Türkiye'de elit iş dünyası ile hükümetin arası açıldı
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, İstanbul merkezli iş dünyası ile hükümetin arasının açıldığını yazdı.
Haberde, siyasi istikrarın bozulmaya başladığı hükümetin işinin artık daha zor olduğu kaydedildi.
Financial Times gazetesi, Türkiye'de "İstanbul merkezli iş dünyasının önde gelenleri ile Ankara merkezli hükümetin arasının açıldığını'' yazdı. Gazetenin Ankara muhabiri Vincent Boland imzasını taşıyan haber-yorumda, TÜSİAD tarafından temsil edilen iş dünyası ile AK Parti hükümetinin arasını açan son olayın Merkez Bankası başkanlığı seçimi olduğu, TÜSİAD heyetinin eski Başkan Süreyya Serdengeçti için lobi yaptığı ancak başarılı olamadığı belirtildi.
İBRE TERSİNE DÖNDÜ TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç'un verdiği bir mülakatta, Ankara gezisi hakkında "Bana büyük saygı gösterdiler. Ancak orada (hükümet üzerinde) bir nüfuzumun olmadığını farkettim'' dediği aktarılan yazıda, "Olaylar gösteriyor ki üç yıl süren zorlu birlikteliğin ardından, Türkiye'nin İstanbul merkezli laik ve serbest ekonomiden yana iş dünyasının Ankara'daki toplumsal anlamda muhafazakâr ve İslami köklere sahip hükümete karşı sabrı tükendi'' denildi. Yazıda, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı'nın da gelişmelerideğerlendirirken, "Bir hata yapıldı, hükümet yeni bir merkez bankası başkanına ihtiyaç duydu, buna saygı göstermek zorundayız. Ancak olayın ele alınışı kötüydü ve İstanbul'daki iş çevreleri ve dış dünya tarafından hoş karşılanmadı'' dediği bildirildi. Gazeteye açıklamada bulunan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Bu, iş dünyası ile siyasetçiler arasındaki sevgi-nefret ilişkisinde ibrenin basitçe diğer tarafa kaymasıdır'' derken, 1980'li yıllarda liberal ekonomik politikalarıyla tanınan, ancak kişisel yaşamında muhafazakar olan eski Başbakan Turgut Özal'ın da "aynen Erdoğan'ın yapmaya çalıştığı gibi yönetime kendi kafasından insanları yerleştirdiğine'' dikkati çekti.
HÜKÜMETİN İŞİ ZORLAŞTI Financial Times, Özince'nin "Bu zaman zaman gelen ve geçen bir dalga gibidir'' dediğini aktardı. Gazete, aynı sayfada yayımladığı Ankara mahreçli haberinde ise IMF'nin cari açıkların dizginlenmesi için daha dikkatli bir para politikası uygulanması uyarısında bulunduğuna işaret etti. IMF'nin bu uyarılarının sonüç yılda ekonomik ve siyasi istikrarın bozulmaya başladığı Türkiye'de hükümetin işini daha da zorlaştıracağını öne süren FT, hükümetin güvenlik konularını ele alış biçimiyle ilgili eleştirilere hedef olduğu, enflasyonun yeniden yükselme eğilimi göstermeye başladığı, son haftalarda politik atmosferde siyasi bir kutuplaşmanın ortaya çıktığını yazdı. Türkiye ile AB arasında yapılan müzakerelerin Kıbrıs meselesi çerçevesinde tıkanmasına ve Türkiye'de uygulanan reform programının da hızını yitirdiğine ilişkin kaygılar yaşandığını yazan gazete, hükümetin bu iddiaları kesinlikle reddettiğini bildirdi. Bu arada Ankara ve İstanbul'un birbirinden uçakla sadece 45 dakika uzakta olmasına karşın, iki kent arasındaki uçurumun modern Türkiye'nin şaşırtıcı yönlerinden biri olduğunu kaydeden Financial Times, "Her iki kent de kendi çapında bir güç merkezi ve aralarında sürekli bir rekabet olmuştur. İstanbul liberal ve enerjik iş dünyasının başkenti, Ankara ise siyasi başkent''' ifadesini kullandı.