kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bahar yorgunluğunu hafife almayın
Bahar yorgunluğunu hafife almayın
Kendinize özen gösterin

Bahar yorgunluğunu hafife almayın

Hava mis gibi bahar kokuyor. Ağaçlar yemyeşil ve çiçekler açıyor. Doğa yeni bir doğuşla rengarenk, pırıl pırıl, kıpır kıpır.. Peki siz nasılsınız? Biliyorum, bu sorunun cevabı biraz karışık! Korkarım birçoğumuz bu coşkunun tadını çıkaramayacak kadar yorgun ve bezginiz. Bu halimizin adına 'bahar yorgunluğu' deniyor. Sırası mı sanki! Yılın en güzel mevsimiyle kucaklaşmak, onun gibi çiçek açmak varken, nedir bu halimiz?

ZAYIF NOKTALARA DİKKAT
Bahar yorgunluğu çok eski zamanlardan beri bilinen bir sorundur. Hipokrat bile bahseder bahar yorgunluğundan... Başlıca belirtileri; bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, huzursuzluk, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması, kafamızın karışması, konsantre olmakta çektiğimiz güçlük ve uyku bozukluklarına kadar uzanan sıkıntılar. Bunların yanı sıra kas ve eklem ağrıları, bazen sindirim sorunları da sıraya girer. Uzun sözün kısası, ne kadar zayıf tarafımız varsa, baharla birlikte ortaya çıkar! Özellikle mide hastalıkları, asabi kolit rahatsızlıkları, koroner damar hastalıkları, depresyon ve panik ataklar bu mevsimde artar. Astım krizlerini hiç saymıyorum bile. Baharla barışık bir astımlı tanımıyorum!

BİR AYDA ATLATILMALI
Uzmanlar, geçici bahar yorgunluğu ile bir hastalık olan kronik yorgunluk belirtilerinin birbirine çok benzediğini belirtiyorlar. Ne var ki bahar yorgunluğu kısa sürelidir. Aynı bahar yağmurları gibi! En fazla 1 ayda atlatılması gerekir. Eğer daha fazla uzayacak olursa, mevsimsel bir sorun olmaktan çıkar. Bu nedenle bahar yorgunluğunu küçümsememeli ve önlem almalıyız.

BİO-RİTMİMİZ DEĞİŞİYOR

Bahar yorgunluğunun birbirine bağlı birçok nedeni var. Bunları bio ritmimizin değişmesi şeklinde özetleyebiliriz. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar değişimi daha kolay atlatıyorlar.

* Günler uzuyor, güneş ışığının süresi ve şiddeti artıyor. Ayrıca hava ısınıyor ve aldığımız gıdalar değişmeye başlıyor. Vücudumuz doğadaki bu değişikliklere, özellikle artan ısıya uyum sağlamakta zorlanıyor.

* Kış süresince vücut ısısı yaz aylarına oranla daha düşük seyreder. Baharın ilk günleriyle birlikte artar. Bu nedenle kan damarlarının çapı biraz genişler. Bu da tansiyonumuzun düşmesine neden olur. Hissettiğimiz yorgunluk ve uyuşukluğun nedenlerinden biri de budur.

* Birçok uzmanın üzerinde durduğu gibi, mevsimlerin değiştiği dönemlerde havadaki elektrik yükü taşınmaz hale gelir. Metabolizmamız buna uyum sağlamakta ve normal ritmini yeniden kurmakta güçlük çeker. Çevre kirliliğinin fazla olduğu büyük şehirlerde bu elektriklenme daha fazladır.

* Bir de bağırsak sistemindeki bakteriler var. Prebiyotik ürünlerin reklamlarıyla birlikte, bizim toplumumuz da bu bakterilerden haberdar oldu. Gerçekten bağırsaklarımızda 400 çeşitten fazla bakteri bulunur. Bunlar doğal detoks sürecinde çok büyük önem taşırlar. Gelgelelim, mevsim değişikliklerinde bunların arasındaki denge bozulabilir. Bağırsaklarda gaz, kabızlık ve ishal gibi düzensiz bağırsak hareketlerini beraberinde taşıyan, 'hassas bağırsak sendromu'nu andıran bir durum görülebilir. Bu da yaşadığımız yorgunluğun başlı başına bir nedeni olur.

* Baharla birlikte gelen iklimsel değişikliğin yarattığı bir başka önemli sorun da vücudumuzdaki su dengesinin olumsuz yönde etkilenmesidir. Susuzluk insanı her şeyden fazla bitkin bırakır.

EVE KAPANMAYIN !
Evimize kapanarak, doğadaki değişimden sakınarak, bu sorunlardan korunamayız. Tam tersine, yapmamız gereken, bahara teslim olmak, kendimizi açmak, dışarı çıkmak ve baharı kucaklamaktır. Yorgunluğumuz ne kadar fazla ise, dışarıya çıkmaya, dışarıda hareket etmeye o kadar fazla özen göstermeliyiz. Doğanın döngüsü değişmeyeceğine göre, biz değişmek zorundayız. Dışarıya çıkın, hareket edin, yürüyüş yapın, gezin ki, vücudunuzda mutluluk hormonu yükselsin ve direnciniz artsın!

Dr. Yasemin Fatih Amato

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Yapımcıları korkuttu!
 Selvi Boylum'un Budapeşte seferi
 Deniz'in ağzını bıçak açmadı
 Dünya çocukları Belek'te buluşacak
 Ben hep eğlendiren kadın olmayı istedim
 Serginin geliri UNICEF'e
 TV dizileriyle yeni star yaratmak zor!
 İnancım olmadan asla!
 Kadınlar için kolları sıvadı
 Mayolarla bütünleşti
 Viagra'nın rakibinin yeni yüzü
 Kusursuz makyaj hileleri
 Derya Baykal'ın güzelliği içten geliyor
 Dermalogica kremleri bronzlaşmaya hazır
 Dost mu, arkadaş mı?
 Kilolar için geri sayım başladı 4.3.2.1
 Uçansu'ya teşekkürler!
 McQueen'den Vakko'ya: Jessica Stam
AYŞE ÖZYILMAZEL
Baldırı kalın popstar olur mu?
Sardık başa, döndük...
HAKAN & UTKU
Törkiş Fear Factor istiyoruz!
Heyecanımız gerginliğimiz...
EMRE AKOZ
'Sarı Zeybek'le damak dansı damak dansı
Bazı psikologlar...
AYŞE TÜTER
Ton balıklı ekmekler
Ton balığı (süzmeden), tereyağı,...
Demet Gülüm 25 yıl sonra yeniden dünyaya geldi!
Demet Gülüm 25 yıl sonra yeniden dünyaya geldi!
Beş yıl önce 21 yaşındaki öğretmen kızlarını trafik kazasında...
Sosyeteyi sarsan aşk skandalı!
Sosyeteyi sarsan aşk skandalı!
Sosyetenin sevilen çifti Mehmet-Elif Germiyanlıgil boşanıyor! Çifti...
Nazenin'e boğaz havası
Nazenin'e boğaz havası
Vepa Kozmetik'in veliahtlarından Önder Öztarhan'ın eşi Nazlı Hanım,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.