Tokat'ta yemek bir şenlik yaratır
Giresun'un bileki ekmeği, Tokat'ın leylek giliği, pehlili pilavı, çökelek söndürmesi... Bunlar yüzyıllarca çeşitli kültürleri içinde barındıran Anadolu'nun günümüzde unutulan yemeklerinden sadece birkaçı... Tokat'ta 26-28 Mayıs'ta düzenlenecek "Geleneksel Lezzetler Şenliği"nde günümüzde artık adı bile hatırlanmayan bu yemeklerin ortaya çıkartılıp tanıtılması hedefleniyor. Önümüzdeki yıllarda yurtdışında da gerçekleştirilmesi düşünülen şenlik Kelkit Havzası Kalkınma Birliği, Tokat Valiliği, Tokat Belediye Başkanlığı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mutfak Dostları Derneği, Avrasya Aşçılar Derneği ve Anadolu Halk Mutfağı Araştırma Platformu, Assos Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenecek. Tokat ve yakın çevresindeki illerin mutfaklarının tanıtılacağı şenliğe Sivas, Artvin, Erzincan, Giresun ve Mersin'den de katılım olacak. Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odası işlevi de görür.
MERCİMEKLİ BULGUR Zengin ve iştah açıcı yemek kültürüyle bilinen Tokat'ın özellikle hamur işlerinden çökelekli, katmer, çorbalardan tarhana, bacaklı çorba; pilavlardan keşkek, mercimekli bulgur; tatlılardan Zile pekmezi, cevizli şeker sucuğu, tırtıl baklavası yöreye has yemeklerin başında geliyor. Tabii Tokat kebabını da unutmamak gerekiyor.
|