirti.
Bu kur seviyesinde ihracatçıların, ara malı ihtiyacını yerli üreticiden tedarik edeceğini anlatan Tüzmen, bunun yansımasının KOBİ'lerde kapasite kullanımının artması ve turizme olumlu etki olacağını söyledi.
Tüzmen, kur seviyesinin istihdama da dolaylı olarak olumlu bir etkisinin olmasını, ithalatın daha akıllı yapılmasının sağlanmasını ve ihracat rakamlarının da daha iyi olmasını beklediklerini ifade etti.
NİSAN AYI İHRACATI
Nisan ayı dış ticaret rakamlarını da değerlendiren Tüzmen, rakamların beklendiği şekilde çıktığını, Mayıs ayında ihracatın yüzde 22,2 artışla 7 milyar 288 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Döviz kurlarıyla beraber ihracattaki kıpırdanmanın hissedilmeye başlandığını ifade eden Tüzmen, ihracatçı birliklerinin rakamlarına göre ihracatın son 12 ayda 76 milyar 364 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, yılbaşından bu yana ihracat artışının da yüzde 10 olduğunu bildirdi.
Nisan ayı rakamlarında mevsimsel nedenlerin etkili olduğunu, rakamların Türk Lirasının aşırı değerli olduğu dönemi yansıttığını kaydeden Tüzmen, ihracatta program hedefi olan 79 milyar doların aşılarak 80 milyar dolarlık bir ihracatın yakalanacağını, ithalatın da 120 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini söyledi.
Kurun bu şekilde devam etmesi durumunda dış ticaret açığının biraz azalabileceğini, ödemeler dengesini olumlu etkileyeceğini ve cari işlemler açığını aşağı çekeceğini dile getiren Tüzmen, ''Rakamlar beklediğimiz gelişmeler çerçevesinde. Herhangi bir olağanüstü durum yok'' dedi.