Enflasyonda risk üçgeni: Petrol, kira ve dış şoklar
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon hedefini tehdit eden risklere dikkat çekti. Yılmaz bu riskleri petrol, kira artışı ve likidite koşullarının değişmesi olarak sıraladı.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bugünkü veriler ışığında enflasyonun yıl sonunda yüzde 4.8-6.4 aralığında, 2007 yılının ilk 9 aylık dönemi sonunda ise yüzde 2.9-5.4 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Yılmaz, "Beklentilerin dışında bir gelişme olur da, petrol fiyatları çok yukarı giderse, o zaman bizim hedefimiz tehlikeye girebilir" dedi. Yılmaz, göreve geldikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, Merkez Bankası'nın ikinci "Enflasyon Raporu"nu açıkladı. Toplantıya, Para Politikası Kurulu üyeleri Erdem Başçı, Güven Sak,
Çiğdem Köse ve Rıfat Güney de katıldı. Köse ve Güney, vekaleten görev yapıyor. Yılmaz, toplantıda şu mesajları verdi: PETROL RİSKİ: Ham petrol fiyatları, yılın ilk 2 ayındaki göreli istikrardan sonra son dönemde tekrar yükseliş eğilimine girdi. 2006 yılı boyunca petrolün, yüksek fiyatlarını koruma ihtimali yüksek. Bu bilgiler ışığında hammadde fiyatları enflasyon açısından risk unsuru olmaya devam ediyor.
KİRA ARTIŞI: Konut arzının artan talebe kısa sürede cevap verememesi nedeniyle yılın ilk çeyreğinde kira artışları geçen yılki seviyesine yakın oranlarda gerçekleşti. Kira artışı yıl genelinde tüketici fiyatları üzerinde olumsuz etki yapacak. Kira alt kalemindeki artışların 2006 yılı enflasyonuna etkisinin 1 puana yaklaşacağı tahmin ediliyor.
ULUSLARARASI ETKİLER: Mart ayında gerek global risk iştahındaki bozulma eğilimi, gerekse Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarına ilişkin belirsizlik algılamalarının artması sonucunda risk priminde gözlenen olumlu seyir kesintiye uğradı.
ATAMALAR YAPILACAK: Para Politikası Kurulu'nda vekaleten yürütülen görevlere kanunun öngördüğü çerçevede en kısa sürede atamalar yapılır.
ENFLASYONDA TEMKİNLİ İYİMSERİZ: Petrol fiyatlarını, uluslararası likidite koşullarını denetleyemiyoruz. Tarım fiyatları, iklim koşullarına bağlı. Bunlar risk. Bu risklerin gelişmesine paralel olarak almamız gereken tedbirleri önceden düşünmek ve bunların risk olduğunu sürekli olarak aklımızda tutmak zorundayız. Fiyatlar artarsa, tepki göstermek zorundayız. Temkinli iyimseriz.
ENKAZ DEVRALMADIK: Merkez'de enkaz devralmadık. Kurumu, daha iyi hale getireceğiz.
MERKEZ'E İNCE AYAR: (Hükümetin başkan değişimi sonrasında Banka'ya ince ayar yapacağı iddialarını değerlendirirken) Biz, programı uyguluyoruz. Bu programdan sapma olmayacak. Programdan sapmaya yol açacak tutum ve davranışlar söz konusu olamaz.