|
|
Bu bahar erguvanlar erken açacak
İstanbul'a baharın geldiğini müjdeleyen erguvanlar, bu yıl iki hafta erken açacak. Erguvan Dostları Platformu da 15 Nisan 15 Mayıs arasında Erguvan Şenliği'nin beşincisini düzenlemeye hazırlanıyor.
İstanbul erguvanla şenlenir
Bahar aylarında Boğaz'ın sembolü haline gelen erguvanlar bu yıl iki hafta erken açacak... 15 nisan- 15 mayıs arasındaki Erguvan Şenliği'ne de bütün İstanbullular davetli.
İstanbul'a 10 yıl boyunca her yıl 10 bin erguvan ağacı dikersek 100 bin ağaç yapar. Böylece bahar aylarında şehre havadan bakıldığında her yer erguvan rengi olur" diyor Hüseyin Emiroğlu. Doğa tutkusunu yıllardır erguvan ağacı üstüne araştırmalarıyla sürdüren Erguvan Dostları Platformu kurucusu Hüseyin Emiroğlu, bu yıl beşincisi düzenlenecek "Erguvan Şenliği" öncesinde belediyelere, şirketlere, doğasever İstanbullulara bu çağrıda bulunuyor: "Japonlar için kiraz ağacı, Güney Afrika'daki jakaranda ne kadar önemliyse bizim için de İstanbul'u yüzlerce yıldır her bahar güzelleştiren erguvan ağacının önemi büyük. O ülkelerde kiraz ağacı ve jakarandanın açtığı mevsimde havadan baktığınızda muhteşem bir görüntü oluşuyor. Neden İstanbul için de böyle bir görüntü oluşmasın?"
SÜHEYL ÜNVER'İN ANISINA Emiroğlu şenlik düzenleme fikrinin ise bu yıl ölümünün 20. yılında anılan tıp tarihi profesörü Süheyl Ünver'in bir yazısından hareketle başlatıldığını belirtiyor; "Araştırmalarım sırasında 'bengisu.net' sitesinde Süheyl Ünver'in 1966'nın mayıs ayında yayınlanan bir yazısını buldum. Tıp tarihi profesörü Süheyl Ünver, ressam Hoca Ali Rıza'nın da öğrencisi. İstanbul'un yok olan birçok tarihi eserini resmetmiş önemli bir kültür insanı. Ünver'in yazısında geçen "Her yıl İstanbul'da bir şenlik yapılsın' sözünü bir vasiyet kabul ederek yola çıktık ve İstanbul'da erguvan şenliği nasıl yapılabilir diye araştırdık. Ünver örnek olarak da Washington'daki kiraz şenliğini gösteriyordu. Bir Amerikalı karı koca, 1912 yılında Japonya'dan 3 bin kiraz fidanı getirtip Washington'a ekerek kiraz şenliğini başlatmış. Bu şenlik 94 yıldır yapılıyor.'' Prof. Ünver, 40 yıl önce yazdığı "Erguvan ve Boğaziçi" yazısında ise bu güzel ağaca dikkatimizi şöyle çekiyor: "Erguvan Farsça bir renk ismidir. İsmi rengidir. Gidenler hırsla ondan dallar koparır. Olmaz böyle şey. Zira suda, yerinde olduğu kadar güzel durmaz ve küser devam etmez, hem bu vefasızlık neye? Neden İstanbul'da mayısa erguvan demezler. Neden Boğaz içine Erguvan Boğazı demezler, aklım ermez.''
İKİ HAFTA ERKEN AÇACAK Emiroğlu'na göre erguvanlar bu yıl iki hafta erken çiçek açacağı için İstanbullular bir ay boyunca bu manzaranın tadını çıkarmalı: "Eşinizi, arkadaşınızı alıp vapura, motorlara binin Boğaz'da bir erguvan seyri yapın. Seyir, bakmak değil karşılıklı zevk almak, etkilenmek anlamı taşır. O erguvanlar arasında Üsküdar'daki Fethi Paşa Korusu'nda çay içmenin keyfi başkadır.'' Bu yıl 15 nisan-15 mayıs arasında düzenlenecek 5. Erguvan Şenliği'nde Boğaz gezileri, konserler, Prof. Süheyl Ünver'in ölümünün 20. yılı anısına öğrencilerinin resimlerinden oluşan erguvan sergisi gerçekleştirilecek. Prof. Ünver'in tezhip, minyatür, hat sanatı öğrencilerinin eserlerinden oluşturulacak erguvan sergisi, şenliğin ilgi çekecek bölümlerinden... (Ayrıntılı bilgi: erguvandostları.com)
Figen Yanık
|