|
|
|
|
|
|
Bugün ameliyat ertesigün okulvar!
International Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, Türkiye'de son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan 'ısıyla yapılan bademcik ameliyatları'yla ilgili soruları yanıtladı:
* 'Thermal Welding' yani ısıyla yapılan bademcik ameliyatları nedir? Klasik yapılan bademcik ameliyatlarında yaklaşık 2 hafta kadar sürebilen iyileşme süreci, yeni yöntemle son derece kısaldı. Eğer olursa hastanın boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi şikayetleri de, birkaç günden fazla sürmüyor. Bu nedenle bademcik ameliyatı olan kişiler, özellikle de çocuklar normal yaşamlarına hatta okullarına bir an evvel dönebiliyorlar.
* 'Thermal Welding' yöntemi ile ameliyat yapılan çocuklar ertesi gün okula gidebiliyor mu? Bu yöntemle yapılan bademcik ameliyatları, çocuklar tarafından daha rahat kabul ediliyor. Çocuklar ertesi gün okula gönderilebilir ama yine de ailenin çocuğunu en az bir hafta gözetimde tutmasını öneriyoruz.
* Her bademcik bu yöntemle ameliyat edilebilir mi? Hastaların çoğunda ameliyat bu teknikle yapılabilir. Ancak eğer bademcik dokusu çevre dokulara çok yapışıksa, çalışma sırasında aralıklı olarak klasik yönteme de başvurulabilir.
* Bu yöntemle yapılan bademcik ameliyatının diğerlerinden farkı nedir? Bademcik ameliyatlarında klasik olarak en sık kullanılan yöntemde, 'bademcik disektör' denilen bir aletle bademcik çevre dokulardan ayrılır. Klasik yöntemde dokunun ayrılması aşamasında oluşan yara yüzeyleri, kendiliğinden zaman içinde iyileşmektedir. Kısmen iyileşene kadar belli bir süre hasta ağrıdan yakınabilir. Ameliyat esnasında kanama oluştuğunda, kanayan bölge çeşitli materyallerle bağlanır veya dağlanır. Son yıllarda geliştirilmiş olan 'Thermal Welding' sistemi sayesinde ise bademcikler, çevresindeki dokulardan kolaylıkla ayrılabilmektedir. Bu yeni yöntemin avantajı; dokunun ayrılması aşaması ile aynı anda, yara yüzeylerinin ısı ve basınç ile kaynamasının gerçekleşmesidir. Böylece hiç kanama olmamakta veya çok az görülmekte, ameliyat sonrası ağrı ise çok az olmaktadır. Narkoz alım süresi kısaldığında, ağrının da az olması durumunda, hastaneden kalış süresi kısalacak, ameliyat yapılan gün hasta taburcu edilebilecektir. Diğer yöntemlerle yaklaşık 2-3 hafta sürebilen biyolojik yara iyileşme süresi, en fazla bir hafta ile sınırlıdır.
* Kaç yaşından sonra bu ameliyatı yapmak gerekir? Bademcik ameliyatları, zorunlu haller dışında üç yaşın altında genellikle uygulanmaz. Ancak solunumu ileri derecede engelleyen büyük bademcikler, üç yaşın altında da alınabilir. Genellikle bademcik ameliyatlarının en sık yapıldığı yaşlar, 3 ila 10 arasıdır. Bununla birlikte 20'li yaşlarda da zaman zaman ameliyat gerekli olabilir. 30 yaşın üzerinde bademcik ameliyatı ise çok nadirdir.
* Bademcik ameliyatlarındaki en üstün yöntem hangisidir? 'Bademcik ameliyatlarında en üstün yöntem' diye bir şey yoktur. Her uzmanın alışkın olduğu tekniği kullanması en güvenlisidir ve en iyi sonucu verir. 'Thermal Welding', çalışma sırasında kanamayı azaltan bir araçtır. Ancak klasik tekniklere alışkın deneyimli bir uzman, bu aracı kullanmaksızın klasik teknikle de ameliyat hiç kanamasız yapabilir.
* Aileler neden özellikle bademcik ameliyatlarında narkozdan korkar? Halk arasında narkozun fazla verilmesine bağlı sorunlar olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Aslında ameliyat sorunları çoğu kez donanım ve bakım koşullarının yetersizliğinden olabiliyor.
* Bademcik ameliyatının riskleri nelerdir? Bademcik ameliyatının en önemli riski kanamadır. Hastalar çoğu kez çocuk olduklarından, olası bir aşırı kanama bu riskin sorumlusudur. Günümüzde gelişen genel anestezi koşulları ve hastanelerin olanaklarının artmış olması bu riski çok azaltmaktadır. Bununla birlikte bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken, fakat aslında bir büyük ameliyat ciddiyetiyle hazırlık yapılması gereken bir ameliyattır. Bir bademcik ameliyatı olurken dikkat edilmesi gereken en önemli şey; hastanenin yoğun bakım ünitesi de olan tam donanımlı bir hastane olmasıdır. Koşulları yeterli olmayan, poliklinik ve muayenehane gibi yerlerde bademcik ameliyatı risklidir.
* Çocuklar ameliyattan çıkınca neler hissediyor? Ameliyat süresinin kısa olması, narkoz alım süresini kısaltıyor. Bu nedenle çocuk daha kısa sürede kendine geliyor. Açık yara yüzeylerinin oluşmaması nedeniyle de ağrı ya hiç olmuyor ya da çok az oluyor. Ameliyat sonrası hasta odası ziyaretimizde genellikle, yatağında oturarak bekleyen, 'dondurmamı ne zaman yiyeceğim' diyen ve çoğu kez teşekkür edebilecek kadar iletişimi yüksek bir çocuk ile karşılaşıyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|