kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geleceğin şarap merkezi
Geleceğin şarap merkezi
Arjantin usulü kuzu çevirme
Yılın güzeli büyük eğlencelerle seçiliyor

Geleceğin şarap merkezi


Şarap Mendoza'da halkın vazgeçilmez bir parçası olmuş. Ülkemizdeki üreticilerin bu ürüne olan soğuk tutumlarını hatırlayıp hüzünlendim.

Sayısız kereler uçağa bindim. Kimbilir kaç kez o koca uçakların havada zangır zangır titrediğine, güvdelerinin çatırdadığına tanık oldum. Ama havalandıktan hemen sonra uçağın fırtına içine dalıp, ininceye kadar yaklaşık bir saat boyunca sürekli yukarı aşağı, sağa sola savrulduğu bir yolculuğu ilk kez yapıyordum. Şili'nin başkenti Santiago ile Arjantin'in şarap başkenti Mendoza kuş uçuşu birkaç yüz kilometre. Ama arada 4 - 5 bin metre yüksekliğindeki tepelerin birbiri ardına dizildiği And sıradağları var. Bu dev doğal duvar Şili'nin bulunduğu soğuk Pasifik Okyanusu'nun yarattığı hava koşullarını, Arjantin tarafında Atlantik Okyanusu'nun daha ılıman iklim koşullarından ayırıyor. Zirvelerde ise her zaman bu iki hava cephesi birbiriyle çatışıyor, uçakları fındık kabuğu gibi savurup duruyor. Kısa bir mesafede yolculuğun böylesine uzun sürmesi ise uçağın önce dağları aşacak yüksekliğe çıkıp, öteki tarafta alçalmaya başlamasından, yolu uzatmasıdan kaynaklanıyor. Mendoza, başkent Buenos Aires'e otobüsle 18 saatlik bir yolculukla ulaşılabilen sırtını And Dağları'na dayamış küçük bir taşra şehri. Bölge depremlerle sürekli sarsıldığı için, binalar alçak, evler özellikle kent merkezi dışına çıktıkça bahçeli. Et tutkunu Arjantinliler apartman balkonunda mangal yapamadıkları için, herkesin ideali And Dağları'na bakan, bahçeli küçük bir eve sahip olabilmek. Mendoza'da kaldığımız sürece gerek yediğimiz yemekler, gerekse çarşı pazarda gördüğümüz ürünler, bu ülkede etin temel gıda maddesi olduğunu gösteriyor. Mendoza civarına yılda sadece 200 mililitre yağmur düşüyor. Biz gittiğimiz gün bölge bir yıllık kontenjanını doldurmuş olmalı. Şiddetli bir yağmurla karşılaştık. Ancak kısa sürede yağmur dindi. Uzun yaz süresince susamış toprak suyu emdi ve kavurucu bir güneş kuzey yarıküreli bizlere yazın en güzel günlerini yaşatmaya devam etti.

KRİZİN İZLERİ
Arjantin'deki evsahiplerimiz, ülkemizde de bazı ürünlerini bulabildiğimiz Trapiche şarap firmasıydı. Gerek Trapiche, gerekse yine ülkemizde bazı ürünlerini bulabildiğimiz Trivento şaraplarının bağlarını, tesislerini gezdik. Hemen tüm ürünlerini tattık. Aslında davet edilme nedenimiz, bize şarapları tattırmanın yanı sıra bu kentte tam 70 yıldan beri yapılan bağbozumu şenliklerini yaşatmaktı. Arjantin'in bu bölgesinde 70 yıldır bağbozumu şölenlerle kutlansa da, şarapçılık son yıllarda büyük bir atak içine girmiş. Başta bu ülkeye özgü Malbec üzümünden yapılanlar olmak üzere her kategoriden şarapların ihracat rakamlarının yılda yüzde 40 oranında arttığını gözlemledik. Arjantin'de yaşanan büyük ekonomik krizin izleri hala hissediliyor. Gelirler düşük. Yabancı sermaye işe yarar bulduğu hemen her tesisi haraç mezat satın almış. Bunun olumsuz yanı ortada; para yurtdışına gidiyor. Ama olumlu yanı, yeni sermaye akımı ile tesisler modernleşmiş. Bugün Arjantin gerek bağlarda gerekse şarap yapım tesislerinde en son teknolojileri uyguluyor, şarap kalitesi çok yükselmiş. Dünyanın öbür ucuna yaptığım bağbozumu gezisinden edindiğim izlenim, Şili ve Arjantin'in gelecekte dünyanın şarap merkezi olacakları. Bugün Türkiye'ye sadece en ucuz, en düşük kalite örnekleri ithal ediliyor. Ancak bu ülkelerin kalitesine göre yine fiyatları son derece makul, mükemmel şarapları var. Ben on günlük bir süre içinde tattığım yüzlerce şaraptan çok etkilendim. Umarım zaman içinde Türk şarapseverler de onları tatma olanağına kavuşur. Benim gibi onların da bu şarapları beğeneceğine inanıyorum.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
 Baharatı kendinden
 Balık ustasının balıkçılık dersi
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
 Ev yapımı makarnası ve çıtır pizzası ünlü
 Verona'da takdis edilen şaraplar
 Butik biracılıkta çağı yakaladılar
 Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
 Ege'nin şarapları
 Mutfakları şenlendiren güzel koku
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
'55 senelik Halil'i gömdüm'
'55 senelik Halil'i gömdüm'
Bir dönem Türkiye'nin en çok konuşulan adamı olan Halil Bezmen, şimdi...
Vefanın canlı anıtı
Vefanın canlı anıtı
Hüsamettin Özkan, Ecevit'in gölgesi olduğu 11 yıl boyunca "sır küpü"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.