|
|
|
|
|
|
Başlarını okşasanız yeter
Belediyelerin seçim yatırımı olarak kurdukları barınaklar şimdi can çekişiyor. Gönüllülerin desteğiyle ayakta kalan barınaklardaki hayvanlar sadece sevgi istiyor.
Belediyelerin seçim dönemlerinde oy kaygısıyla kurdukları hayvan barınakları bir süre sonra kaderine terk ediliyor. Tel örgülerle çevrili daracık bölmelerde üst üste yaşamaya çalışan zavallı hayvanlar, pislik ve açlıkla boğuşuyor. Manzara genelde hep aynı. Ancak sahipsiz hayvanların güvende ve mutlu olduğu barınaklar da yok değil. Bu da genelde barınakları yaşanılabilir kılmak için maddi manevi tüm güçlerini harcayan gönüllülerin desteğiyle sağlanıyor. İşte Büyükada Hayvan Barınağı da bir grup hayvanseverin çabalarıyla ayakta duruyor. Açıldığı 2002 yılından bugüne kadar, Adalar Belediyesi'nin sorumluluğunda bulunmasına rağmen daha çok gönüllülerin desteğiyle yürütülen barınakta, sağlık hizmetleri dahi dışarıdan getirtilen veteriner hekim tarafından yapılıyor. Büyükada Hayvan Barınağı'nın yaşanılabilir kılmak için çabalayanların başında DOHAYKO Adalar Temsilcisi Sultan Gülyar geliyor. Barınağı düzeltebilmek için gece gündüz demeden çalışan Gülyar, özellikle kış aylarında çok zor günler geçirdiklerini söylüyor: "Şuanda barınakta yaklaşık 120 köpek yaşıyor. Bu köpekler geçtiğimiz kış aylarında ileri derecede uyuz olmuşlardı. DOHAYKO İstanbul şubesinin desteğiyle gönderilen veteriner hekim Orçun Tomurcuk tarafından tüm tedavileri yapıldı. Köpeklerimiz şuanda son derece sağlıklı ve halen dışarıdan getirilen özel veteriner hekim tarafından kontrol altında tutuluyor."
BARINAKLARA DESTEK GEREKİYOR Büyükada Barınağı'nın dört ayaklı sakinleri, geçtiğimiz kışı DOHAYKO İstanbul Şubesi ve Barınak Gönüllüleri Derneği'nin sağladığı mamalarla karınları tok olarak atlatmış. Aslında İstanbul'da yaşayan Sultan Gülyar, her hafta sonu düzenli olarak Büyükada Barınağı'na gidip, eksikliklerini tespit edip, ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladıklarını söylüyor: "Bu kışı çok zor geçirdik. Bizler kışın sıcak evimizde uyurken onlar soğuk, hastalık ve açlık ile savaştılar. Barınaktaki şartları iyi hale getirmek için çok çabalıyoruz. Ciddi anlamda desteğe ihtiyacımız var. Bütün hayvanseverleri Büyükada'ya bekliyoruz. Şu güzel bahar aylarında hem bir Ada turu yapıp hem de barınağı ziyaret edebilirler. Gelip kafalarını bile okşasanız mutlu oluyorlar." Barınak için emek sarfeden tüm hayvanseverlere teşekkür eden Sultan Gülyar, şartların iyileştirilmesi için Adalar Belediyesi'nden de destek beklediklerini ekliyor: "Belediye barınağımızın yerini değiştirmek istiyor. Ama biz istemiyoruz. Çünkü yeni barınak yeri çok ufak. Bizim tek isteğimiz mevcut barınağın düzenlenmesi. Sayın Belediye Başkanımız Coşkun Özden'den rica ediyoruz. Barınağımızın şartlarını, koşullarını iyileştirsinler." Sivil toplum örgütlerinin belediyeler ile işbirliği içinde çalışması için gayret sarf ettiklerini belirten Sultan Gülyar, 23 Şubat 2006 günü Adalar Belediye Başkanlığı'nda yapılan toplantıda kendilerine verilen sözlerin de yerine getirilmemesinden şikayetçi: "Bu toplantıda Adalar Belediyesi tarafından, gönüllü desteğine gerek kalmayacak şekilde Büyükada hayvan barınağının tüm yemek ve kuru mama ihtiyacı karşılanacağı söylendi. Ayrıca Büyükada hayvan barınağında yaşayan köpeklerin tedavileri, aşıları, kısırlaştırma ameliyatları için gerekli olan her türlü tıbbi malzemenin Adalar Belediyesi tarafından karşılanacağı da söylendi. Sahipsiz hayvanların kısırlaştırma ameliyatları için dışardan getirilen veteriner hekimin maliyeti Dohayko Adalar Temsilciliği tarafından karşılanacağı, kısırlaştırma ameliyatlarının Adalar Belediyesi Veteriner Müdürlüğü'nün muayenehanesinde yapılacağı, Büyükada hayvan barınağının koşullarının en iyi şekilde geliştirileceği ve iyileştirileceği gibi konularda mutabık kalınmıştı. Fakat mutabık kalınan konularda, bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadı."
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|