|
|
|
|
|
|
Yurt dışında tutardık burada ise cebelleşir dururuz!
Çemberimde Gül Oya'da 'Hep Bana'yı söylediklerinde bir anda dikkatleri üzerine çekmişti Dilemma grubu. Levent Candaş, Taner Ayan ve Arıkan Sarıkaya'dan oluşan grup, ilk albümleri 'Nereye Kadar' ile gerçek rockseverlere ulaşıyor. Ayrıca atv'nin sevilen dizileri 'Azap Yolu' ve 'Aşk Oyunu'nun müzikleri de Taner ve Arıkan'ın elinden çıkma!.
Şarkılarının satır aralarında; yaşadıkları 'dilemma'yı; yani ikilemi ele alan Dilemma'nın ismini ilk kez geçtiğimiz yıl Çağan Irmak imzalı 'Çemberimde Gül Oya'da patlayan 'Hep Bana' adlı şarkılarıyla duymuştuk. Dilemma, dizinin soundtrack albümünün ardından, iki ay önce kendi albümlerini çıkardı. "Bu albümü gerçek rockseverler dinleyebilir" diyen Levent Candaş (vokal-bas gitar), Taner Ayan (elektro gitar) ve Arıkan Sarıkaya (davul); ilk kliplerini de albümün çıkış parçası 'Var mı ki'ye çekti. Ünlü opera sanatçısı Nuri Candaş'ın oğlu Levent Candaş, eski eşi Sibel Tüzün'ün Eurovision şarkısı 'Superstar'a 'nazire' olarak 'Star' adlı bir şarkı yaptığı söylentilerine, şöyle yanıt veriyor: Star'ı 'Superstar'dan önce yapmıştım. Sibel böyle bir şey yapmadığımı biliyor, bunu konuştuk...
* Sizi ayrı ayrı tanıyoruz ama Dilemma olarak albüm ne zaman çıktı? Levent Candaş: İki ay oluyor. Dilemma ismini yeni bulduk. Albüm yapım aşamasındayken çok isim düşündük. İngilizce bir kelime olmasın istedik ama öyle oldu. Anlamı 'ikilem'. Öyle insanlarız zaten, hayatımızda o ikilemler var. 'Çemberimde Gül Oya' ile patlayan 'Hep Bana' adlı şarkımızın çok tutması sonucunda bir soundtrack albüm hazırlamamız ve bir hafta içinde isim seçmemiz gerekti. Okuduğum 'Dublörün Dilemması' adlı kitaptan da çok etkilenmiştim. Kitabın adı etkili oldu isim seçimimizde. 'ROCK PATLAMADI ARKADAŞ'
* Albümün çıkış parçası 'Var mı ki'nin nakaratında Türk müziğinde ender kullanılan Nikriz makamını kullanmışsınız. Ne arıyor rock albümünde Nikriz makamı? L.C.: Evet ama bilerek kullanmadık. Sonradan öğrendik nikriz makamı olduğunu. O da şuradan geldi... Yaptığımız müzik soruldu ve biz de rock yaptığımızı; bu ülkenin çocukları olarak Türk Sanat Müziği'nden de etkilendiğimizi söyledik. Yolda yürürken duyduğumuz ve sevmediğimiz müzikleri bile algılıyoruz. Bunun sonucunda da bir harman oluyor. Yoksa albümde ticari kaygı güdüp, 'illa ki biraz arabesk öğeler barındırsın, bir etnik melodi kullanalım; insanların kulağına daha çabuk hitap ederiz' gibi bir düşüncemiz olmadı. Ama böyle bir algı bozukluğu yaşanıyor. Herkes rockçı kesildi şu an ve 'bir rock patlaması yaşanıyor' gibi konuşmalar yapılıyor. Rock patlaması falan yaşanmıyor, keşke yaşansa. Sonuçta iyi yapılan her tür müziğin patlamasından yanayım.
* Nedir peki pıtrak gibi rock albümü çıkmasının açıklaması? L.C.: Türkiye'deki müzik çok yoz. Alternatif arayışlar içinde bu insanlar. Şu anda patlayan pop. Bugüne kadar arabesk formatında şarkı söyleyen boynu bükük popçularla bir tutmamak için de ayrı bir kulvar açmak zorunda bu yeni çıkan çocuklar. Bu da nedir, rock! Tabii ki önemli bir kaç ismi tenzi ederek konuşuyorum. Ama 20 tane çıktıysa son bir senede, bunların sadece dört tanesi benim için rock. Mesela Duman her zaman rock soundlu bir grup olmuştur benim için. Parçanın sert ya da hızlı olması değil sadece, tavır da çok önemli. Çilekeş de Cem Köksal da buna dahildir.
* Albümde kimlerle çalıştınız şarkılar kimlere ait? L.C.: Projeye tek başıma başladım. Tek başıma derken; besteleri yapmaya tek başıma başladım. O dönemlerde Hakan Caneroğlu ile başladık. 2003'te Taner ve Arıkan ile tanıştık. Albümün prodüktörü Cenk Eroğlu. Vokallerde Taner, Cenk ve bir de 'Hep Bana'ya cevap olarak yazdığımız 'Ağıt'ta Cenk'in eşi Ebru'nun vokali var.
* 'Hep Bana' son derece slow bir parça. Bu sizin tarzınızı yansıtmıyor, albümde çok farklı bağırıyor şarkı... L.C.: Doğru, albüm konseptini yansıtan bir şarkı değil. O şarkı soundtrack albümde yer aldı. İnsanlar sevdiği için kendi albümümüze de koyma kararı almıştık. Çıkış parçamız oymuş gibi anlaşılmasın diye, 'Çemberimde Gül Oya'nın soundtrack'i ile albümümüz arasına 8-9 ay gibi bir ara verdik. O şarkının tutmasından yararlanarak bir albüm yapabilirdik, satardı da. Ama o zaman ne olacaktı, "Albümde 'Hep Bana'dan başka bir tane bile yavaş parça yokmuş!" diyeceklerdi. Oysa çıkış parçamız 'Var mı ki', albümün rengini yansıtıyor. Bu albümü zaten rock seven insanlar dinleyebilir. Pop ya da arabesk sevenler dinleyemez. Albüm gerçekten rock.
* Dilemmma yurt dışında olsaydı kendine nasıl bir yer bulurdu, Türkiye'de nasıl bir yer bulur? Taner Ayan: Bence yurt dışında daha şanslı olurdu. L.C.: Oranın dilinde söylersek şansımız olurdu. Çünkü Avrupa ve Amerikalı müzisyenlerin Doğu'ya doğru açıldığını görebiliyoruz. Kendi parçalarında da Doğu ritimlerini kullanmaya başladılar. Biz de bunları özümsemiş rock müzisyenleri olduğumuz için değişik gelebilirdik. Türkiye'de ne oluruz; böyle cebelleşiriz işte! Sert müzik, şu bu; bir sürü yorum... Rock yapıyoruz çünkü tabii sert olacak! Sonuçta biz kendi parçalarımızı yapıyoruz. Beğenen insanlarla bunları paylaşırız. Bir insanın yaptığı müziği dinlemeyebilirsiniz ama bu onu yok saymanızı gerektirmez.
SEZEN BAŞARAN GÜNAYDIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|