|
 |
 |
 |
|
 |
 |
  |
|
Havaalanında mini Çernobil
Atatürk Havalimanı'ndaki yangından sonra 30 metrekarelik bir alanda radyasyon sızıntısı belirlendi. Bu bölgeye beton dökülerek sızıntı önlendi.
Yangından ancak 24 saat sonra enkaza girebilen Atom Enerjisi Kurumu ekibi, radyoaktif maddelerin konulduğu kasaların hasar gördüğünü belirledi. Ölçümlerde deponun çevresindeki 30 metrekarelik alanda radyasyon olduğu saptandı.
Kasalar vinçle merkeze götürüldü Bunun üzerine radyoaktif maddelerin konulduğu kasalar, gece yarısı vinçle çıkarılarak Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'ne götürüldü. Ancak sızıntıya neden olan maddenin kasasına dokunulamadı.
Çakıroğlu: Önlem aldık korkulacak şey yok Bu madde, 4 metrekarelik alana beton dökülerek kapatıldı. Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Çakıroğlu, "Korkulacak bir şey yok. Enkazdan sonra bu kasa da alınacak" dedi. Çernobil Nükleer Santrali de betonla etkisiz hale getirilmişti.
Beton döktüler
Radyoaktif maddelerin bulunduğu deponun da yangından etkilendiği ve sızıntı olduğu ortaya çıktı. Kasalar gece yarısı vinçle alındı. TAEK, sızıntıya neden olan maddenin üzerini beton dökerek kapattı.
Türkiye'nin dışa açılan en büyük kapılarından biri olan Atatürk Havalimanı Kargo Terminali'nin kül olmasına neden olan yangının radyasyon sızıntısına yol açtığı ortaya çıktı. Yangından ancak 24 saat sonra girilebilen radyoaktif maddenin bulunduğu enkazdaki 30 metrekarelik bölümde radyasyon olduğu belirlendi. Çarşamba günü yaşanan ve 2 saatte kargo terminalinin büyük bölümünün kül olmasına neden olan yangının ardından başlatılan soğutma çalışmalarının tamamlanmasıyla enkaza giren Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi ekipleri, radyoaktif maddelerin konulduğu kasaların yangından etkilendiğini belirlediler. Merkez'den 2 ekip tarafından yapılan ölçümlerde kasaların çevresindeki 30 metrekarelik alanda radyasyon olduğu tespit edildi.
GECE YARISI OPERASYONU Sızıntının ortaya çıkması üzerine alarma geçildi ve enkaz kaldırma ile soğutma çalışmalarını sürdüren ekipler, uzaklaştırıldı. Ardından da gece yarısı bir operasyon düzenlendi. TAEK ekipleri, radyoaktif maddelerin bulunduğu kasaların çoğunu Nükleer Araştırma Merkezi'ne götürdü. Ancak yangın yerindeki bir kasa üzerine yığılı enkaz nedeniyle kaldırılamadı. Bu kasa, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında çalışanları radyasyon etkisinde bırakmaması için üzeri betonla kaplanarak muhafaza altına alındı. Alevlerden etkilendiği için sızıntıya yol açan ve içinde adı açıklanmayan maddenin bulunduğu bu kasanın 4 metrekarelik bir alanda betonla kapatılmasının sızıntıyı engellendiği ileri sürüldü.
KİMSE YAKLAŞTIRILMIYOR Terminalin çöken çatısı ve demirlerin kaldırılmasının ardından beton altına gizlenen kasa çıkartılarak, Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'- ne götürülecek. Gece yarısı vinçle çıkartılan kasalardaki maddelerin ise aynı merkezde uluslarası standartlara uygun yöntemlerle, kullanılamaz hale getirildiği öğrenildi. Enkaz ile yanan terminalin apronuna düngün boyu hiçbir görevli yaklaştırılmadı. Sadece TAEK görevlileri ile olay yeri inceleme ekipleri enkaza girdi. Enkaz kaldırma çalışmalarına ne zaman başlanacağı ise bilinmiyor. Enkaz kaldırılmadığı için de içeride olduğu tespit edilen altınlar ile paraların akıbeti bilinmiyor. Radyoaktif sızıntı havalimanı personeli arasında da korkuya yol açarken, adını vermek istemeyen bir yetkili, konuyu doğrulayarak, radyoaktif sızıntının 30 metrekarelik bir alanı etkilediğini, görevlilerinin sızıntıdan etkilenmemesi için söz konusu alanın betonla kapatılarak güvenli hale getirildiğini söyledi.
TAEK BAŞKANI: KORKMAYIN Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Okay Çakıroğlu, kargo bölümünde bulunan maddelerin Çekmece Atom Enerjisi Kurumu'na götürüldüğünü, bir tanesinin enkaz altında sıkıştığı için çıkarılamadı ğını belirterek, "Radyoaktif bir madde kargosunun üzeri sızıntı yapmaması için 2 metrekare betonla kaplandı. Enkaz kaldırıldıktan sonra bu kargo da Çekmece'ye taşınacak. Biz tedbir için betonlama yaptık. Kesinlikle halkımızın korkacağı bir şey yok. Yangından sonra ilk önce bizim ekiplerimiz girdi ve ölçümler yaptı. Halen ölçümler devam ediyor"dedi.
"RADYASYON YAĞMURU" MAİL'İ Bu arada kargo bölümünde olduğu ileri sürülen molibden'in yaşanan bir karışıklık nedeniyle İsviçre'de kaldığı ortaya çıktı. Molibdenin yerine yanlışlıkla iyot gönderildiğini söyleyen Başkan Çakıroğlu, "Molibden maddesi İsviçre'de bulundu. Bunun yerine iyot gelmiş" diye konuştu. Çakıroğlu, kargodan çıkarılan tüm radyoaktif maddelerin nükleer tıpta kullanılan maddeler olduğunu da sözlerine ekledi. Dün internet sitelerinde "Bugün radyasyon yağmuru" olacağı yönünde bir mail dolaştı. bu da halkın bu konudaki duyarlılığını gösteriyordu.
Hasan ERŞAN-Cevdat ÖZDEMİR-Ulaş YILDIZ / İSTANBUL
|
|
|
|
 Saliha Yüzer 28.05.2006 20:35:42 Cernobilde nasil olay kapatildiysa ayni sekilde bu olay da kapatiliyor..
Radyasyonlu bölgeler özel örtülerle ya da kurşun kaplarla kapatılıyor.. Yanan depolardaki nukleer ozellik tasiyan tıbbi malzemeler endise yaratan unsur zaten.. Tamamen kullanılamaz hale gelen depolarda duman ve yüksek ısı nedeniyle radyasyon yayma olasılıgı bulunan tıbbi malzemelerin bazılarına ulaşılamadı bile...Gecmiste kayde deger hicbir emek yok ve sonuclarini sevdiklerimizi kaybetmekle gorduk.. Bu yangının neticesi de cok asikar..
 Bilim Devingin 27.05.2006 23:34:15 TAEK ne yazık ki Çernobil olayıında
güvenilirliğini yitirmiş bulunmaktadır. Ve şu anda da radyoaktif maddenin bilimsel ismi,miktarı ve sızıntıda ölçülen radyasyonun kaç KÜRİ olduğu TAEK tarafından resmen açıklanmamaktadır.
Havaalanında çalışanların TAEK için gerekli mercilere uyarıda bulunması gerekmektedir.
TAEK bağlı bulunduğu bakanlıkça da,
uyarılmalıdır. Yüce TÜRK ULUSUNUN gerçekleri bilmek en doğal hakkıdır.
Üniversitelerin Enerji bölümleri de bu konuda sessiz kalarak,görevlerini ihmal etmiş olmuyor mu?
 murtaz odabaş 27.05.2006 11:28:08 Atom enerjisi kurumu inanırlığını çernobilde yitırdi.Açıklaması inandırıcı olmayabilir
|
|
 |
|
 |
|