|
 |
 |
 |
|
 |
 |
İlköğretime zorunlu yabancı dil
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ilköğretim, ortaöğretim, uzaktan öğretim ile yaygın eğitim okul veya kurumlarında yapılan yabancı dil eğitimi ve öğretimi ile ilgili usul ve esasları yeniden düzenleyen ''Milli Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre, ilköğretim kurumlarında 4. sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil derslerine yer verilecek. Aynı sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil derslerinin takviyesi amacıyla ya da ikinci yabancı dil dersi olarak seçmeli yabancı dil dersleri okutulabilecek.
Tüm sınıflarda ders saatleri dışında öğrencilerin seviyelerine uygun olarak yabancı dil yetiştirici kurs programları uygulanabilecek. Ortaöğretim kurumlarında ise ilköğretimdeki yabancı dil ders programlarının devamı olarak zorunlu birinci ve Talim ve Terbiye
Kurulunca uygun görülen okullarda zorunlu ikinci yabancı dil derslerine yer verilecek. Ayrıca zorunlu yabancı dil derslerinin takviyesi amacıyla seçmeli yabancı dil derslerine de yer verilebilecek.
Okul türü ve sınıflara göre yabancı dil ders saatlerinin sayısına Talim ve Terbiye Kurulunca karar verilecek. Tüm sınıflarda ders saatleri dışında öğrencilerin seviyelerine uygun olarak yabancı dil yetiştirici kurs programları uygulanabilecek.
Yaygın eğitim kurumlarında, yaşam boyu eğitimi de destekleyecek şekilde değişik ihtiyaç alanlarına ve yaş gruplarına cevap vermek üzere çeşitli kademelerde yabancı dil kursları açılabilecek. 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında yabancı dil kursları açılabilecek.
Kurslar, birbirini izleyen programlar şeklinde düzenlenebileceği gibi özel amaçlı bağımsız programlar şeklinde de olabilecek. Kademeli olarak da düzenlenecek yabancı dil kurslarında gerektiğinde ve ihtiyaç halinde kişilerin seviyeleri tespit edilecek.
Örgün eğitim yoluyla aldıkları yabancı dil bilgileri, uzaktan ve yaygın yabancı dil öğretimi kurslarının ilgili kademelerindeki programlarla karşılaştırılarak uygunluğu belirlenecek. Bu uygunluk doğrultusunda kursiyerler, ilgili kademede eğitime başlatılacak.
NAKİL HALİNDE DURUM
Nakillerde öğrencilerin öğrenim görebilecekleri aynı yabancı dil dersi okutulan okullara nakledilmelerine özen gösterilecek.
Nakledilebilecekleri aynı yabancı dil dersinin okutulduğu okul bulunmadığı takdirde öğrencinin yabancı dil dersi, nakledildiği okulun yabancı dil dersi ile değiştirilecek. Nakillerde dönem ve yarıyıl notları, ilgili mevzuat hükümlerince belirlenecek. Ancak iki dönem notunun farklı yabancı dillerden olması halinde de yarıyıl notu, iki dönem notunun aritmetik ortalaması alınarak belirlenecek.
Özel Yönetmeliği bulunan okullarda ilgili yönetmelik hükümleri uygulanacak. Okul yönetimleri, nakilleri nedeniyle yabancı dil dersi değişen öğrencilerin yetiştirilmeleri için gerekli önlemleri alacak.
Yabancı dil dersi değişen öğrencilerin önceki sınıflarda yabancı dil dersinden sorumluluğu varsa, sorumluluk değiştirilen yeni yabancı dil dersinden başarılı olunması halinde kalkacak. Öte yandan aynı konuda düzenleme içeren ''Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliği'', yürürlükten kaldırıldı.
(AA)
|
|
|
|
 emin işik 31.05.2006 22:42:32 yabanc dil eğitimi türkiyede çok geri bunun bir ingilizce öğretmeni olarak bana göre bilgisayar ortamında öğrencilere cizgi filmler yoluyla ya da basit konuşma diyaloglar izletirilerek öğrencinin yabancı sille olan ilgisi artırılabilir.
 emine can 31.05.2006 17:59:36 ben bunu anlamıyorum bir türlü özel okullarda bu uygulama olabilir ama eşitlikten bahsediliyor birleştirilmiş sınıflar var köy kasaba okulları var orda çoçuklar dogru dürüst okuma yazmayı ögrenemiyor çokmu önemli sanki önce türkçeyi okuyup yazsınlar kendilerini ifade etsinler çok rica ediyorum yetkililerden önce okullar arasındaki eşitliği saglayın şehir merkezindeki ilkögretimlerle ucra köşelerdeki okullara aynı muameleyi yapmayın egitimde aile çevre okul gibi çok etken var lütfen başımızdaki büyüklerimiz dah geniş düşünün okuma yazma yada toplama bilmeyen çoçuklara bide yabancı dil ögretilmeye kalkınca çoçuk ögrenmiyorki bunu herkes biliyor neden okullra sosyal aktivite yapacak tesisler için ugraşılmıyor el bcerisi spor sahaları gibi yapacaksanız dogru birşeyler yapın lütfen bu çoçukların hepsi bizim sadece zenginin çoçugu bizim degilonlar bizim gelecegimiz alt tabaka baz alınmalı en üst tabaka degil zaten zenginin çoçugu gidip biryelerde zamanı gelince ögreniyor biraz geniş düşünün
 eahson ak 31.05.2006 16:35:15 !!!gün gülecek ingilizce resmi dilimiz olmuşş...!!!Yakında resmi dilimiz de ingilizce olursa hiç şaşırmayın. İngilizce o kadar olağan hale getiriliyor ki Dünya üzerinde hakim bir dili gün gelecek resmi dil olarak sunacaklar...Böyle eğitim sisteminden geçen bir nesil de böyle bir durumu olağan karşılayacak... ve güle güle Türkçe demek bile güç olacak...
|
|
 |
|
 |
|