Devlet 'Alım garantisi veririm bir ay sonra görüşelim' dedi
Özel sektör ile nükleer zirvesi yapan Bakan Güler, nükleer santral için Hazine garantisi yerine alım garantisi verileceğini söyledi ve ekledi: Nükleer santral için ihale de yapmayacağız.
Hükümet ve özel sektörün nükleer zirvesinden alım garantisi çıktı. Türkiye çapında enerji sektöründe uzmanlaşmış 14 şirketin yöneticileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bakanlar ve enerji bürokratları ile bir araya geldi. Zirve sonrasında açıklama yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, inşası planlanan nükleer santraller için Hazine garantisi verilmesinin söz konusu olmadığını ancak elektrik alım garantisinin olacağını söyledi. Güler, nükleer santral için kamu-özel sektör işbirliğini gündeme getirdi. Bu modele göre devlet, elektrik alım garantisiyle
riski paylaşacak, yatırımda herhangi bir sermaye katkısı söz konusu olmayacak. Firmaların 12 Mayıs'a kadar konuyla ilgili öneri, talep ve değerlendirmelerini yazılı olarak sunacağını kaydeden Güler, Enerji Bakanlığı'nın, özel sektörden gelecek paketi 1 ay içinde inceleyip sonuçlandıracağını söyledi.
KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI Bu kapsamda toplantıda, kamu-özel sektör işbirliğini öngören bir model önerdiklerini vurgulayan Güler, şöyle devam etti: "Onların ifadeleri bunun yüzde 100 özel sektör tarafından değil, mutlaka devletin de katkısının bulunacağı bir model olması yönünde oluştu. Özel sektör ve kamunun ortak olacağı bir çalışma modeli düşünüyoruz. Bunu da risk paylaşımı şeklinde ele alıyoruz. Baştan bir Hazine garantisiyle değil. Üretilecek elektriğin satışıyla sınırlı olacak bir garanti öngören çalışma modeli. Bu, İrlanda modeli olarak da nitelendirilebilir. Türkiye'de, bu modeli Ulaştırma Bakanlığı, havalimanlarında değişik şekillerde uyguluyor." Hazine garantisini örnekle açan Güler, "Burada biz bir alt sınır koyuyoruz. Diyelim ki yüzde 65 sınırı koyduk. Kapasitenin yüzde 65'ine kadar olan bölümü özel sektörü ilgilendirecek. 65 ile 85 arasındaki sınırı biz karşılayacağız. 85'in üzerinde olursa özel sektörün kazancı olacak" dedi. Nükleer santral yeri olarak Sinop'u seçmelerinin nedenini anlatan Bakan Güler, nükleer santral yerini seçerken deniz suyunun sıcaklığından hava durumuna kadar 43 kritere baktıklarını, bu kriterlerde Sinop'un en avantajlı yer olarak öne çıktığını söyledi. Güler, ''Özel sektör de isterse tabi bir nükleer teknoloji merkezi olarak Sinop gayet geniş imkanları olan bir yer ve oranın ekonomisine de katkıda bulunacak. Oranın daha da gelişmesini sağlayacak bir modeli öngörüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. Devlet Bakanı Ali Babacan ise nükleer santral yatırımında Elektrik Piyasası Yasası'nda öngörülen liberalizasyon sürecinin takip edilmesinin önemine işaret etti. Babacan, kamu borç stokunu artıracak herhangi bir adım atmalarının söz konusu olmadığını söyledi.