Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü'nün Washington'da düzenlediği 2. Sakıp Sabancı konferansında konuşan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, "2010 yılına kadar 10 milyon yeni istihdam yaratılmalı" dedi.
Dünya Bankası Başkanı ve eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Sabancı Üniversitesi ile Brookings Enstitüsü'nün Washington'da düzenlediği 2. Sakıp Sabancı konferansındaki konuşmasında Türkiye'deki işsizlik sorununa değindi. İstanbul'dan canlı bağlantıyla Sabancı Üniversitesi'nden de yayınlanan konuşmasında Türkiye'deki en büyük sorunun işsizlik olduğunu söyleyen Wolfowitz "Türk kamuoyu terörden bile daha yüksek oranda işsizliği sorun ediyor. 2010 yılına kadar 10 milyon yeni istihdam yaratılmalı" diye konuştu.
'YABANCI YATIRIMDA
SORUN VAR' Yatırımların çoğalmasının ve yabancı özel sektör ün güçlenip gelişmesinin istihdamı sağlamakta faydalı olacağını da belirten Dünya Bankası Başkanı, "Ancak Türkiye'de yabancı yatırım konusunda sorunlar çıkıyor. Mesela yatırım için izin almak 30-35 gün sürüyor ve girişimcilerin 10-20 imza toplaması gerekiyor. Başka ülkelerde bu çok daha kısa zamanda 3 imza ile hallediliyor" dedi.
'AB'Yİ ZENGİNLEŞTİRECEK' Türkiye'nin reformlara devam ederek hem kendini hem de AB'yi zenginleştireceğini ifade eden Wolfowitz " Türkiye önemli bir örnek. Çünkü daha da güçlü olursa, başarılı olmak için Hıristiyan olma zorunluluğu bulunmadığını kanıtlayacak. Ayrıca Batı'da bir çok insan Doğu'yu öğrenmek istiyor. Türkiye'nin talihsizliği gerilimli bir coğrafyada yer alması. Türkiye'de modern vizyona sahip güçlü cesur liderler var" şeklinde görüş belirtti. 2001 kriziyle beraber Türkiye'de bankacılığın çöktüğüne de işeret eden Wolfowitz, "O dönemde bir çok iflas yaşandı. Kişi başına düşen gelir yüzde 14 azaldı. İşsizlik iki katına çıktı. En çok da kayıt dışı çalışanlar ve yoksullar zarar gördü. Aslında gelir kaybından çok, çocuklar geleceklerini kaybetti. Fakat krizin ardından Türkiye inanılmaz ilerleme kaydetti. Arkadaşım Kemal Derviş de ülkesine hizmet için döndü. Derviş ve sonrasında Ali Babacan, reformları çok iyi hayata geçirdi. Çok cesur adımlar atıldı" dedi.
ATATÜRK'TEN ALINTI YAPTI Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ayrıca Atatürk'ün "Yarısı çağdaşlaşamayan bir toplum başarıya ulaşamaz" sözünü hatırlatarak, "Kadınlara seçme seçilme hakkını önce Türkler verdi. Ancak, şimdi Avrupa ile karşılaştırınca, kadınların işsizlik oranı çok yüksek. Eğer nüfusun yarısı, yani kadınlar çalışırsa başarı gelir. Bu AB üyeliği için gerekli bir adım" diyerek kadınların iş yaşamındaki ağırlığının artması gerektiğini vurguladı.
İLKÖĞRETİMDE İLERLEME Türkiye'nin doğal kaynakları kadar insan kaynakları olduğunu da söyleyen Paul Wolfowitz, bireylere yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Wolfowitz, özellikle ilköğretim konusunda Türkiye'nin çok ilerleme kaydedildiğini ifade ederek "Ancak maalesef nüfusun yüzde 10'u hâlâ ilkokula gitmiyor. Ve bunların çoğunluğu kız öğrenci. Teknolojiye ve geleceğe öğrenci hazırlanmalı" dedi.