Axa Oyak Genel Müdürü Cemal Ererdi, 2005 yılını da kârsız kapatan sektörün operasyonel verimliliği artırması ve maliyetlerini kontrol altına almasının şart olduğunu söyledi.
Sigorta sektöründe yaşanan kârsızlığın bu yıl da devam ettiğini belirten Axa Oyak Genel Müdürü Cemal Ererdi, özkaynak kârlılığının yüzde 7.69 olmasının aslında sektörde reel olarak zarar edildiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Ererdi, "Diğer yandan 29 hayatdışı şirketten 9'unun bilanço zararı verdiği bir sektörün başarılı bir yıl geçirdiği söylenemez. 2005 yılında hayat dışı şirketlerin elde ettikleri 130 milyon YTL'lik teknik kârlılığın batılı standartlarda bir rezerv tutulması durumunda hiç kalmayacağı görüşündeyim. Sektörün operasyonel verimliliğin
artırılması ve maliyetlerini kontrol altına alınması şart gibi gözüküyor" diye konuştu. "Trafik sigortalarındaki kârın fiktif olduğu ve aslında zarar olması gerektiği yapılan tüm analizlerle ortaya çıkıyor" diyen Ererdi, şöyle devam etti. "Özellikle trafik sigortalarında prim hasar ilişkisi şirket bazında yüksek oranlarda değişkenlik göstermektedir. Bu da gerek muallak, gerekse IBNR'nin bazı şirketlerce doğru tutulmadığının göstergesidir. Diğer yandan sektörün hâlâ giderlerini kontrol etmediği, bunun yanında aktueryel analiz ile data mining gibi konulara gereken yatırımı yapmadığı gözleniyor. Bu temel konuları halletmeden ve disiplinli iş kabul anlayışına geçmeden teknik kar yaratması pek mümkün gözükmüyor."
TEK ÇÖZÜM REKABET Tüm dünyada geçmişte ve bugünde yaşandığı gibi Türkiye'deki sigorta sektöründe de buna benzer dönemler yaşandığının altını çizen Ererdi, bunun tek çözümünün rekabet olduğunu belirtti. Ererdi, sektörün her alanında tam rekabetin tüm unsurları ile uygulanması gerektiğini de kaydederek, "Özellikle trafik sigortalarında uygulanan tarife rejiminin mutlaka değişmesi şart. Bugün sektörde en büyük rekabetin trafik sigortalarında yaşandığı ve herkesin illegal bir uygulamayı nasıl uygularım şeklinde bir arayış içinde olduğu bir noktada devletin tarife rejimi ile her şey kontrol altında şeklinde düşünmesini anlayamıyorum" diye konuştu. Ererdi, bundan sonra sektörün geleceği için her şirketin kendi karlılığını nasıl artıracağı yönünde çalışmalar yapması gerektiğini belirterek, "Şirketler sermayedarlarına kar verebilmek için hangi uygulamaları yürürlüğe koyması gerektiğini düşünmeli" dedi.