İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı "Gıda Raporu"nda, üretenlerin kayıt dışılık ve kalitesizlik nedeniyle denetlenmek istendiği ortaya çıktı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla İSO'nun düzenlediği "Avrupa Birliği'ne Tam Üyelik Sürecinde Gıda Sektörü, Sorunlar ve Çözüm Arayışları" toplantısında raporun tanıtımı yapıldı. 19 gıda alt sektörünün incelendiği raporda, bu sektörlerin güçlü ve zayıf yönleri ele alındı. Raporda aşağıdaki konulara dikkat çekildi.
* Kırmızı et tüketimi az Kırmızı ette toplam arz 810-890 bin ton düzeyinde. Tüketici, sağlık nedeniyle kırmızı eti daha az tüketme eğilimi içerisinde, bu da sektör için bir tehdit oluşturuyor.
* Ambalajsız satış azalsın Türkiye, göçmen kuşların konaklama güzergahında. Bu nedenle sürekli kuş gribi tehdidi altında. Ambalajsız satışlar azaltılmalı. Satış yerlerindeki kontroller artırılmalı.
* Su kaynakları azalıyorSu kaynakları azalıyor, su kaynaklarında kirlilik artıyor. Bu da su ürünleri için tehdit oluşturuyor.
* Konservede tehlike çanları Konserve meyve-sebze sektörü için gelişmiş ülkelerin dondurulmuş ürünlere yönelmesi tehdit oluşturuyor. KOBİ'lerde çağdaş teknolojiler kullanılmıyor. Ürün çeşidi yetersiz.
* İhracat artmalı GAP'ın tamamlanmasıyla ortaya çıkacak üretim artışı ihracata kanalize edilmeli. AB'nin Türkiye'ye uyguladığı gümrük vergisi kaldırılmalı, AB müşterileri geri kazanılmalı.
* Zeytinyağı markalaşsın Zeytinyağı sektöründe organik zeytinyağı üretimi ve markalaşmaya önem verilmeli. Tarım satış kooperatifleri birlikleri yeniden yapılanmalı.
* Şekerde KDV düşsün Nişasta bazlı şekerler Şeker Yasası kapsamına alınmamalı. Pancar şekeri üretiminde yeni Şeker Yasası gereği uygulanacak kota sistemine uyulmalı, KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmeli.
* Şarap eğilimi artıyor Türkiye'de şarap eğilimi artıyor. Gazlı içecek sektöründe meyve üretimi geliştirilmeli.