Piyasalarda faiz tedirginliği
Piyasalarda bu hafta, dış gelişmeler yine endeksin yönünde belirleyici olacak.
Gedik Yatırım'ın haftalık değerlendirmesinde, Nisan ayı enflasyonu, Avrupa Merkez Bankası toplantısı, petrol fiyatları, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun İran raporunun yansımaları, alternatif piyasalardaki hareketlilik, Güneydoğu sınırımızdaki gelişmeler, sosyal güvenlik yasasının akıbeti, IMF ile ilişkiler ve dış piyasaların, takip edilmesi gereken gelişmeler olarak sıralanabileceği kaydedildi.
Değerlendirmede, geçtiğimiz haftaya önemli iç belirsizlikleri
atlatmış olmanın verdiği moralle giren endeksin para girişi ile birlikte yükselişini sürdürürken, dış gelişmelere bağlı kar satışlarının geldiği hatırlatıldı.
Değerlendirmede, Merkez Bankası'nın beklenen faiz indirimi ve ilk çeyrek enflasyon raporu, ABD Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyareti, Danıştay'ın Tüpraş kararını 15 gün içinde verecek olması, yükselişini sürdüren petrol ve altın fiyatları, Mart ayı dış ticaret dengesi, Cumhurbaşkanı'nın sosyal güvenlik yasasını kısmen iade etmesi, ABD verileri, FED Başkanı'nın faiz artırımlarının son bulacağı açıklaması, Çin Merkez Bankası'nın 1 yıllık faiz oranlarını arttırması, dış piyasalardaki dalgalanmalar, siyasi gelişmeler, terörle mücadele yasa tasarısı hakkındaki tartışmalarla, AB ile müzakerelerde yaşanan sorunların, önemli gündem maddeleri olarak sayılabileceğine işaret edildi.
FAİZ TEDİRGİNLİĞİ
ABD'den beklenenden kötü gelen verilerle yine faiz tedirginliği yaşanırken, FED Başkanı'nın faizlerle ilgili açıklamalarının bir kez daha faiz korkusunu azaltmış olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, ancak Çin Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve AB Merkez Bankası'nın artırım beklentilerinin, bu konudaki tedirginliğin sürmesine neden olduğu belirtildi.
Yüksek seyrini sürdüren petrol fiyatlarının etkisi ve jeopolitik kaygıların, satışların diğer bir nedeni olarak gösterilebileceği, alternatif piyasalara baktığımızda ise daha sakin bir görüntünün ortaya çıktığı vurgulanan değerlendirmede, faizlerin indirim beklentisiyle gevşeme eğilimini sürdürdüğü, dövizin pariteye bağlı hareket ettiğinin gözlendiği kaydedildi.
Değerlendirmede, şu görüşlere yer verildi:''Hafta genelinde ise, dış piyasaların yarattığı tedirginlik ve Güneydoğudaki gelişmelerdeki belirsizliklerin etkisiyle, para girişine rağmen endeksin güçlenemediğini ve satış baskısının arttığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki haftaya baktığımızda, dış gelişmeler yine endeksin yönünde belirleyici olacaktır. Nisan ayı enflasyonu, Avrupa Merkez Bankası toplantısı, petrol fiyatları, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun İran raporunun yansımaları, alternatif piyasalardaki hareketlilik, Güneydoğu sınırımızdaki gelişmeler, sosyal güvenlik yasasının akıbeti, IMF ile ilişkiler ve dış piyasalar, takip edilmesi gereken gelişmeler olarak sıralanabilir. Piyasalarda not artırım beklentilerinin dışında güçlü bir beklenti yaratılamayabilir.
Özellikle AB ile müzakerelerde yaşanan sorunların büyümemesi gerekmekte. 3 aylık bilanço beklentileri ile birlikte hisse bazlı hareketlilik ön plana çıkacaktır. Ancak her şeyden önce dış piyasalara karşı kırılganlığın yüksek olduğu düşünülürse, dalgalanmaların biraz daha devam etmesi beklenmeli.''
(AA)
|