Daha çok çalışıp maaşımız azalmasın diye destek alacağız
Emeklilik sistemini yeniden yapılandıran düzenlemeyle çalışma süresi uzayacak. Memurların prim matrahı artacağı için maaşlarının azalması tehlikesine karşı bütçeden destek verilecek.
Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmesinin ardından sosyal güvenlik reformunun en sancılı bölümü önümüzdeki hafta TBMM'de ele alınacak. Emeklilik sistemini yeniden yapılandıran düzenleme ile çalışma süreleri uzayacak. Emekli aylığı bağlama oranı düşecek. Memurların prim matrahı artacağı için maaşlarının azalması tehlikesine karşı önlem alınması gerekecek. Çalışma Bakanlığı Raporları'na göre, emeklilik ve sağlık sigortasının kritik bölümleri şöyle:
* ÖMÜR DE UZAYACAK ÇALIŞMA DÖNEMİ DE: Reform,
halen 68 olan ortalama yaşamda kalma umudunun 2073'e kadar 78'e çıkacağını varsayıyor. Halen 22-23 yıl olan ortalama çalışma süresi, reformun dönüm noktası olan 2036'da 36 yıla, 2073'te 40-41 yıla çıkıyor. 2035'e kadar kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı değişmeyecek. 2048'e kadar kademeli artışla kadın ve erkekler 65 yaşında emekliye ayrılabilecek. 2007'de 7 bin gün olan prim ödeme gün sayısı sonraki her yıl 100'er gün arttırılacak ve 2027'de 9 bin gün olacak.
* AYLIK BAĞLAMA ORANI DÜŞECEK: Aylık bağlama oranında dünya ortalaması, her çalışma yılı için 1.5 iken bu oran halen SSK ve Bağ-Kur'da 2.6, Emekli Sandığı'nda ise 3. Yani 25 yıl çalışan memur, (25x3=75) görev aylığının yüzde 75'ini emekli aylığı olarak alabiliyor. Bazı durumlarda ise emekli aylıkları net ücrete yakın hatta bazen onun üzerinde olabiliyor. Emekli aylıkları kademeli olarak 2041'de net aylığın yüzde 68'ine gerileyecek. Almanya'da çalışırken alınan net aylığın 67'si, Fransa'da yüzde 64'ü emekli aylığı olarak ödeniyor.
* MEMURUN MAAŞ KAYGISI: Bu yılın her iki yarısı için 40+40 YTL seyyanen zam verilen memurların, emeklilik sigortası primi kesintisi brüt maaş üzerinden yapılacak. Ele geçen maaşla Emekli Sandığı'na esas kesinti ayrımı kalkacak. Bu durumda, memur maaşlarının azalması riski oluşacak. Hükümet, 2007 yılında, prim farkını bütçeye konulacak ödenekle karşılayacak.