IMF'den yaz muhtırası geldi: Kemeri 4.5 milyar YTL sıkın
Bütçe harcamalarında milli gelirin binde 8'i kadar sapma gören IMF hükümete "Harcamaları 4.5 milyar YTL kıs" dedi. Enflasyon tahmininde revizyon sinyali veren Babacan, cari açıkta ciddi bir revizyon açıkladı.
Piyasalardaki dalgalanma ortamında IMF'den merakla beklenen açıklama geldi. IMF, harcama musluklarının kısılmasını, Merkez Bankası'nın faiz kararlarında ihtiyatlı olmasını istedi. Devlet Bakanı Ali Babacan, 3. ve 4. Gözden Geçirme Çalışması'nın birleştirilerek sonuçlandığını, temmuzda Niyet Mektubu'nun IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda ele alınarak, 1.9 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasının beklendiğini söylerken IMF, "muhtıra gibi" önlemler paketi istedi.
AKILLI POLİTİKALAR Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF Türkiye
Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı dün Hazine Müsteşarlığı'nda IMF heyetinin temaslarından çıkan sonuçları değerlendirdi. Düzenlenen ortak basın toplantısında "Son dönemde programda öngörülene kıyasla harcamalarda bazı öne çekmeler oldu ve bu durum iç talebi canlandırdı" dedi ve ekledi: "Kamu harcamalarını bütçeyle uyumlu hale getirebilmek amacıyla tedbirler uygulanması, programın gözden geçirmelerinin tamamlanabilmesi için ön şarttır!" Giorgianni, hükümetin, GSMH'nin yüzde 0,8'i (4.5 milyar YTL) düzeyindeki tedbirleri etkin uygulanması halinde, yüzde 6,5'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşmanın mümkün olacağına işaret etti ve "Uygulanacak akıllı politikalar sonucu, piyasalarda dalgalanmayla oluşan düzeltme hareketi de bir fırsata dönüştürülebilir" dedi.
AĞIR DALGANIN NEDENİ GSMH'nin yüzde 7'si oranında tahmin edilen cari işlemler açığı ortamında, doğrudan yabancı sermaye girişinin çok önemli olduğuna değinen Giorgianni, daha sonra şu reçeteyi verdi:
* Faiz dışı fazlada yüzde 6.5'ten az olmayacak bir politika izlenecek
* Faiz dışı harcamalar bütçe sınırları içinde kalacak
* Sosyal Güvenlik Sistemi'ndeki açık, GSMH'nin yüzde 4.5'ini aşmayacak
* Vergi gelirlerindeki artış harcamaya dönüştürülmeyecek.
* Sağlık ve yatırım harcamaları program hedeflerinin üstüne çıktığı için önlem alınacak. Mali önlemin büyüklüğü 4.5 milyar YTL (GSMH'nin yüzde 0.8'i) düzeyinde olacak.
* Düşük vergi oranları uygulaması ve vergi tabanının genişletilmesi hedefini zorlaştırabilecek "vergi istisnası ve diğer yollardan'' kaçınılacak.
* Sosyal güvenlik reformu yasalaştıktan sonra uygulama takvimi verilecek.