|
 |
 |
 |
|
 |
 |
  |
|
Özel sağlık kuruluşlarının verdiği hizmet bedeli karşılanmayacak
Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleri ile birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacak.
Maliye Bakanlığı'nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Bu tebliğle, konuya ilişkin 29 Nisan'da yayımlanan, ancak Bakanlığa yapılan başvurular sonucu bazı tereddütler yarattığı anlaşılan tebliğe açıklık getirildi ve bazı maddelerinde değişiklik yapıldı.
Buna göre, aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleri ile birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacak. Bunların dışındaki sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen tebliğ kapsamındaki sağlık hizmetlerinin bedeli ödenecek.
SEVK İŞLEMLERİ
Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, öncelikle aile hekimine başvurulacak ve aile hekimi gerekli görürse ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına sevkedecek.
Ancak, pilot uygulamanın sağlıklı bir şekilde yerleşmesi amacıyla söz konusu illerde uygulamanın başladığı tarihten itibaren 6 ay süre ile bu şekilde sevk zorunluluğu olmayacak. Sevk işlemleri, tebliğde öngörülen diğer hükümlere göre yapılabilecek.
Aile hekimliği uygulamasına geçilmeyen illerde de aktif çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına, kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile birlikte doğrudan veya sevkli olarak başvurabilecek.
Herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavileri, istemeleri halinde sevk zincirine tabi olmaksızın kendi sağlık kurumlarında sağlanabilecek.
''Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarınca Yapılabilecek İşlemler'' ile ilgili maddenin başlığı, ''Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Yapılabilecek Laboratuvar ve Radyolojik Görüntüleme İşlemleri'' olarak değişti. Tebliğde listeye yer verildi ve bunun dışında kalan laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemlerinin bedelinin ödenmeyeceği belirtildi.
Tebliğde, Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç kullanımına İlişkin Düzenlemeler maddesi kapsamında ''Altın Preparatları, Biyolojik Ajanlar, Leflunomid ve Subkütan Metotreksat Kullanım İlkeleri'', ''Kronik Viral Hepatitlerde Alfa İnterferon Kullanım İlkeleri'' ile ''Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri''ne ilişkin unsurlara açıklık getirildi.
İlaçlara uygulanacak indirim oranlarıyla ilgili maddede yapılan değişikliğe göre de ''hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da tebliğde belirtilen esaslara göre imalatçı/ithalatçı indirimi ile yüzde 3,5 oranında eczacı indirimi uygulayarak fatura edecekler.''
Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yapılabilecek işlemler ile bu işlemlerin birim fiyatlarına tebliğde yer verildi. Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında bunların dışında bir işlem yapılması halinde bedeli ödenmeyecek.
Özel tıp merkezleri, özel dal merkezleri ile Kızılay tıp merkezlerinde uygulanacak fiyat tarifesi de tebliğde belirtildi. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında verilen hizmetlerin ise ücretlendirilmeyeceği kaydedildi.
KAPLICA LİSTESİNE EK
Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesine ''Sudek Atrofisi'' eklendi.
Sağlık Bakanlığı'nca işletme izni verilen kaplıca tesisleri listesine de Hacı Veli Kaplıca Tesisi/Kayseri, Haymana Resort Otel/Ankara, Ladik Hamamayağı Kaplıca Tesisi/Samsun, Güral Harlek Termal Otel/Kütahya, Soğuk Çermik Kaplıca Tesisi/Sivas da dahil edildi.
PAKET FİYAT UYGULAMASI
Paket fiyat uygulama ilkelerinde yapılan düzenlemeye göre, geri ödeme kurumu sağlık hizmeti sunucularından, önceden belirlenmiş paket fiyatların düşmesine neden olacak taleplerde bulunamayacak ve paket içeriği ile ilgili değerlendirme yapamayacak.
Paket haricinde yapılan işlemlerin ve raporların ödemeye uygunluğunu değerlendirme yetkisi, ödeme yapacak kuruma ait olacak. Tebliğ hükümlerine uyulmaması nedeniyle ödemeden kesinti yapılacak olması durumunda, gerektiğinde eksik belgeler bir kez istenerek fatura yeniden değerlendirilebilecek. Belgelerin tamamlanamadığı durumlarda ödemeden kesinti yapılabilecek.
Tanıya dayalı fiyatlara; operasyon öncesi anestezi hazırlık muayenesi ve rutin tetkikler, operasyon ve girişimler, poliklinik, anestezi ilaçları, ilaç, kan komponentleri, sarf malzemesi, anestezi ücreti, ameliyat sonrası laboratuvar ve radyoloji tetkikleri, refakatçi ücreti gibi işlemler dahil olacak. Ancak, bu fiyatlar, her paket fiyat için ayrı ayrı belirtilen istisnaları kapsamayacak.
Bu istisnalar, faturada ayrıca gösterilerek faturalandırılacak. Ameliyat öncesi teşhise yönelik olarak yapılan laboratuvar ve görüntüleme işlemleri ayrıca faturalandırılacak.
Tıbbi zorunluluğu olmaksızın refakatçi kalınması durumunda refakatçi ücreti hasta tarafından ayrıca karşılanacak.
Tebliğ ile ayrıca, Sistemik Antimikrobik ve Diğer İlaçların Reçeteleme Kuralları Listesi, Ayaktan Tedavide Sağlık Kurulu Raporu ile Verilebilecek İlaçlar Listesi, Sağlık Kurumları Tarafından Temini Zorunlu Yatan Hastalara Reçete Edilemeyecek ve Faturalarda Gösterilecek Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesi, Vücut Organ Protez ve Ortezleri Listesi, Diş Tedavileri Fiyat Tarifesi ile Optik sözleşmesi gibi konularda da açıklamalara ve bazı değişikliklere yer verildi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|