Haller, Sanayi Bakanlığı'na bağlı ama denetimi Tarım Bakanlığı'na bırakılmış!
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ünal, hallerin denetimine yönelik işin sahibinin belli olmadığını söyledi.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, bu durumun bir sorun olarak değil, Rusya'nın Türkiye'ye uzattığı dostça bir el olarak algılanması gerektiğini söyledi. Ünal, "Meyve sebze ihracatı yüzde 5, geri kalan yüzde 95 iç pazarda tüketiliyorsa bu bir ülke sorunudur" dedi. Ünal şöyle devam etti: "Sadece ihracatta sorun yaşanan biber, üzüm ve kiraz gibi ürünlerde üreticinin otokontrolü var. Onun dışındaki ürünlerde üreticinin insafına kalınmış.
2-3 YIL SÜRECEK BİR SAVAŞ Avrupa ülkelerinde her ülkenin kendi limit değerleri var, bir de oradaki market zincirlerinin uygulamaları sözkonusu. Ama Rusya'da makro düzeyde bir uygulama var. Bu sorunun ihracatçının çabasıyla değil Tarım Bakanlığı'nın genel politikalarıyla halledilmesi gerekir. Şimdi yeni yeni Ege Bölgesi'nde Tarım İl Müdürlüğü ve Zirai Karantina Müdürlüğü köylerde toplantı yapıp tarım ilacı konusunda eğitimler veriyor. Biz Tarım Bakanlığı'na şunu söyledik, 'Bunu siyasi bir sorun haline getirmeyin, 2-3 yıllık bir savaştır bu. 15-20 milyon kişi bu işten geçiniyorsa tarımı kötüleyecek politikalar izleme hakkımız yok. Üreticiyi eğitmek zorunluluğumuz var. İlaç şirketlerinin bütün ruhsatları elden geçirilsin, hangi zirai bayiden hangi ilaç alınıyor buna bakılsın. Bu iş üretici düzeyinde çözülmezse ihracatçının Türkiye'deki laboratuvar sayısıyla analizi genelleştirme şansı yok. Zaten akredite laboratuvar sayısı da az." Ünal, burada yaşanan en önemli sorunlardan birini de şöyle anlattı: "Meyve sebze halleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı. Gıdada denetim yetkisi Tarım Bakanlığı'da. Tarım Bakanlığı hallere giremiyor ki. Bu sorunu 3-4 yıldır dile getiriyoruz, ama çözüm yok. Burada resmen ihtilal gerekiyor. İşin sahibi yok çünkü."