|
 |
 |
 |
|
 |
 |
  |
|
Sağlık harcamalarında kemerler sıkılıyor
Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri kapsamında, ayakta tedavilerde de fiks fiyat uygulamasına geçiliyor.
Merkezi Yönetim Bütçesindeki sağlık harcamalarından 1,4 milyar YTL tasarruf sağlayacak önlem paketi, büyük ölçüde şekillendi. Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda, tedavi ve ilaç giderlerinin kontrol altına alınmasına dönük çeşitli alternatifler üzerinde duruldu.
Bu çerçevede, yataklı tedavilerdeki paket fiyat uygulamasının, ameliyatlar dışındaki tedavileri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Aynı şekilde ayakta tedavilerde de fiks fiyata geçilmesi benimsendi.
Ayakta tedavilerde farklı fiyat uygulamalarıyla karşı karşıya kalındığını belirten bir üst düzey yetkili, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
''Ayakta tedavilerde muayene ücreti var, tetkik, tahlil ve görüntü ücretleri var. Günümüzde, aynı rahatsızlık için sağlık kurumuna giden 2 kişi için, farklı tutarlarda 2 ayrı fatura düzenleniyor. Bazı yerlerde doğrudan ilaç yazılıp, hasta gönderiliyor. Bazı yerlerde tahlile başvuruluyor, bazılarında ise hem tahlil, hem de ultrason istenebiliyor.
Dolayısıyla başağrısı ya da mide rahatsızlığı için bir sağlık kurumuna başvuranlar için önümüze 20 YTL'lik fatura da, 30, 60 veya 150 YTL'lik fatura da gelebiliyor. Fiks fiyat uygulamasıyla, buna bir çeki düzen vereceğiz. Ayakta tedaviler için (makul bir fiyat olsun, bu fiyat içinde ayakta tedaviye dönük ne yapılması gerekiyorsa, onlar yapılsın) diyoruz. Bu kapsamda, tetkik ya da tahlil istensin, istenmesin ayakta tedaviler için tek bir fiyat geçerli olacak.''
GLOBAL BÜTÇELEME
Sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik çalışmalarda, ''global bütçelemeye'' geçilmesi konusu da gündeme geldi.
Bürokratların üzerinde uzlaştığı yeni bütçeleme sisteminde, Sağlık Bakanlığı'na tedavi ve ilaç giderleri için belli bir bütçe tahsis edilecek. Global bütçelemede, her ayın sağlık ödemesi, baştan ortaya konacak ve Maliye Bakanlığı, O tutardaki ödeneği serbest bırakacak.
Acil ve zaruri hallerde ise aylık bütçenin dışına çıkılabilecek. Global bütçeleme ile sağlık harcamalarında her ay bütçe ödeneklerine göre hareket edilecek ve bu şekilde harcamalarda disiplin sağlanacak.
Yeni yöntemle bütçedeki sapmaların önüne geçileceğini belirten Maliye yetkilileri, ''mevcut uygulama, faturalamaya dayanıyor. Halen sağlık kuruluşlarının döner sermayeleri tarafından gönderilen faturalar, işlemlerin ardından ilgili saymanlıklarca ödeniyor.
Dolayısıyla harcama trendini kontrol etme imkanı da olmuyor. Global bütçelemede, ihtiyaçların karşılanması için sağlığa belli bir bütçe ayrılacak ve her ay o bütçe içinde hareket edilecek'' dediler.
İLAÇ YAZIMINA DA ÇEKİ DÜZEN
Bu arada tasarruf tedbirleri çerçevesinde ilaçla ilgili yeni düzenlemeler de devreye girecek.
Pahalı ilaç almayı tercih eden SSK'lılara fark ödemesi getiren Tebliğin ardından, yayımlanacak yeni düzenlemelerle ilaç kullanımında israf ve suistimallere neden olan çeşitli uygulamaların da önüne geçilecek.
Maliye Bakanlığı yetkilileri, sağlığa yönelik tedbirler paketiyle, harcamalarda 1,4 milyar YTL'lik bir tasarruf öngörüldüğünü vurguladı. Yılın 4 ayında sağlık giderleri geçen yıla göre yaklaşık 4 kat artan yeşil kartlılar için ayrıca bir önleme ihtiyaç bulunmadığını belirten yetkililer, tedavi hizmetleri ve ilaçlarla ilgili düzenlemelerin yeşil kart sahipleri için de geçerli olacağına işaret ettiler.
(AA)
|
|
|
|
 ayhan aytar 01.06.2006 00:22:18 seker hastası,kalp hatası ve benzeri hastaların sürekli kullanması gereken kolesterol ilaçlarının ödenmesi için konan LDL:130 ve üstü olması ibaresi sizce makulmu zaten bu hastalar ilaç kulanmasına bağlı kolesterolleri düşük cıkıyor,devlet diyorki sen iyleştin ve bundan sonra ilaçını sen al diyor verilen heyet raporları ve yapılan tıbbi araştırmalar hicr sayılıyor hani tıp evrenseldi!artık benim ülkemde tıbbın evrenselliği kalkmıştır kısaca hastalara ölün diyorlar bu mentalite ancak her şeye iktisadi bakılması sonucu oluyor.Allah türk milletine sağlık versin ben hekim olarak hastama yapılan bu muameleyi kabullenemiyorum.ilaç fiyatını belirleyen bu devlet nasıl oluyorda aynı etken madde;aynı dozda ilaçlar için bu kadar fark olur.Türkiyede hangi laburatuar eşder ilaç oldugunu söylüyor böyle bir laburatuar varda bizim haberimizi yok.parayı veren ilaç sertifikası alıyor hastalarda kandırılıyor.
 semih tekin 01.06.2006 00:19:33 saglık sisteminde devrim pratisyen hekimden sevk kagıdı almadan hastaneye gitmek mumkun olmadıgında yapılmış sayılır.
 erkan kuru 31.05.2006 23:40:07 Sağlıkta kemer sıkmakta bahseden hükümet önce 550 millet vekilinin
Yıllık sağlık harcamasını açıklasın açıklasın... Ya bizleri öldürüp kurtulmak mı istiyorsunuz.
siz ne yaptığınızı zannediyorsunuz.
|
|
 |
|
 |
|