|
|
|
Sosyal Sigortalar Yasası TBMM'de kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 15 maddesi bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade edilen, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nu aynen kabul etti.
Kabul edilen maddelere göre, emeklilik yaşı, kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkarılıyor, emekli olabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısı da 9 bin güne yükseltiliyor.
Aylık bağlama oranını düzenleyen maddeye göre de bu oran, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün
sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2,5, 2016 yılı başından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanacak.
Maden işçileri, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı ve benzeri işçiler ile infaz koruma memurları için fiili hizmet zammı öngörülüyor.
Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde 2 kez tüp bebek tedavi masrafları, kurum tarafından karşılanacak.
PRİME ESAS KAZANÇLAR
Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasına tabi olanlar bakımından prime esas kazanç için ücret veya ödenek almak suretiyle çalışanların o ay için hak ettiği ücretler ile ücret dışında kalan her türlü ödeme, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınacak.
Ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları, emekli ikramiyesi ile bakanlıkça tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin yüzde 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik prim tutarları, görevin yerine getirilmesi için zorunlu olarak yapılan ayni yardımlar ile bakanlıkça belirlenecek diğer ayni yardımların asgari ücretin yüzde 30'unu geçmeyen kısmı, prime esas kazanca tabi tutulmayacak.
Bu düzenlemeye göre, alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgari ücretin 30'da biri, üst sınırı ise günlük kazancın alt sınırının 6.5 katı olacak.
KADEMELİ GEÇİŞ
Kanunla yurt dışından gelenlerin borçlanmasında da değişiklik yapılıyor. Bu kişilerin sadece döviz cinsinden borçlanmasından vazgeçiliyor, ayrıca borçlanmada alt ve üst sınır getiriliyor.
Emekli olmak için gerekli prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltilirken, kademeli geçiş de öngörülüyor. Emekliliğe esas prim gün sayısı 2007 yılında işe girecekler için 7 bin yerine 7100 gün olacak. 2008 yılından itibaren her yıla 100 gün daha eklenecek. 9 bin gün, 20 yılda ve her yıla 100 gün eklenmek suretiyle 2050'de fiili olarak uygulanacak.
Yurtdışında yaşayan ev kadınlarının borçlanması imkanı, yeni düzenlemede de devam edecek.
(AA)
|