Prensesler Osmanlı desenlerini seviyor
Osmanlı motifleri taşıyan kumaşlar üretmek düşüncesiyle 12 yıl önce bir araya getirilen Vakko tasarım ekibi, Ortadoğu'daki saraylardan beş yıldızlı otellere kadar her mekana uygun tekstil ürünleri sunuyor.
12 yıl önce Vitali Hakko'nun önderliğinde Osmanlı kumaşları yapma düşüncesiyle Vakko bünyesinde bir araya gelen tasarım ekibi Jeff Hakko'nun liderliğinde harikalara imza atıyor. Son olarak Çırağan Sarayı'nda yenilenen Sultan Suiti'nde kullanılan tekstil ürünlere imza atan ekipte; Osmanlı eserleri uzmanı Serdar Gülgün, Zülal Yoğunali ve Uğurol Kılıçarslan yer alıyor. Kumaş kalitelerinin belirlenmesinde ise Alberto Elhadef ekibe destek oluyor. Osmanlı desenlerine en büyük ilginin Ortadoğu ülkelerinden ve Amerika'dan geldiğini söyleyen Jeff Hakko'yu Serdar Gülgün şu sözleriyle destekliyor: "Ortadoğu ülkelerinde prenseslerin yaşadığı sarayların işleri bile buraya geliyor." Jeff Hakko, tekstil dünyasında yaptıkları çalışmaları anlattı...
* Çırağan Sarayı kademe kademe yenileniyor. Büyük oteller, dekorasyonlarını aynı anda yenileyemiyor. Çünkü bütün oteli kapatmak pek mümkün değil. Çırağan'ın şu anda 5'inci etabını yapıyoruz. Restoranlarla başladık, şu anda 11 suiti tamamladık. Koridorlar ve ortak alanlar gibi... Perde ve döşemelik gibi tekstilleri hazırladık. Hâlâ devam eden çalışmalarımız var. Şimdi Çırağan'da yeniden büyük bir suitin çalışmlarına başlıyoruz.
* Odalara perde, nevresim, yatak örtüsü ve yastık gibi tekstillerden verebiliyoruz. Ancak mobilya veremiyoruz. Mobilyacı değiliz. Ancak mobilyayla çok yakın çalışıyoruz. Otellerin mobilyacıları ve iç mimarları zaten belli oluyor. İç mimarlar hangi mobilyanın üzerine, hangi kumaşın uygulanacağına karar veriyor. Bizden kumaşı alıp mobilyacısında kaplattırıyor.
* Bizim çok geniş bir koleksiyonumuz var. Her yıl bu serinin yüzde 45 ila 55'ini yeniliyoruz. Perdelik ve döşemelikte değişiklikler yapıyoruz.
* Otellere mevcut koleksiyonumuzdaki ürünlerle sunum yapıyoruz. O sunumdan sonra, örneğin mevcut kumaşın üzerindeki karanfiller biraz büyük bulunursa onları küçültebiliyoruz. Ya da renk değişimi istenirse yapabiliyoruz. Çünkü tezgahlar bizim elimizde metrajlar küçük olsa da özel projeye girdiği için bunu yapıyoruz.
3-4 AYDA TAMAMLADIK
* Çırağan'daki çalışma için çok büyük değişiklikler istenmedi. Ufak değişiklikler yaptık. Ancak onlara özel yaptığımız kumaşlar da oldu. Girişteki yuvarlak sedir için kadife üzerine özel bir baskı yaptık. Butik tarzı değişikler de oldu. İstenen kumaşları 3-4 ay içinde üretip teslim ettik.
* Çırağan Sarayı'ndaki desenleri oluştururken Osmanlı Sanatı'ndan ilham aldık. Osmanlı sanatının pek çok alanı yani eski Osmanlı halıları, Osmanlı hat sanatı, Osmanlı mimarisi, Osmanlı kumaşları ve Osmanlı metal sanatı... Zülal Yoğunali ve Serdar Gülgün çeşitli kaynaklar, müzeler, özel koleksiyonlar ve yerli-yabancı kitaplardan hoşlarına gidenleri seçip çıkarıyor. Bunları bugünün zevklerine uyarlamaya çalışıyorlar. Ayrıca teknik şartlara da uyarlıyorlar. Motifler birebir alınmıyor. Kendi yaratıcılıklarını da ekliyorlar. Zülal Hanım çizimleri yapıyor. Çalışmaya başladıktan sonra bütün kararları birlikte alıyoruz.
* Kumaşların yanı sıra bitmiş ürünler de tasarlıyoruz. Yastık, masa örtüsü, masa üzerine konan uzun örtüler, yatak örtüleri ve duvar panoları gibi...
* Desenlerin hepsi tescilli. Tescillendiklerinden dolayı da şu anda devam eden birkaç davamız var. Çünkü desenlerimiz isimlerine kadar kopya ediliyor. Bazen taklidi olduğunu müşteriden öğreniyoruz ve savcılığa gidip toplatıyoruz.
KLASİK RENKLER SABİT
* Bordo, mürdüm, altın, deve tüyü ve zeytin yeşlili gibi klasik Osmanlı renkleri kullanıyoruz. Bunun yanı sıra bugünün de bir modası oluyor. Bu sene örneğin siyah çok moda turkuazlar da sevilen bir renk... Hem klasik renkleri sabit tutuyoruz hem de o günün renklerini de uyguluyoruz.
* Osmanlı topraklarından gelen bir geçmiş olduğundan dolayı müşteriler ya Arap kökenli ya da tam tersi Amerikalılar oluyor. Vakko'nun en büyük ihracatı Ortadoğu kökenli ülkelere yapılıyor. Kuveyt, Suudi Arabistan gibi ülkelerin ardından Amerika geliyor. Amerikalılar'ın bu kültüre çok büyük beğenileri var. Değişik ırkların buluştuğu bir ülke olduğu için, bu ürünlere çok büyük ilgi duyuyorlar. Yeni yeni Japonya ve Rusya pazarları gelişiyor.
* Osmanlı kumaşları sadece klasik mekanda kullanılır diye düşünülmemeli. Bunları bazılarını o kadar çağdaş ve modern yorumluyoruz ki... Bunlar modern mekanlarda da kullanılabilir.
DUYGU GÖKMENOĞLU GÜNAYDIN
|