Dolar, 1,58 YTL ile Nisan 2003'ten bu yana en yüksek düzeyine çıkarken, Euro 2 YTL'yi aştı. Faiz yüzde 17.15 ile yılın zirvesine çıktı. Yüzde 17 ile faizde kritik eşik aşıldı. Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizi ile tahvil faizi arasındaki fark 3 puana yükseldi.
Piyasalardaki dalgalanma sürüyor. Dün dolar, 1,58 YTL ile Nisan 2003'ten bu yana en yüksek düzeyine çıkarken, Euro YTL'yi aştı. Faiz yüzde 17.15 ile yılın zirvesine çıktı. Yurtdışı piyasalardaki hareketin yanı sıra yarın açıklanacak enflasyon rakamlarına yönelik endişeler dövizde yükselişe neden oluyor. Bono satan yatırımcılar döviz talep ediyor. Bankaların 14 Haziran'daki Hazine itfası öncesinde açık pozisyonlarını kapama telaşı da kurdaki artışı körüklüyor. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının sürmesi ve yatırımcıların risk azaltma stratejisi de hareketliliği artırıyor. Dün dolar kuru öğle saatlerinde 1.58 YTL'ye kadar yükseldikten sonra dünya piyasalarındaki toparlanma ile 1.55-1.57 YTL arasında gitti geldi. Faizler ise günü yüzde 17.1'den tamamladı.
MERKEZ'DEN BORÇ AL HAZİNE KAĞIDINA YATIR! Uzmanlara göre yüzde 17 kritik sınır. Çünkü Merkez Bankası'nın kısa vadeli borçlanma faizleri yüzde 13.25 düzeyinde ve bu oranla bono satın alma maliyeti ise yüzde 14.15 düzeyinde. Yani Merkez Bankası ile bono faizleri arasındaki fark 3 puana çıktı. Bu da adeta Merkez Bankası'nın kaynağı ile Hazine bonosu satın almayı cazip hale getirdi. Yani bu oranlarla Merkez Bankası'ndan para alıp bankaların Hazine'ye borç vermesi avantajlı oldu. ABD Merkez Bankası FED'in 10 Mayıs'taki faiz toplantısını tutanaklarının açıklanmasından önce yurtdışı piyasalardaki tedirginlik arttı. Bu, gelişmekte olan borsaların tahvillerinin fiyatını düşürdü. Türkiye'nin 2030 vadeli tahvili dün 141 dolara kadar indi. Brezilya tahvilleri Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 15.75'ten yüzde 15.25'e çekeceği beklentisi ile toparlandı. Bu arada Hazine Haziran ayında piyasaya yapacağı 9.3 milyar YTL'lik itfaya karşılık, piyasadan 5 milyar YTL borçlanacak.