|
 |
 |
 |
|
 |
 |
  |
|
Son on yılda 2 bin polis işten atıldı
Emniyet verilerine göre, son altı yılda 83 bin polis disiplin soruşturması geçirdi. Son on yılda 2 bin polis meslekten atıldı, 320 polis intihar etti.
Polisin psikolojisi bozuk
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre polisin ruhsal durumu iç açıcı değil. Vatandaşa kötü davranma, intihar, suça karışma polisin sicilindeki eksiler. Uzmanlar, polisin eğitiminin yeniden ele alınması görüşünde.
İstanbul'da bir hafta içinde yaşanan iki olay gözleri yine emniyet teşkilatının üzerine çevirdi. Bir lise öğrencisinin mini eteği için polisten dayak yemesi ve araçla kaçan ehliyetsiz bir gencin vurularak öldürülmesi polis- vatandaş ilişkilerinin yeniden sorgulanmasına neden oluyor. Emniyet Genel müdürlüğü verilerine göre 2004-2005 yılında polis 17 bin soruşturmaya uğradı. Son 10 yılda yaklaşık 2 bin polisin meslekten atıldığı Emniyet teşkilatında suç sıralamasında rüşvet ilk sırayı alırken, vatandaşa karşı kaba kuvvet kullanan polisler ise açığa alındı.
175 BİN POLİS VAR Yine Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre teşkilatta halen 175 bin kişi emniyet hizmetlerinde görev alıyor. 2004 yılında 3 bin 422, 2005 yılında 6 bin 577 personel takdirname alırken, 2004'te 9 bin 922 personele, 2005 yılında ise 7 bin 749 personele devlet memurluğundan çıkarmadan, uyarmaya kadar çeşitli cezalar verildi.
6 YILDA 83 BİN 529 SORUŞTURMA 2000 yılından bu yana ise kurum içi disiplin soruşturmasına uğrayan 83 bin 529 polisten 62'si devlet memurluğundan, bin 436'sı da meslekten atılırken 14 bin 969'u ise geçici olarak meslekten uzaklaştırıldı. Aynı süre içinde 16 bin 44 polisin aylığı kesilirken, 9 bin 285 polis kınama, 1971 polis de uyarı cezası aldı. 133'ünün suçu zamanaşımına uğradı, 1691'i affedildi, 29 bini hakkında da cezaya gerek olmadığı sonucuna varıldı. İdari cezaların dışında 8 bin 938'ine de resen ceza verildi.
'MOTİVASYON ŞART' Adli Tıp Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, polisin en iyi ülkeler örnek alınarak yetiştirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Polis aldığı suçlular serbest bırakılınca yaptıkları işin anlamını kaybettiklerini düşünüyor. Asayiş polisi karşısındakini potansiyel suçlu gibi görüyor. Kendi değer yargısıyla etek boyunu kısa bulunca müdahale ediyor. Görev tanımlarının yapılması ve eğitimden geçirilmeleri gerekiyor. Türkiye'deki en zor iki meslek grubundan biri polislik diğeri ise sosyal hizmet uzmanlığı. Toplumdan takdir görmeyince motivasyonları düşüyor."
HASAN ERŞAN MERKEZ
|
|
|
|
 mehmet karacan 15.05.2006 23:12:35 POLİSLİK meslegını yapanlarda ınsan.bu ınslanara bu kadar maasla bu kadar sorumluluk yuklenmemesı lazım .24 saat hafta sonu ıznı kullanmadan calısyorlar.bırazcık havaya gıren tanıdıgı olan gucunu gostermek ıcın polıse saldırıyor....ınsan hakları demokrasi yanlızca suclular ıcın.Bugun gazıosmanpasada ıkı yıllık polıs memuru kafasından vuruldu olumle pencelesıyor.....Amerıkada polıs dur dedıgı zaman elını oynatamazsın...adamın plakasında ehlıyetsiz dıye
yazılı degılkı ..Bu arac ufak bır cocugu ezse ne olacak bu sefer polıs aracı durdurmadı gorevını yapmadı dıye manset.Terorıst de olabılr...Suçlu hakları nasıl avrupalıysa polısın de yasam standartı,egıtımı,gorev saatı,kanunlarıda avrupalı olmalı........onlarda toplumun bır bıreyı............
 bulent boynukalin 15.05.2006 07:45:32 gunaydin!nihayet turkiyede birileri bu konuyu anlamaya basladi. yillardir bunu anlamanizi bekliyorduk.nedenmi?kamu personeli sadece kamu hizmeti yapmak zorundadir,yargilamak degil.bizim bu insanlara bunu asilamamiz lazim.bulundugu mevkideki tek sorumlulugunun vatandasa hizmet etmek oldugunu anlamayanin boyle bir gorevde calistirilmasinin sakincalarini hep beraber goruyoruz.
 Aykut Ünver 15.05.2006 07:13:10 Yıllardır "Polis devleti" olan bir üllkede , bu gücün zamanla azalması bunalıma itiyor olabilir. Polislik çok zor ve fedakarlık isteyen bir meslek ama "güç" halk için kullanılmalı, menfaat elde etmek için değil.
|
|
 |
|
 |
|